Kayseri'deki köprünün gizemli hikayesi…
Kayseri Olay haber merkezi olarak siz kıymetli okuyucularımız için Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi daha… Detaylar haberimizde.
Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulan güzide şehir Kayseri… İç Anadolu’nun en önemli şehirlerinden bir tanesi. Tarihin hemen her döneminde önemli bir yeri bulunan bu kent, Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Günümüzde her ne kadar sanayi şehri olarak bilinse de içinde birçok tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri barındırıyor. İşte Kayseri’de tarihi noktalardan birisi: Tekgöz Köprüsü…
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Yemliha Mahallesi içerisinde yer alan bu yapı Kayseri-Kırşehir arasındaki Orta çağ yol güzergahındaki ve Kızılmak üzerinde yer alıyor.
Tekgöz Köprüsü 1202 – 1203 yılında Sultan II. Rükneddin Süleyman Şah zamanında, Kayserili Hacı Ali Şir Bin Hüseyin tarafından Kayseri’de yaptırılmıştır.
Yapıldığı dönemde Kırşehir–Kayseri arasındaki ulaşımı sağlamak amaçlanmıştır. Köprü 120 metre uzunluğundadır. Kızılırmak nehrinin üzerinde bulunan köprü, kesme taştan 27 metre çapında ve 18 metre yüksekliğindedir. Büyük kemer ile 11.5 metre çapında ve 7.5 metre yüksekliğinde daha küçük bir kemerden meydana gelmiştir. Bu büyük kemerden dolayı halk arasında ‘Tekgöz’ ve ‘Yalnızgöz’ ismi ile bilinmiştir.
Tekgöz köprüsünün iki kemeri arasında kalın bir sülüs yazı ile yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabede şöyle yazmaktadır: “Bu köprüyü fetihler sahibi, İslam ve Müslümanları şereflendiren, din ve dünyanın dayanağı, düşmanlarını kahreden, Kılıçarslan oğlu Süleyman zamanında Emir-ül Müminine yardım eden, Kayserili Hüseyin oğlu, Allah’ın rahmetine muhtaç Bedreddin Hacı Alişir H/599 (M/l 203) yılında (inşa etti)”.
Evliya Çelebi de Tekgöz Köprüsü’nden bahsetmiş ve kitabeyi incelerken oradaki “Süleyman” ismini Kanuni Sultan Süleyman’a mal etmiştir.
Kayseri’yi keşfetmeye çıktıysanız mutlaka buraya da uğramadan geçmeyin…