Kayseri'deki o işletmeleri yakından ilgilendiriyor! Yeni dönem başlıyor
Kayseri'deki işletmeleri yakından ilgilendiren düzenleme dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemede ne gibi değişiklikler var? Bu düzenleme kimleri ilgilendiriyor? Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.
Kayseri ve yurdun dört bir yanında hayvancılıkla uğraşan üreticileri ilgilendiren düzenleme dün Resmi Gazete de yayımlandı. "Sığır Tüberkülozu ile Mücadele Yönetmeliği" ile ari işletmelerdeki test süreçleriyle ilgili düzenlemeler hayata geçti.
Kayseri’de de ari işletmelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav'ın da; 'Sekiz ay önce 8 işletme ile başladığımız ari işletme sayımız yıl sonu inşallah 50 işletmeye ulaşacak" diye söylediği ve üzerinde durduğu işletmelerdeki düzenleme ile hayvancılık daha da gelişecek.
32562 sayılı Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren "Sığır Tüberkülozu ile Mücadele Yönetmeliği" ile ari işletmelerdeki test süreçleriyle ilgili düzenlemeler sayesinde hastalıktan ari işletmelerin sağlık standartlarını korumak ve geliştirmek için daha etkin önlemler alınabilecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da sosyal medya hesabından ari işletmeler için yeni düzenlemelerin hayata geçtiğini duyurdu. Yumaklı, hayvancılık yol haritasının önemli başlıklarından olan hastalıktan ari işletmeler için gerekli adımları attıklarını paylaştı.
Yeni Düzenlemelerle Ne Değişecek?
Test Süreçleri Daha Etkin Hale Gelecek
Yeni yönetmelik ile birlikte, sığır tüberkülozu ile mücadele kapsamında ari işletmelerde uygulanacak test süreçleri yeniden düzenlendi. Buna göre, 60 gün bekletilip test yapma kuralı, işletmeden ayrılmadan önceki 30 gün veya yeni işletmeye geldikten sonraki 30 gün içerisinde yapılacak şekilde değiştirildi.
AB Standartlarına Uygunluk Sağlanacak
Yurt dışından gelen hayvanların menşe bölgesinde arilik varsa, ülkemizde tekrar test yapılma zorunluluğu ortadan kaldırılarak prosedürün Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilmesi sağlandı.
Ari İşletmelerin Hakları Korunacak
Ari işletmelerde yapılan rutin testlerde pozitiflik tespit edilmesi durumunda, belirli koşulları sağlayan ve uzun yıllar ari olarak devam eden işletmelerin 4 ay içinde arilik statüsünü geri kazanmasının önü açıldı.
Saha Çalışanlarının İşleri Kolaylaşacak
Ayrıca, test kayıtlarının elektronik ortamda hazırlanabilmesi için düzenlemeler yapılarak, sahada çalışan personelin iş yükü hafifletildi ve daha hızlı veri işleme imkanı sağlandı.
Bu düzenlemeler, hayvancılık sektöründeki sağlık ve güvenlik standartlarının yükseltilmesi amacıyla atılan önemli adımlardan biri olup, hastalıktan ari işletmelerin sürdürülebilirliğine ve verimliliğine büyük katkı sağlayacak.