Kayseri'deki bu adreste 7 adet mumyalı ceset var

Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte tarihin izlerini göreceğiniz muhteşem adreslerden birisi daha… Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'deki bu adreste 7 adet mumyalı ceset var
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes’in eteklerine kurulan Türkiye’nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur. Son yıllarda yaptığı turizm atakları ile de dikkat çeken Kayseri, gezilip görülecek adresleriyle de dikkat çekiyor. 

Kayseri Olay haber merkezi olarak kentin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi Melikgazi Türbesi ve Kalesi..

Kayseri'deki bu adreste 7 adet mumyalı ceset var

Kale bakın ne için yapılmış?

Melikgazi Kalesi ve Türbesi, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Melikgazi Mahallesi’nde yer alıyor. Çevreye oldukça hakim bir konumda yer alan kale, Bizans Döneminde Zamantı ile Elbistan yollarını kontrol etmek amacı ile yapılmıştır. 

Kale, bulunduğu yerdeki kalkerli kayalar ile bütünleşmiş bir yapıdır. Dış kısımları kesme kırmızı ve beyaz taşlar ile işlenmiştir. İç kısımları ise Selçuklu tekniğinde olup, horasan harçlı dolgular halindedir. Danişmendler ve Selçuklular bu kaleyi daha iri kesme taşlarla güçlendirmiş ve genişletmiştir. 

Kayseri'deki bu adreste 7 adet mumyalı ceset var

Türbe iki kattan oluşuyor

Melikgazi Türbesi ise yüksek bir tepenin yamacında bulunuyor. Bu türbe Danişmentlilerden Emir Melik Gazi’ye aittir. Kare planlı türbe, alt kısımda cesetlik odası ve üst kısımda sanduka odası olmak üzere iki kattan oluşuyor. 

Türbenin alt kısmında içerisinde Melik Gazi’nin de bulunduğu yedi adet mumyalı ceset bulunmaktadır. Kesme taştan, yerden 7 bin 580 santimetre yüksekte bir kare kaide üzerinde dört köşe tamamıyla tuğladan yapılmış kümbet, çeşitli geometrik şekillerde (baklava ve zikzak) dizilmiş, tuğla kaplamaları ile çok itinalı bir işçilik göstermektedir. Yapı üzerinde herhangi bir kitabe bulunmuyor. .