Kayseri'de oldu! Öncesi ve sonrası paylaşıldı
Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Karaözü Mahallesi'nde hummalı çalışma sona erdi. Tarihi Şahruh Köprüsü ve civarında yapılan çalışmanın öncesi ve sonrası paylaşıldı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Karaözü Mahallesi girişinde bulunan Tarihi Şahruh Köprüsü görkemiyle dikkat çekiyor. Yıllara meydan okuyan köprü çevredeki kum ocakları, ağır tonajlı araçlar nedeniyle zaman zaman karşı karşıya kaldığı tehlike ile gündeme geliyor. Kızılırmak Havzasına kurulan kum ocakları nedeniyle tarihi köprünün tehdit altında olduğu gündeme geliyor.
Şahruh Köprüsü çevresinde hummalı çalışma
Diğer yandan Sarıoğlan’da yer alan tarihi Şahruh Köprüsü'nün de üzerinde yer aldığı Kızılırmak Nehri'nde hummalı çalışma sona erdi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 12’nci Bölge Müdürlüğü çalışmalarını tamamlandı. Bölgede bir süredir iş makineleri ile rusubat temizliği ve dere ıslah çalışmaları yapılıyordu.
Çalışma hangi faydaları sağlayacak?
Çalışmanın tarihi yapıların ve doğal kaynakların korunması hususunda önemli olduğu belirtildi. Yapılan çalışma ile birlikte bölgede taşkın risklerinin azaltıldığı, çevre kirliliğinin önlendiği ve Kızılırmak Nehri'nin su akışının daha düzenli hale getirildiği belirtildi.
Şahruh Köprüsü hakkında
Sarıoğlan ilçesi, Karaözü köyü girişinde bulunmaktadır. Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuştur. İnşa kitabesi bulunmadığı için kimin yaptırdığı da kesin olarak bilinmemekte, Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırıldığı ileri sürülmektedir.
Şahruh Bey, Dulkadiroğulları Beyi Alaüddevle Bozkurt Bey'in 4 oğlundan biridir. Şahruh Bey'in kızkardeşi Ayşe Hatun Sultan II. Bayezid'in eşi ve Yavuz Sultan Selim'in annesidir. 1480 yılında, Şahruh Bey Kırşehir Sancak Beyi iken amcası Şah Budak Bey tarafından gözlerine mil çektirilmiştir. Eğer köprünün onun emri ile yaptırıldığı doğru kabul edilirse köprünün inşa tarihi 1480 yılı dolaylarında olmalıdır. Şahruh Köprüsü, Şahruh Bey'in oğlu Mehmet Bey tarafından da 1538-1539 tarihlerinde onarılmıştır. Bu onarımla ilgili bir kitabe köprü üzerinde bulunmaktadır. Kitabe 1928 yılında orta gözden (en büyük göz) batıya bakan göz tamir edilirken ırmağın sağ kıyısında köprünün kuzey batı girişinde, toprağa gömülü bir şekilde bulunmuştur. 4 Ağustos 1928'de Sivas Müzesine kaldırılan kitabe 252 envanter numarasıyla kayıtlıdır. Kitabede şu ifadeler yer almaktadır: Bu köprüyü H.945'de (1538-1539) Alaüddevle Zulkadirî Sasani'nin oğlu Şahruh Bey'in oğlu Mehmet, Emir Abdullah eliyle onardı. Köprü muntazam kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu 144,5 metre, eni 5,6 metre olup, sekiz kemerlidir. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerler bulunmaktadır. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olup, köprü günümüzde de kullanılmaktadır.