- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'deki Tarihi Kale ile ilgili gizli kalmış gerçekler! Meğer neler olmuş neler
Kayseri'deki Tarihi Kale ile ilgili gizli kalmış gerçekler! Meğer neler olmuş neler
Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan ve 2013 yılında restore edilmeye başlanan Tarihi Kayseri Kalesi 6 yıl süren çalışmaların ardından ziyarete açıldı. Önceden çarşı olarak hizmet veren tarihi kale şu an kültür, sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Kayseri Kalesi ile ilgili yapılan bir araştırma bilimeyen gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Tarihi Kayseri Kalesi ile ilgili geçmişte tutulan kayıtlar dikkat çekti. Kayıtlara göre kalede yaşananlar gözler önüne serildi. İşte ortaya çıkan ve pek kimsenin bilmediği o gerçekler...
Tarihçi Prof. Dr. Mehmet İnbaşı’nın, Kayseri Kalesi ile ilgili yaptığı araştırma dikkat çeken ayrıntıları gün yüzüne çıkardı. Özellikle kalenin tamir işlerinin yapıldığı dönemde tutulan kayıtlar dikkat çekti.
Araştırmasında Kayseri Kalesi’nin önemli askeri, mimari bir yapı olduğuna dikkat çeken İnbaşı, kalenin tarihi gelişimi ve 16’ncı yüzyılda geçirdiği tamir evrelerine de yer verdi.
Kalenin tamiri için yardım gönderilmiş
Kayseri Kalesi için 8 Mayıs 1507’de Sultan 2’nci Bayezid tarafından tamir işinde kullanılmak üzere 57.980 akçe malzeme alımı ve çalışanların ücretleri için yardım gönderildiğini kaydeden İnbaşı’nın araştırmasında merkezden temine edilen bu yardım ile kalenin tamiri için gerekli olan malzemelerin temin edildiğini belirtti.
Kalenin tamirinde kullanılan malzemeler
Araştırmada kalenin o dönem tamiri için demir, kömür, ağaç, tahta, gilamada, kamış, kireç taşı, yapu taşı alındığı yer alıyor. Yine kireçhane binası ve ırgatlarına, tamirde çalışanlara da ücretleri ödendiği tek tek yer alıyor. O dönem merkezden gelen paranın yüzde 53’lük kısmı tamir işlerinde çalışan ustalara, kalan yüzde 47’lik miktar ise tamir içinde kullanılan malzemelerin temini için kullanılmış.
Ödenen paralar da deftere tek tek kaydedilmiş!
Kalenin tamirince kullanılan ağaç , mertekler (dört köşeli kereste ağacı) ve tahtanın alındığı yerleşim birimleri , miktarları ve ödenen akçe de yine kaydedilmiş. Buna göre Kayseri’de 38 farklı yerleşim yerinden ağaç, tahta ve mertek alımı yapılmış. Kalenin tamiri için en fazla ağaç alınan köyler, Toraman, Mancusun ve Sarımsaklı (Bugünkü Bünyan) köyleridir.
İşte Kayseri Kalesinin tamiri için o dönem ağaç alınan köylerin listesi
Yine kale tamirinde kullanılan kireç yakmaya yarayan ve tutuşması kolay olan gilamadanın alındığı köylerde o dönem defterlere tek tek kaydedilmiş. Tabloya göre 16 yerleşim biriminden 1376 bağ gilamada alınarak kireç yakmada kullanılmıştır. Bunun için de 270 akşe ödeme yapılmış. Kireç yakmada kullanılan kamış ile ilgili olarak kayıt defterinde ‘Fasl-ı oldur ki kireç yanmasına harc olan kamışı beyan ider’ ibaresi kullanılmış.
Hangi köylerden kale için ne gelmiş?
Yine o dönem 14 yerleşim biriminden 58.816 bağ kamışı temin edilmiş ve bunun karşılığında da 4430 akçe ödeme yapılmış. Bağ kamışı 8 köy ile Tekir, Hunad, Sultan , Gürcü, Selahaddin Hamamlarının giderleri ile Yahyalu Camaati’ne mensup kimselerden alınmış.
Yine kalenin tamiri için 28 yerleşim biriminden yapı taşı temini yapılmış. En fazla yapı taşının temin edildiği köyler, Meşhed İni, Arguncuk, Germir, Tevanasun (Tavlusun) Molu, Cırgalan, Kumarlu ve Ağarnas olarak belirtilmiş.