- Haberler
- Güncel
- Kayseri'de milyonlarca yıl önce bakın hangi dinazorlar yaşıyormuş! Buna çok şaşıracaksınız
Kayseri'de milyonlarca yıl önce bakın hangi dinazorlar yaşıyormuş! Buna çok şaşıracaksınız
Kayseri'de milyonlarca yıl önce hangi dinazorlar yaşıyordu? Bu konuda ortaya çıkan harita yoğun ilgi gördü. Harita kullanıcıların yaşadıkları yerlerin jeolojik geçmişini keşfetmelerine imkan tanıyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Paleontolog Ian Webster tarafından oluşturulan harita yoğun ilgi görüyor. Harita kullanıcıların şehirlerinin jeolojik geçmişini keşfetmesine imkan tanıyor. Son günlerde yoğun ilgi gören harita ‘Geçmişte, yaşadığınız yerde hangi dinozorlar yaşıyordu?’ sorusuna da yanıt veriyor.
Dünyanın geçmişini gözler önüne seriyor!
Dünyanın geçmişine adeta yolculuk yaptıran harita dünya üzerindeki yaşam koşulları hakkında da bilgi veriyor. Kaliforniyalı paleontolog Ian Webster tarafından geliştirilen bu haritada kullanıcılar yaşadıkları ya da merak ettikleri şehirleri girerek, jeoloji zaman içerisindeki değişimi görebiliyor.
240 milyon yıl önce neler oldu?
Merak uyandıran harita yaklaşık 240 milyon yıl öncesine, yani Orta Triyas dönemine ayarlı şekilde kullanıcılara sunuluyor. Bu dönem, kıtaların halen dev süper kıta Pangaea olarak birleşik olduğu ve dinozorların, memelilerin ve kuşların ilk ortaya çıkmaya başladığı zaman dilimi olarak ifade ediliyor. Harita aracılığıyla kullanıcılar yaşadıkları ya da merak ettikleri bir şehrin milyonlarca yıl içinde nasıl hareket ettiğini, nasıl sürüklendiğini, bölgede hangi canlıların ortaya çıktığını keşfedebiliyor.
Harita merak duyanlara yani Dünya’nın jeolojik evrimini anlamak isteyenlere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.
Kayseri'de neler olmuş neler! Bölgede hangi dinazorlar yaşadı?
Diğer yandan söz konusu harita incelendiğinde Kayseri ile ilgili de dikkat çeken detayları gün yüzüne çıkarıyor. Haritaya göre 220 milyon yıl önce Kayseri’de, Orta Triyas döneminde Dünya Permiyen, Triyas yok oluşundan kurtuluyor.
Bu dönemde bölgede küçük dinozorlar ortaya çıkmaya başlıyor. İlk uçan omurgalılarla birlikte terapsidler ve arkozorlar ortaya çıkıyor.
Dönemlere göre Kayseri'nin olduğu bölgede neler oldu?
Yine Kayseri işaretlendiğinde 200 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ise şu ifadeler yer alıyor : Bir yok oluş olayı gerçekleşmek üzeredir ve bu, tüm karasal ve deniz canlı türlerinin yüzde 76'sının yok olması ve hayatta kalan popülasyonların büyük ölçüde azalmasıyla sonuçlanır. Pterozorlar, timsahlar, memeliler ve balıklar gibi bazı aileler asgari düzeyde etkilenmiştir. İlk gerçek dinozorlar ortaya çıkar.
150 milyon yıl öncesiyle ilgili de Kayseri işaretlendiğinde ‘Geç Jura. İlk kertenkeleler ortaya çıktı ve ilkel plasentalı memeliler evrimleşti. Dinozorlar her iki kara parçasına da hakim. Büyük deniz sürüngenleri okyanusta yaşıyordu ve pterozorlar baskın uçan omurgalılar’ ifadeleri yer alıyor.
105 milyon yıl önce: Kretase Dönemi. Ceratopsian ve pachycephalosaurid dinozorlar evrimleşir. Modern memeli, kuş ve böcek grupları ortaya çıkar.
90 milyon yıl önce: Kretase Dönemi. Ceratopsian ve pachycephalosaurid dinozorlar evrimleşir. Modern memeli, kuş ve böcek grupları ortaya çıkar.
66 milyon yıl önce: Geç Kretase. Dinozorların, birçok deniz sürüngeninin, tüm uçan sürüngenlerin ve birçok deniz omurgasızının ve diğer türlerin yok olmasına yol açan kitlesel bir yok oluş meydana gelir. Bilim insanları, yok oluşun günümüzde Meksika'daki Yucatan Yarımadası'na bir asteroit çarpması sonucu meydana geldiğine inanıyor.
50 milyon yıl önce: Erken Tersiyer. Dinozorları öldüren asteroit çarpmasının ardından hayatta kalan kuşlar, memeliler ve sürüngenler çeşitlendi. Erken balinalar kara memelilerinden evrimleşti.
35 milyon yıl önce: Orta Tersiyer. Memeliler küçük, basit formlardan çeşitli bir gruba evrimleşmiştir. Primatlar, balinalar ve diğer gruplar evrimleşir. Dünya soğur ve yaprak döken bitkiler daha yaygın hale gelir
20 milyon yıl önce Neosen Dönemi. Memeliler ve kuşlar modern formlara doğru evrimleşmeye devam ediyor. Erken hominidler Afrika'da ortaya çıkıyor.