- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'de Suriyelilere yönelik 'özel amacı' olan proje! Bütçe 2 milyon 700 bin Avro
Kayseri'de Suriyelilere yönelik 'özel amacı' olan proje! Bütçe 2 milyon 700 bin Avro
Kayseri'de özel amacı 'Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin istihdamı' olarak ifade edilen projede son durum ne? Avrupa Birliğinin desteklediği hibe tutarı 2,7 milyon Avro olarak ifade edilen projenin dikkat çeken detayları Kayseri haber bülteninde.
Kayseri'de 'Enhancer-İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı' adlı çalışma sürüyor. İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı 3'üncü çağrısı kapsamında Kayseri, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Konya, İstanbul, İzmir, Mersin ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren, gelecek vaat eden kooperatiflerin büyümeleri ve böylece geçici koruma altındakiler ve Türk Vatandaşları için sürdürülebilir istihdam yaratabilmeleri adına gerçekleştireileceği ifade edilen hibe programının detaylar dikkat çekti.
İllerin işsizlik oranı, nüfus ve yaşayan Suriyeli sayısına dikkat çekildi
Projenin içeriğinde 'Türkiye, Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin (GKSS) sayısının 3,1 milyonu geçmesiyle birlikte dünyada en
fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke haline gelmiştir' ifadeleir yer aldı ve aynı zamanda projenin hayata geçirilmesinin planlandığı illere yönelik nüfus, işsizlik rakamları ve Suriyelilerin sayısına da yer verildi.
'Suriyelilerin kötüleşen koşullara rağmen Türkiye’deki kayıt dışı Türk işçileri daha ucuza ikame etmesi, iki toplum arasında bir gerilim yaratmakta'
Proje ile ilgili detaylara bakıldığında kayıt dışı çalışanlara da dikkat çekildi ve 'Türkiye’de çalışan tüm Suriyelilerin yaklaşık yüzde 92’si (1milyon kişi) kayıt dışı ve düşük vasıflı işlerde çalışmaktadır. Bu kişilerin kabaca yüzde 10’u lisans derecesine sahip kişilerden oluşmakta ve vasıflı işlerde çalışabilecek yüksek bir nüfusa karşılık gelmektedir. Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin sahip olduğu kayıt dışı işler, genellikle güvenlik ve sağlık riskleri olan, çok uzun çalışma saatleri ve asgari ücretin altında verilen ücretler dahil olmak üzere nispeten kötü çalışma koşullarına sahip işlerdir. Yüksek kayıt dışı Suriyeli çalışan sayısı ve Suriyelilerin kötüleşen koşullara rağmen Türkiye’deki kayıt
dışı Türk işçileri daha ucuza ikame etmesi, iki toplum arasında bir gerilim yaratmakta ve bu da Suriyelilerin topluma hızlı uyum sağlama şanslarını engellemektedir' ifadeleri de kullanıldı.
Avrupa Birliği'nin finanse ettiği ENHANCER projesinin amacı ne?
Program kapsamında toplam hibe tutarı 2,7 milyon Avro olarak belirtildi. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER projesinin amacının, geçim kaynakları ve istihdam imkânlarının artırılması aracılığıyla geçici koruma altındakilerin ve Türk Vatandaşlarının uyumuna katkıda bulunmak olduğu ifade edildi.
Projenin özel amacında Suriyeliler vurgusu
Bu yöndeki teklif çağrısının özel amacının, aralarında Kayseri'nin de yer aldığı hedeflenen illerdeki güçlü, gelecek vaat eden kooperatiflerin, birliklerin büyümesine katkıda bulunmak ve böylece Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için sürdürülebilir istihdam yaratmak olduğu vurgulandı.
'Geçici Koruma Sağlanan Suriyelileri Türk ekonomisine entegre etmek'
Desteklerden faydalanabilmek için teklif çağrısı için belirlenen öncelik alanlarından en az iki tanesinin karşılanması gerektiği belirtildi. Öncelikli alanlar ise şu şekilde: Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ile Ev Sahibi Topluluklar için sürdürülebilir istihdam yaratmak, Sürdürülebilir istihdam aracılığıyla Geçici Koruma Sağlanan Suriyelileri Türk ekonomisine entegre etmek, Kayıtlı ve insana yakışır iş imkanlarını artırmak, İş ve işçi arasındaki beceri bağlantısını iyileştirmek, Kaynak verimliliğinin artırılması ve yeni ortakların veya çalışanların işe alınması yoluyla üretimi artırmak, Yeni ortakların veya çalışanların işe alınması yoluyla iş süreçlerini dijitalleştirmek.
Bu amaçla projeyle ilgili Kayseri'de de bir süre önce toplantılar yapıldı. Projenin şu an hangi aşamada olduğu ise merak konusu.
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi öncülüğünde planlanan 'İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Program' adlı projenin detayları için TIKLAYIN