- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'deki tatil köyü göz göre göre çürüyor mu? Denetimde ortaya çıktı: Atıl duruyor!
Kayseri'deki tatil köyü göz göre göre çürüyor mu? Denetimde ortaya çıktı: Atıl duruyor!
Kayseri'de 'vatandaşlara deniz kenarında dinlenme imkanı sunacağız' denilerek hayata geçirilen projeyle ilgili düşündüren ve akıllarda soru işaretleri bırakan tablo denetimde ortaya çıktı. Buna göre tesis ihalesiz verilmiş ve aynı zamanda atıl duruyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri’de mülkiyeti Kocasinan Belediyesi’ne ait olan Kuşçu Mahallesi’nde yani Yamula Barajı’nın yanı başındaki tesisler konusunda dikkat çeken tablo gün yüzüne çıktı. Yapılan denetimlerde tatil köyü olarak kamuoyuna duyurulan 11 adet bungalov evden oluşan tesisin belediye şirketine usule aykırı şekilde, ihalesiz olarak verildiği ve şirket tarafından da söz konusu tesisin işletilmediği belirtildi.
Yine Sayıştay denetçileri yapılan incelemelerde söz konusu halihazırda kullanıma müsait olan tesisin atıl durumda kaldığını belirterek, hazırladıkları raporda ‘Belediye şirketi tarafından söz konusu tesisin de atıl durumda bırakılması kamu kaynaklarının etkin kullanımı ilkesine uymamaktadır’ ifadelerine yer verdi.
Söz konusu tesisin atıl durumda bırakılması engellenmelidir
Kocasinan Belediyesi mülkiyetinde bulunan tesisin belediye şirketine ihalesiz verilmesinin ve şirket tarafından tesisin atıl bırakılmasının usule aykırı bir durum olduğunu belirten Sayıştay, bu konuda belediye yönetimini uyardı.
Sayıştay’ın düzenlilik denetim raporunda ‘İdare mülkiyetinde bulunan tesisin mevzuatta belirtilen usullere aykırı olarak ihalesiz ve 5018 sayılı Kanunda belirtilen verimlilik ve tutumluluk ilkelerine aykırı olarak bedelsiz bir şekilde belediye şirketine işlettirilmesi hukuken mümkün değildir. Ayrıca belediye şirketi tarafından söz konusu tesisin de atıl durumda bırakılması kamu kaynaklarının etkin kullanımı ilkesine uymamaktadır. Sonuç olarak belediye uhdesinde bulunan tesise ilişkin İdare tarafından ihale yapılması gerekmekte olup belediye şirketi tarafından söz konusu tesisin atıl durumda bırakılması engellenmelidir’ uyarısı yaptı.
İhalesiz şekilde devredilmesi mümkün değil!
Sayıştay denetimi sonrası hazırlanan raporda, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 8’inci maddesi de hatırlatıldı.
Raporda, ‘5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 8’inci maddesinde; ‘Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.’ denilmektedir. Belirtilen mevzuat hükümlerinde İdarenin taşınmazlarının üçüncü şahıslar tarafından kullanımı 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olup ihalesiz şekilde bir taşınmazın belediye tarafından belediye şirketine devredilmesi mümkün değildir. Bu sebeple Belediye tarafından söz konusu tesisin üçüncü şahıslar tarafından kullanımı için ihale edilmesi gerekmektedir’ şeklinde ifadeler de yer aldı.
Doğacak zararlardan, malların yönetimi veya kullanılması hususunda yetki verilenler sorumlu
Sayıştay, bu konuda Kocasinan Belediyesi’ni uyardı. Raporda, ayrıca ‘Yapılan incelemelerde Kuşçu Mahallesinde bulunan Belediye mülkiyetindeki 11 adet bungalov evden oluşan tesisin belediye şirketine ihalesiz olarak verildiği ve şirket tarafından söz konusu tesisin işletilmediği görülmüştür. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 48’inci maddesinde, Kamu idarelerine ait malları edinme, kiralama, tahsis, yönetim, kullanma ve elden çıkarma işlemleri, mevzuatında öngörülen kurallar dahilinde hizmetin amacına uygun olarak verimlilik ve tutumluluk ilkesine göre yapılacağı ve bu ilkeye aykırı eylem ve işlemlerden doğacak zararlardan, malların yönetimi veya kullanılması hususunda yetki verilenler sorumlu olacağı belirtilmiştir’ denildi.
‘Deniz kenarında vatandaşlara dinlenme imkanı sunacağız’ denmişti ama!
Kocasinan Belediyesi tarafından Yamula Barajı kıyısına yapılan bungalov evlerle Kayseri´ye deniz kenarında tatil köyü imkanı sunulacağı ifade edilmişti.
Bu konuda Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar yaptığı açıklamada, ‘Kayseri´ye 25 kilometre mesafede, deniz kenarında tatil köyümüz var. Şöyle bir-iki gün nefes almak, mevcut ortamdan uzaklaşmak, kısa süreliğine de olsa dinlenme imkanı bulmak için elimizin altında bulunmaz bir nimet oluyor. 42 metrekare evi, banyosu, lavabosu, yatak odası, oturma odası ve 12 metrekarelik terasıyla çok sakin bir mekanda dinlenme imkanı sunacağız’ demişti. Ancak Sayıştay denetiminde tatil köyündeki tesislerin işletilmediği ve göz göre göre adeta atıl bırakılarak, adeta çürümeye terk edildiği ortaya çıktı.
Bu tesisler neden atıl kaldı?
'Kocasinan Belediyesi farkı ve güveniyle Kayseri’nin denizinde, sahil kenarında ailelere özel bir tatil köyü' şeklinde kamuoyuna duyuruların yapıldığı proje ile ilgili 'Bungalow evlerimiz hizmetinizde! 4 Kişi Konaklama İmkanı. Çalışma masası, Televizyon ,Yemek masası, Çay makinası, Ocak, Buzdolabı, Klima Saç kurutma makinesi, mangal, yemek takımı , banyo ve duşun bulunduğu Ailenize Özel 1+1 den oluşan 25 m² Bungalow Evler, Yüzme Havuzu, Spor Mekanları, Çocuk Oyun Alanı, Sahil de lokasyon, Otopark, Basketbol sahası' ifadeler kullanılmıştı.
Ancak bu özenle hazırlanan ve projelendirilen tesislerin Kayseri'de neden atıl kaldığı ya da atıl bırakıldığı merak konusu oldu.
Sayıtay denetiminde ortaya çıkan bu tespitin ardından Kocasinan Belediyesi'nin bölgede nasıl bir çalışma yapacağı se merak konusu oldu.