Kayseri'deki faylar deprem uzmanlarını karşı karşıya getirdi

Maden Teknik Arama'nın (MTA) son çalışması TMMOB Jeofizik Müh. Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ ile Jeoloji Mühendisleri eski İl temsilcisi Adnan Evsen'i karşı karşıya getirdi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Kayseri'deki faylar deprem uzmanlarını karşı karşıya getirdi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği bu konudaki çalışmaların yoğunlaşmasının yanı sıra tartışmaları da beraberinde getiriyor.   MTA’nın  son çalışmasını yorumlayan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri’deki fayların, 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıkladı. 
Bu açıklamanın üzerine TMMOB Jeofizik Müh. Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ, Evsen’in açıklamasını alıntılayarak, Sismoloji bilimi açısından "en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen" diye bir bilginin olmadığını defalarca söyledik. Ayrıca rapor MTA’nın ve herkese açık.’ paylaşımını yaptı. 

Yücedağ’ın paylaşımının hemen ardından bu kez Adnan Evsen, X sosyal medya hesabından ‘Ürettiği deprem oydu. Fala bakacak halimiz yoktu. Paleosismolijik veriler ilk defa yapıldı. Hatırlatırım’ ifadeleriyle yanıt verdi. 

Evsen’in paylaşımı üzerine yeniden bir paylaşım yapan Yücedağ, ‘Ürettiği deprem oydu" lafı da bilimsel değil. Çünkü sismolojide böyle bir yaklaşım yok. Sadece AFAD'ın bir sayfasındaki veriyi doğru kabul edip koca sismoloji bilimini yok sayamazsanız! Sayarsanız da gerçek bilgi, bir gün mutlaka önünüze düşer.’ sözleriyle karşılık verdi. 

Bunun üzerine Evsen’den Yücedağ’a , ‘Siz hangi olmayan sismolojik veri ile 7 dediniz?’ paylaşımı geldi.