Kayseri'de sadece 3 kişi kaldılar! O isimlerden birinden Başkan'a anlamlı ziyaret
Kayseri'de sadece 3 kişi kaldılar. Tarihe gösterdikleri kahramanlık ile damgasını vurdular. 74 yıl önce ortaya koydukları kahramanlık hala konuşuluyor, anlatılıyor. İşte o isimlerden biri Tomarza'da ortaya çıktı ve Belediye Başkanı Osman Koç'u ziyaret etti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Yıl 1950. Bundan tam 74 yıl önce büyük bir kahramanlık örneği sergilediler. Kimisi şehit düştü kimisi Gazi oldu. Yıllar geçse de onların kahramanlıkları da unutulmadı. Kayseri’de sadede 3 kişi kaldılar.
İşte o isimlerden biri Tomarza Belediye Başkanı Osman Koç’u ziyaret ederek, bir süre görüştü. Kore Gazisi Mehmet Kılıç’ın, anlamlı ziyareti, Başkan Koç’u da duygulandırdı.
Bir süre önce gerçekleştirilen ziyaretle ilgili olarak Tomarza Belediyesi’nden yapılan açıklamada ‘Kore Gazi'miz sayın Mehmet Kılıçi Belediye Başkanımız Sn Osman Koç'u ziyarete gelmişler nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederiz. Bu topraklar için canlarını feda eden Şehitlerimizin kabri nur mekanları Cennet olsun. Gazi'lerimiz onur madalyalarımızdır Allah onlardan razı olsun’ denildi.
Diğer yandan Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı, Kayseri’de şu an hayatta olan 3 Kore Gazisinin olduğunu söyledi.
Kore Savaşı hakkında
Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi işgal etmesiyle 25 Haziran 1950’de Kore savaşı başladı. Türkiye Güney Kore’ye destek verdi.
Cumhuriyet tarihinin ilk yurt dışı askeri operasyonu için 17 Eylül 1950'de Kore'ye doğru yola çıkan Türk tugayı, savaşın kazanılmasında önemli rol oynadı.
30 Haziran'da Birleşmiş Milletler (BM) güçlerine destek verme kararı alan Türkiye'nin destek gücü ise 17 Eylül 1950'de İskenderun Limanı'ndan yola çıktı. Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 1. Türk Tugayı, yaklaşık 1 ay süren yolculuğun ardından Pusan Limanı'na ulaştı.
Bu tarihten itibaren savaşta aktif rol alan Türk askerleri, ABD'nin 8. ordusunun yok olmaktan kurtarıldığı ve BM güçlerine yeniden düzene girmek için ihtiyacı olan 3 günü kazandırdığı ifade edilen Kunuri muharebesiyle de tarihe geçti. O günlerde Kunuri muharebesindeki başarısı için BM kuvvetlerinin komutanı Douglas MacArthur, ‘Türklerin kahramanca çarpışmaları BM kuvvetlerinin salimen yeni müdafaa hatlarına çekilmelerini mümkün kılmıştır’ ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 yıl süren savaşa 21 bin 212 kişiden oluşan 4 tugayla katılan Türkiye, savaşan 16 ülke arasında en büyük 4. orduyu oluşturdu. Kore Savaşı'nda 734 askerimiz şehit olurken, 2147 askerimiz yaralandı. 234 askerimiz ise esir düştü. Esirlerin tamamı 1953'te yapılan esir değişiminde serbest bırakıldı.
Bu savaş iki ülke arasındaki dostlu bağlarının kurulmasına da vesile oldu. Güney Koreliler, her fırsatta Türkiye’ye olan sevgilerini dile getiriyor. Aynı zamanda Kore Gazilerine yönelik her dönem gösterdikleri sevgi ve saygı da yine dikkat çekiyor.