Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!

Kayseri Komando Tugay Komutanlığında görevliyken 2016 yılında hain terör örgütü saldırısında bacağını kaybeden Ferdi Çatal'a, ödenen tazminatın 35 bin TL'sinin kamu zararı olarak geri istenmesi tepkileri beraberinde getirmişti. Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den açıklama geldi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Komando Tugay Komutanlığında görevliyken 2016 yılında uğradığı bombalı saldırıda bacağını kaybeden Ferdi Çatal’a, 58 bin TL tazminat ödenmişti. Mahkeme 2024 yılında bu paranın 35 bin TL'si kamu zararı olarak belirtilerek iade edilmesini istedi. Sesini sosyal medya hesabından duyuran Gazi Ferdi Çatal’a destek Erkekleri Koruma Derneği tarafından geldi. Dernek gerekli ödemeyi yaptıklarını söyleyerek dekontu paylaşmıştı.

Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!

CHP'li vekil Gazi'nin yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı da konuyla ilgili harekete geçerek, Gazi’nin yaşadığı durumu Meclis gündemine taşıdı ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e sordu. Yaşanların vicdanları incittiğini ifade eden Halıcı, ‘Sığınmacılar için 50 milyar dolardan fazla para harcamakla övünülürken, geri istenen para hangi vicdana sığıyor?’ diye sordu.

Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!

Bakan'a dikkat çeken sorular

CHP Milletvekili Halıcı, Bakan Güler’e şu soruları yöneltti: Bedenini bu ülke için siper eden ve bacağını bu uğurda kaybeden Ferdi Çatal'a ödenen tazminat neden geri istenmiştir? Gazimize ne verilse az kalacakken; aksine bir de kendisine ödenen para hangi akılla ve vicdanla geri istenmiştir? Bu büyük skandalın sonlandırılması ve gazimizin yaşadığı mağduriyetin son bulması için hızlı bir şekilde ne zaman adım atacaksınız? Sığınmacılar için 50 milyar dolardan fazla para harcamakla övünülürken; ülke için bacağını kaybeden gaziye tazminat olarak ödenen 35 bin lirayı geri istemeyi vicdanınıza sığdırabiliyor musunuz? Ülkemizde şu anda kaç gazimiz bulunmaktadır? Gazilerimizin kaçı, sırasıyla belirtilmek üzere hangi terör örgütü veya görev esnasında yaralanmış ve gazi olmuştur? Bu gazilerimize ödenen tazminatın veya bir kısmının geri istenmesi hadisesi yaşanmış mıdır? Varsa bunlar hangi gazilerimizdir ve onlardan ne istenmiştir? Terör örgütleriyle çatışırken veya görev esnasında yaralanan, bedensel ve psikolojik zarar gören ancak gazi sayılmayan kaç kişi bulunmaktadır?

Bakan Güler'den cevap geldi

Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gazi Ferdi Çatal’la ilgili merakla beklenen açıklamayı yaptı. CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı’ya cevap veren Bakan Güler, Ferdi Çatal'a, Bakanlık tarafından 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında 22 Nisan 2018 tarihinde nakdi tazminat ödendiğini belirtti.


Faizinin tahsilinden nihai olarak vazgeçildi


Konuyla ilgili mahkeme süreci hakkında da bilgi veren Bakan Güler, Ferdi Çatal'a yapılan ödemenin faizinin tahsilinden nihai olarak vazgeçildiğini söyledi. Güler, şu ifadeleri kullandı: Müteakiben Ferdi Çatal tarafından 10.000,00 TL maddi ve 10.000,00 TL manevi tazminat istemiyle Bakanlığımız aleyhine dava açılmıştır. Dava süreci devam ederken davacı tarafından mahkemeye verilen dilekçe ile manevi tazminat istemi 250.000,00 TL'ye yükseltilmiştir. İlk derece mahkemesince; maddi tazminat isteminin reddine, manevi tazminat isteminin 50.000,00 TL olarak kabulüne karar verilmiş ve bu karar gereğince Bakanlığımız tarafından davacıya 58.495,93 TL manevi tazminat ve faiz ödemesi yapılmıştır.

İstinaf Mahkemesi’nin kararı!

İstinaf mahkemesince manevi tazminat yönünden davacının ıslah yoluyla manevi tazminat istemini artırmasına yasal olarak imkân bulunmadığı gerekçesiyle 50.000,00 TL tutarındaki manevi tazminat hükmü kaldırılarak, davacının dava dilekçesindeki talebi çerçevesinde 10.000,00 TL ödenmesine karar verilmiştir. İstinaf mahkemesince verilen bozma kararı gereğince, davacıya ilk derece mahkemesi kararına istinaden yapılan 58.495,93 TL'nin 35.948,47 TL'sinin hukuki dayanağı ortadan kalkmış ve Bakanlığımızca anılan mahkeme kararı gereğince işlem tesis edilmek zorunda kalınmıştır. Bununla birlikte, Bakanlığımız tarafından Ferdi Çatal'a yapılan ödemenin faizinin tahsilinden nihai olarak vazgeçilmiştir. Arz ederim.

İYİ Partili vekil: Gazi'den özür dilenmesi çağrısı yapmıştı

 İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz da Gazi Ferdi Çatal’dan özür dilenmesini istemişti. Milletvekili Beyaz, Meclis'te ‘Ferdi Çatal bacağını kaybettiğinde bir bacağım değil bin canım olsa vatanıma feda olsun, demiştir ancak bu çarpık sistem yiğit askerimize ceza verir gibi ödenilen tazminatın büyük bir kısmını geri istemektedir. Üçüncü derece terörle mücadele gazisi olan ve Millî Savunma Bakanlığından aldığı 58 bin TL tazminatın 35 bin TL’si kamu zararı olarak belirtilerek geri istenen kahraman kardeşimiz Ferdi Çatal'ın düşürüldüğü bu durum birilerinin yüzünü kızartmalıdır. Vatan için bacağını feda eden bu yiğitten özür dilenmelidir’ ifadelerini kullanmıştı.

Kayseri'deki 'Ayıp' olarak gündeme gelmişti! Bakanlıktan o olayla ilgili açıklama: Vazgeçildi!