Kayseri'de sismik boşluk var mı? İşte Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yerler...

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Türkiye'de son 124 yıl içinde meydana gelen büyük depremlerle ilgili önemli açıklamada bulunarak, deprem riskinin en düşük olduğu yerleri belirtti. Detaylar Kayseri Olay'da...

Kayseri'de sismik boşluk var mı? İşte Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yerler...

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Türkiye'de son 124 yıl içinde meydana gelen büyük depremler ve Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok şehirde deprem riskinin azaltılması amacıyla paleosismoloji çalışmalara ayrılan bütçelerin daha etkin bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Dr. Demirtaş'ın açıklamalarına göre, ülkemizde 6.0 ile 7.0 büyüklüğünde toplam 200, 7.0 ile 8.0 büyüklüğünde ise 22 deprem gerçekleşti. Bu depremleri üreten fay ve segmentlerin, yıllık kayma hızlarına bağlı olarak, çok uzun süreler boyunca büyük bir deprem üretme olasılıklarının düşük olduğunu belirtti. Açıklamalarında Kentsel dönüşüm projeleri için sismik boşluklarında önemine de değinen Dr. Demirtaş'ın paylaştığı bilgilere göre ise Kayseri'de sismik boşluk alanı bulunmuyor.

Konuyla ilgili Dr. Demirtaş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; "Ülkemizde son 124 yılda 6.0 ile 7.0 aralığında toplam 200, 7.0 ile 8.0 aralığında toplam 22 deprem oldu. 222 depremi üreten fay/segment, yıllık kayma hızlarına bağlı olarak, uzun-çok uzun üzere (100-birkaç bin yıl) deprem üret(e)meyecek en düşük riskli yerlerdir.

Kayseri'de sismik boşluk var mı? İşte Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yerler...

Deprem riskinin azaltılması ile ilgili ayrılan bütçeler gelecek 100 yıl içinde büyük deprem üretecek fay(lar)ın tehdit ettiği kentler için ayrılmalı ve sismik boşluklarda kentsel dönüşümler yapılmalıdır" dedi.