Kayseri'de yeni seçilen Başkana hediye edildi! O fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz?

Cumhur İttifakı AK Parti Belediye Başkanı Davut Şahin''in yeniden aday olduğu Kayseri'nin Tomarza ilçesinde seçimi İYİ Partili Osman Koç kazandı. Koç, büyük farkla seçimi kazandı. Seçimde yüzde 54,61 oranında oy alan Koç'un en yakın rakibi Davut Şahin ise yüzde 37,41 oranında oy aldı. Mazbatasını alan Başkan Koç, görevine başladı. Koç'a ziyaret sırasında bir vatandaş tarafından verilen hediye dikkat çekti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de yeni seçilen Başkana hediye edildi! O fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Tomarza İlçesinde yapılan seçimlerde İYİ Parti’den aday olan Osman Koç seçimi önde tamamlayarak Belediye Başkanı seçildi. Çiçeği burnunda Başkan Koç’a hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor. Koç’a yönelik ziyaretlerde dikkat çeken bir fotoğrafta hediye edildi. 
Dün yapılan Meclis toplantısında ‘Kul hakkı, ona benzer konulara hiç affım yok. Bunu yapan Meclis üyesini de odama almam. Benim vatandaşım Tomarza Belediyesi’ne geldiğinde güler yüzle karşılanacak, güler yüzle uğurlanacak. Bugün git yarın gel yok. Neden yapılmıyorsa anlatılacak, vatandaşa yol gösterilecek. Vatandaşa ‘sen git yarın gel’ diyen müdürü ne müdürlükte tutarım ne de memuru memurlukta tutarım? Güler yüzle yol gösterecek vatandaşa. Yatmaya çalışan personel varsa, yatamaz çalışacak arkadaşlar’  açıklamalarıyla dikkat çeken Başkan Koç’a bugün anlamlı bir hediye verildi. 

Kayseri'de yeni seçilen Başkana hediye edildi! O fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz?

Köylüyü dinleyen Atatürk fotoğrafı

Bir vatandaş Başkan Osman Koç’a, ziyareti sırasında  ‘Köylüyü dinleyen Atatürk’ tablosu hediye etti.  Başkan Koç, Atatürk fotoğrafı ile ilgili olarak ‘Bu güzel anlamlı hediyeyi vererek bizleri onurlandıran misafirlerimize teşekkür ederim’ paylaşımı yaptı. 

Kayseri'de yeni seçilen Başkana hediye edildi! O fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz?

Peki birçok siyasetçiye ilham olan o fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz? O fotoğraf ne zaman ve nerede çekildi?

Tarihçi Sinan Meydan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da kazandığı ilk seçimin ardından odasına astığı o fotoğrafın öyküsünü kaleme aldığı yazıda şöyle anlatmıştı:
O fotoğraf 1930’da çekildi
Atatürk, 17 Kasım 1930’da Ankara’dan başladığı inceleme gezisinde 21 Kasım 1930’da Sivas’tan Tokat’a geçti. Atatürk, 10.30’da Tokat Belediye Meydanı’nda törenle karşılandı. Halkla buluştuktan sonra belediyeye çıktı. Öğle yemeğinden sonra Tokat ilinin sorunları hakkında belediye başkanından bilgi aldı.
Atatürk, ertesi gün, 22 Kasım 1930’da, Turhal’a geçti. Turhal’da büyük bir kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı. Aynı gün saat 12.30’da Turhal’dan Amasya’ya geçti.
Atatürk Tokat’ta iki sorunla karşılaştı. Bunlardan ilki, bazı tütün üreticileri ellerindeki eskimiş tütünlerin inhisar idaresince satın alınmasını istiyordu. Atatürk üreticileri dinledi. Ancak bu tütünlerin 1927-1928 yıllarında ait eskimiş ve ekonomik değeri olmayan tütünler olduğunu öğrenince bu isteği kabul etmedi. İkincisi, bölgedeki fare tahribatı nedeniyle üretici zarar etmişti. Atatürk, hükümetten, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra zarar edenlere gerekli ilaçların ve tohumların gönderilmesini ve üreticilerin Ziraat Bankası borçlarının yarısının ertelenmesini istedi. (5)
Atatürk gittiği her yerde olduğu gibi Tokat’ta ve Turhal’da da halkın şikayetlerini dinledi. Köylülerle sohbet etti.
İşte Ekrem İmamoğlu’nun makam odasındaki o “köylüyü dinleyen Atatürk” fotoğrafı, 21 Kasım 1930’da fotoğrafçı Cemal Işıksel tarafından Tokat’ta çekildi (6)
O zamanki Hakimiyeti Milliye, Akşam ve Cumhuriyet gazeteleri o fotoğrafın “Amasya”da çekildiğini yazıyor. (7) Ancak hem Cemal Işıksel’in kitabında, hem de birçok Atatürk albümünde fotoğrafın Tokat’ta çekildiği belirtiliyor.

Kayseri'de yeni seçilen Başkana hediye edildi! O fotoğrafın öyküsünü biliyor musunuz?


Diyelim ki, o fotoğraf 21 Kasım 1930’da Tokat’ta değil de 22 Kasım’da Amasya’da çekildi. Ne değişir? Arada sadece bir gün fark var. Gerçek şu ki, o fotoğraf kesinlikle 1924’te Erzurum’da çekilmedi. O fotoğrafın 1924’te çekilmediğini anlamak için derin tarih bilgisine de gerek yok. 1924 yılına ait bir Atatürk fotoğrafına bakmak yeterli. Ayrıca Atatürk, 1930/1931 inceleme gezisinde Erzurum’a gitmedi.  Atatürk’ün o fotoğrafta dinlediği köylü de Fetullah’ın dedesi falan değil. Bu komik bir bir yalan. Ayrıca Atatürk’ün dinlediği tek kişi de o köylü vatandaş değil, Atatürk aynı gezide gittiği her ilde yaşlı genç, kadın erkek daha onlarca insanı dinledi.
Demem o ki, Türkiye’de “tarih” hiç olmadığı kadar siyasete malzeme yapılıyor. Öyle ki, siyasi amaçlarla çok bilinen bir Atatürk fotoğrafı bile çarpıtılıyor ve o fotoğraf hakkında şeytanın aklına bile gelmeyecek uyduruk bir hikaye yazılıyor. Yalanlarını yüzlerine vurduğumuz uydurukçular ise utanma duygularını kaybetmişler, yeni yalanlar üretiyorlar.

Sinan Meydan'ın Sözcü'de yer alan köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN