Kayseri'deki o atamalarla ilgili dikkat çeken gelişme: Usulsüz!

Kayseri'de yapılan bazı atamalarla ilgili olarak dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Sayıştay, iki isimle ilgili olarak yapılan atamaların mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Bu konuda şimdi nasıl bir adım atılacağı merak ediliyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'deki o atamalarla ilgili dikkat çeken gelişme: Usulsüz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de yapılan bazı atamalar Sayıştay’a takıldı. Sayıştay Deneti sonrasında iki isimle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Sayıştay denetçileri iki isimle ilgili görevlendirmenin ‘mevzuata aykırı’ olduğunu belirtti. Bu gelişmenin ardından nasıl bir adım atılacağı merak konusu oldu. Sayıştay, Kayseri Erciyes Üniversitesi’ndeki (ERÜ) bazı görevlendirmelerin usule uygun olmadığını belirtti. 

Kayseri'deki o atamalarla ilgili dikkat çeken gelişme: Usulsüz!

Hangi Dekanlıklar kurulmuş ve kimler atanmıştı?

Bu durum Denetim Raporunda yer aldı. Sayıştay’ın Eylül 2024 Denetim Raporunda ‘Üniversitede Araştırma Dekanlığı ve Öğrenci İşleri Dekanlığı Kurulması ve Dekan Görevlendirilmesi’ konusunda dikkat çeken tespitler yapıldı. Erciyes Üniversitesi’nde bir süre önce Öğrenci Dekanlığı görevini yürütmek üzere, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Toprak’ın atandığı ifade edilmişti. Toprak bu görevin yanısıra ERÜ'de Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevine de getirilmişti. Yine Araştırma Dekanlığı görevine de Prof. Dr. Gökmen Zararsız’ın ataması yapılmıştı. Ancak bu görevlendirmelerin ‘mevzuata aykırı’ olduğu belirtildi.

Sayıştay kanun maddesine dikkat çekti

Sayıştay, ilgili kanun maddesine dikkat çekerek, ‘Cumhurbaşkanınca yapılan yükseköğretim planlaması çerçevesinde kanunla kurulacağı hükmü ve Dekan atama yetkisinin Yükseköğretim Kurulunda olduğu hatırlatıldı. Üniversite yönetimi ise benzer uygulamaların diğer bazı üniversitelerde de olduğu belirterek, bu konuda savunma yaptı. 

Üniversite yönetiminden ‘Bu Dekanlar çok farklı misyonlar üstlendi, ek bir ödeme yapılmıyor’ savunması

Üniversite yönetimi ayrıca ataması yapılan Dekanların çok farklı misyonlar üstlendiği ve görev alan dekanların vazifeyi gönüllülük esasıyla yürüttüğünü, bu görevlerinden dolayı herhangi bir ilave haktan faydalanmadığı, ek bir ödeme almadığı, yapılanması, yetkileri, özlük hakları ve atamasının kanunla kurulan fakültelerden tamamen farklı olduğunu ifade etti.

Kayseri'deki o atamalarla ilgili dikkat çeken gelişme: Usulsüz!

Rektör onayıyla görevlendirmeler yapılması mevzuata aykırı

Ancak Sayıştay raporunda bu durumun mevzuatın belirtilen ilkelerine aykırı bir görevlendirme olduğunu dile getirdi. Raporda, ‘Bu nedenle üniversite senato kararı ile dekanlıklar kurulması ve bu dekanlıklara Rektör onayıyla görevlendirmeler yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir’ denildi.

Kayseri'deki o atamalarla ilgili dikkat çeken gelişme: Usulsüz!

Sayıştay denetim raporunda Erciyes Üniversitesi ile ilgili hangi tespitler yapıldı?

Sayıştay’ın Denetim Raporunda konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Üniversitede Araştırma Dekanlığı ve Öğrenci İşleri Dekanlığı Kurulması ve Dekan Görevlendirilmesi Üniversitede Öğrenci İşleri Dekanlığı, Araştırma Dekanlığı birimleri kurulduğu, bu şekilde kurulan iki dekanlıkta dekan görevlendirilmesi yapıldığı tespit edilmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ‘Ana ilkeler’ başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde; üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunlar içindeki fakülte, enstitü ve yüksekokulların, Cumhurbaşkanınca yapılan yükseköğretim planlaması çerçevesinde kanunla kurulacağı hükmü mevcuttur. Kanun’un ‘Fakülte organları’ başlıklı 16’ncı maddesinin (a) fıkrasında; fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekanın, rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçileceği ve normal usul ile atanacağı, süresi biten dekanın ise yeniden atanabileceği düzenlemesine yer verilmek suretiyle kanunla kurulan fakültelere dekan atama yetkisinin Yükseköğretim Kurulunda olduğu açıkça ifade edilmiştir. Erciyes Üniversitesi Senatosunca kabul edilen ‘Erciyes Üniversitesi Araştırma Dekanlığı Görev Yetki ve Çalışma Usulleri Yönergesi’ ile ‘Erciyes Üniversitesi Öğrenci T.C. Sayıştay Başkanlığı Erciyes Üniversitesi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 15 Dekanlığı Görev ve Çalışma Usulleri Yönergesi’ne göre öğrenci dekanlığı ve araştırma dekanlığı birimleri oluşturulmuş ve bu birimlere Rektör onayıyla Araştırma Dekanı ile Öğrenci Dekanı ataması yapılmıştır. Her ne kadar İdare tarafından Araştırma Dekanlığı ve Öğrenci İşleri Dekanlığı Kurulması ve Dekan Görevlendirilmesi ile ilgili farklı üniversitelerde de benzer uygulamalar bulunduğu ve bu Dekanların Üniversite bünyesindeki eğitim dekanlıklarına nazaran temel hedefler ve faaliyet alanları açısından çok farklı misyonlar üstlendiği ve görev alan dekanların vazifeyi gönüllülük esasıyla yürüttüğü, bu görevlerinden dolayı herhangi bir ilave haktan faydalanmadığı, ek bir ödeme almadığı, yapılanması, yetkileri, özlük hakları ve atamasının kanunla kurulan fakültelerden tamamen farklı olduğu ifade edilse de mevzuatın yukarıda belirtilen ilkelerine aykırı bir görevlendirme mevcuttur. Bu nedenle; üniversite senato kararı ile dekanlıklar kurulması ve bu dekanlıklara Rektör onayıyla görevlendirmeler yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.