Kayseri'de yerin altına girecekler! Belediye yeraltında ne arayacak?
Kayseri Büyükşehir Belediyesi yeraltına iniyor. Bu konuda OBRUK Mağara Araştırma Grubu ile işbirliği yapan belediye süre uzatımı istiyor. Buna göre çalışmalarının 3 yıl daha uzatılması talep ediliyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi bugün gündeminde bulunan konuları görüşüp karar abağlamak için toplanacak. Gündem maddeleri arasında “OBRUK Mağara Araştırma Grubu ve Belediye arasında imzalanan Kayseri'de Yeraltı Yapıları Envanteri Hazırlanması kapsamındaki protokolün 3 yıl uzatılması hususunda karar ittihazına” yönelik talep de yer alıyor. Bu konuda hazırlanan protokolün imza altına alınması gündemi Meclis’te oylanacak.
Konuyla ilgili olarak hazırlanan protokolde “Hem Kayseri merkezde, hem de ilçelerde yaygın olarak rastlanan ve bazı örneklerin tarihleri yüzyıllarla ölçülen yeraltı yerleşimlerinin yer yer hızlı yapılaşmanın kurbanı olduğu bilinmektedir” ifadelerinin yer alması dikkat çekti.
Protokolle bölgedeki yanardağlar tarafından yüzeye püsküren ve kalınlığı yer yer 400 m'yi geçen, yumuşak ve kazılması kolay tüf kayaçlar oyularak oluşturulan yeraltı şehirleri, yerleşimler, tünellerin yani Kayseri'nin tarihsel birikiminin korunması amaçlanıyor.
Yetkililer, Kayseri'nin bu tarihsel mirasının en kısa sürede belgelenmesi, kayıtlara geçirilmesi ve tüm değerleri ile bir bütün halinde korunmaya alınması gerektiğini ifade ediyor. Diğer yandan yeraltı değerlerinin gün yüzüne çıkarılması ve korunmasına yönelik çalışma Kayseri Büyükşehir Belediyesi OBRUK Mağara Araştırma Grubu ve kısa adı ÇEKÜL olan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı tarafından yapılacak.
Projenin amacı
Bu projenin amacı hazırlanan protokolde şu şekilde ifade ediliyor: Kayseri ili sınırları içinde bulunan ve farklı sebepler yüzünden her geçen gün biraz daha tahrip olan ve bazıları tümüyle yok olma riski taşıyan yeraltı yapılarının görsel materyal ve coğrafi bilgi sistemi araçları ile belgelenmesi, uygun teknik ekipmanlar kullanılarak haritalanması, yapıyı barındıran jeolojik birimin ilgili yer bilimi disiplinleri açısından incelenmesi, tarihsel süreçte yüklendiği işlevler hakkında varsa mevcut bilgilerin derlenmesi ve bütün bu çalışmalar ışığında toplanan verilerin uygun bir formata getirilerek envanterlerinin yapılmasıdır. Bu çalışma: hem bazılarının tarihi yüzyıllarla ölçülen bu tarihsel mirasın korunmasını sağlayacak, hem de bu yapıların gelecekte mümkün olabilecek kullanım alanlarının projelendirilmesi için bir ilk adım olacaktır.
OBRUK Mağara Araştırma Grubu hakkında protokolde şu bilgi yer aldı;
2008 yılında İstanbul'da kurulan OBRUK Mağara Araştırma Grubu, farklı kulüp ve derneklerden 30'dan fazla deneyimli üyeye sahiptir. Bu üyelerin yanı sıra, yürütülen proje kapsamında çeşitli disiplinlerde faaliyet gösteren birçok akademisyenden de teknik destek almaktadır. Grup daha önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü He işbirliği içinde Küre Dağları Milli Parkı Mağaraları ve Kahramanmaraş Kuzeyi Mağaraları envanterlerini tamamlamıştır. Yeraltı yapılarının araştırılması ve haritalanması konusunda Türkiye'nin en tecrübeli mağaracılarını bünyesinde barındıran grup üyeleri 2009 yılında, proje yürütücüsü Dr. Çiğdem Aygün nezaretinde Ayasofya ve Topkapı Sarayı yeraltı yapılan araştırma projesini gerçekleştirmiştir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKUL Vakfı ile birlikte yürütülen Gaziantep Yeraltı Yapıları Envanterleme Projesi ise geçen yıl tamamlanmıştır. Bu çalışmalar dışında, Nevşehir Müze Müdürü nezaretinde sürdürülen Derinkuyu, Mazi, Tatlarin ve Aksaray Müze Müdürlüğü nezaretinde sürdürülen Saratlı - Aziz Mercurius yeraltı şehirleri haritalama çalışmalar da ekibin yürüttüğü diğer çalışmalardan bazılarıdır. OBRUK Mağara Araştırma Grubu Türkiye'nin mağaracılık alanında tek süreli yayınını da yapmaktadır.