- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'de özel hastanelerde neler oluyor? Yoğun bakım ünitelerinde 'seviye' alarmı!
Kayseri'de özel hastanelerde neler oluyor? Yoğun bakım ünitelerinde 'seviye' alarmı!
Kayseri'de bazı özel hastaneler yoğun bakım servislerini kapatıyor mu, yoksa seviye mi düşürüyor? Bu konuda kentte olası bir ihtiyaç halinde bir sıkıntı yaşanır mı? Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, konuyla ilgili 'Evet, bu yönde bir gelişme var. Bazı özel hastanelerde yoğun bakım servislerinde bu durumla karşı karşıya kaldık. Ancak kamu hastanelerinde gerekli önlemleri aldık. Şu an için bir sıkıntı yok. İmkanlarımız ölçüsünde önlem aldık' dedi.
Kayseri'de bazı özel hastanelerin yoğun bakım servislerinde dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Bazı hastanelerin yoğun bakım servislerinde basamak olarak 'seviye düşürmesi' akıllarda soru işaretleri bıraktı. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerini normal yatağa ya da başka servislere, alanlara dönüştürmesi kentte yoğun bakım konusunda bir sıkıntı mı var? sorusunu akıllara getirdi. Yine konuyla ilgili "doktor sıkıntısı yaşanıyor" iddiaları da sağlık çevrelerince konuşuluyor.
SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Buna göre bazı özel hastanelerin yoğun bakım servislerini 3'üncü basamaktan 2'ye ya da 1'inci basamağa düşürdükleri ifade ediliyor. Son günlerde hastanelerde yaşanan yoğunluğun ardından olası bir salgında yoğun bakım kapasitesi konusunda bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı merak edilirken, Kayseri Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, konuyla ilgili bilgi verdi ve "Endişelenecek bir durumun" olmadığını söyledi.
ŞEHİR HASTANESİ, DEVLET HASTANESİ VE ÜNİVERSİTEDE SAYIYI ARTTIRDIK, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIK
Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, bazı özel hastanelerde yoğun bakım konusunda basamak düşürme ya da normal yatağa, başka servise dönüştürme gibi durumların yaşandığını doğrulayarak, "Özel hastanelerin kendi tercihleri. Yoğun bakım kapasitesi doğrultusunda farklılık gösterebiliyorlar. Örneğin bazıları 3'ten, 2'ye düşürebiliyor, 1'den 2'ye çıkarabiliyor. Bu imkanları ölçüsünde kendi tercihleri. Bu konuda bir gelişme var, ancak şehir için sıkıntılı bir durum yok. Biz buna karşın önlemlerimizi aldık ve kamu hastanelerinde yoğun bakım sayımızı arttırdık. Devlet Hastanesinde, Şehir Hastanesinde, Üniversite Hastanesinde bu yönde çalışmalarımız oldu. Elimizdeki imkanlarla sayıyı artırıyoruz. Şu an için bu konuda Kayseri'miz için sıkıntılı bir durum yok. İmkanlar dahilinde gerekli tüm tedbirleri vatandaşlarımız için alıyoruz" dedi.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ NEDİR? 1,2 VE 3'ÜNCÜ BASAMAK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ NE DEMEKTİR?
Diğer yandan yoğun bakım üniteleri hastaların sağlık durumlardındaki ciddiyete göre, 1,2 ve 3 basamağa ayrılıyor. 1. derece yoğun bakım üniteleri en hafif hastaların bulunduğu üniteler olarak ifade ediliyor. 3. derece yoğun bakım üniteleri ise hastaların durumlarının en ağır olduğu durumlarda kaldırıldıkları bölüm. En ağır hasta grubunu tedavi edebilmek için hastanenin bazı şartları karşılaması da gerekiyor.
3.BASAMAK HASTALAR BİRDEN FAZLA BRANŞ DOKTORUN TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYAR!
Diğer yandan 3. Basamak yoğun bakım 24 saat uzman doktor bulunan ileri invaziv monitarizasyonunun uygulandığı laboratuvar ve radyoloji hizmetleri verilen servisler olarak belirtiliyor. Üçüncü basamak hastalarda çoğunlukla çoklu organ yetmezliği, koma, şok gibi ileri derecede problemler var. Bu organ yetmezliklerinin tedavisi için yüksek teknolojiye sahip cihazların kullanılması gerekiyor. Bu cihazlar böbrek yetmezliği için diyaliz cihazları, kalp yetmezliği için aort içine yerleştirilen balon pompalar, yapay kalp-akciğer cihazları, solunum cihazları gibi birçoğu sayılabilir. Bu tür hastaların yaşamsal fonksiyonları anlık olarak ileri seviye monitorizasyon ile takip ediliyor. Ayrıca 3. basamak hastalar birden fazla branş doktorunun tedavisine de ihtiyaç duyar. Çünkü asıl problemin yanında birçok yandaş hastalıkları olabiliyor. Bunun yanında yoğun bakımda hizmet 24 saat aralıksız verilebilmeli.
Hangi hastalar yoğun bakım gerektirir ?
· Akut metabolik bozukluklar
· Dolaşım yetmezlikleri – şok
· Çoklu ciddi travma
· Derin bilinçsizlik halleri
· Ağır mide barsak kanamaları
· Cerrahi sonrası gelişen ağır komplikasyonlar
· Zehirlenmeler
· Tetanoz
· Kalp akciğer canlandırma sonrası
· Akut karaciğer – kalp – böbrek yetersizlikleri ile ilgili hastalardır.