Kayseri'de Millet Bahçesine, AVM'lere, belediyelere, marketlere konulacak! Özhaseki açıkladı: Bunu yapan anında para kazanacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlık olarak yeni dönemde hayata geçirecekleri ve vatandaşın da para kazanabileceği projeyi kamuoyuyla paylaştı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de Millet Bahçesine, AVM'lere, belediyelere, marketlere konulacak! Özhaseki açıkladı: Bunu yapan anında para kazanacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ülke genelinde uygulanacak olan çevre projeleri hakkında bilgi verdi. Bakan Özhaseki'nin açıkladığı projeler ile hem çevre kazanacak hem de vatandaşlar kazanacak. Yeni dönemde hayata geçirecekleri çevre projeleri hakkında açıklama yapan Özhaseki, 'Depozito Yönetim Sistemi' ile çevrenin yanı sıra vatandaşların da kazanacağını söyledi.

Bedeli anında vatandaşın hesabına aktarılacak

Vatandaşların geri dönüşebilir maddeleri iade noktalarına getirip, makineye attıklarında bedellerinin de anında oluşturulacak cüzdanlarına aktarılacağını kaydeden Bakan Özhaseki, 'Vatandaş kaç şişe, alüminyum getirmişse bizim koyduğumuz yerlerde önce kendini tanıtıp, makineye atacaklar. Orada telefonu vasıtasıyla anında e cüzdanına bunun bedeli işlenmiş olacak. Emlak Katılım Bankası bu işi yapacak. Yazılımı da üstlendiler' dedi.

Sistem nasıl çalışacak, nasıl bir kazanç sağlanacak?

'Telefonu getirmem, cihaza okutmam' diyenler için de fiş uygulamasının olacağını ifade eden Özhaseki, 'Bu konuda da fiş sistemi var ve o devam edecek. Bu sistemle hem denizleri, sokakları kirlilikten kurtarmış olacağız hem de bu sistem ile epeyde kazanç olacak. Sadece geri kazanım ile gelir yıllık 120 milyon euro olacak. Ham meddeden tasarruf 250 milyon avro. İthalattan karımız 50 milyon euro. Attığımız atıkları binlerce insan topluyor, araçlara yüklüyor, benzinler yakıyor, depolama alanlarına götürüyoruz. Bunların da bir masrafı var. İlçe belediyelerinin en büyük masrafı çöpleri alabilemk. Onun da getirdiği masarafları koyduğunuz da toplamda 520 milyon euro kazanç sağlanmış olacak. Birde çevrenin dışında ekonomik kazanç oluyor' şeklinde konuştu. 

Makineler nerelere konulacak? İlk etapta kaç tane konulacak?

Depozito Yönetim Sistemini, Çevre Ajansı'nın yöneteceğini dile getiren Bakan Özhaseki, 'Amacımız Ulusal Depozito Sistemini başlatmak. Ülke genelinde bu yıl 2000 noktaya koymayı düşünüyuz. 3 yıl içinde tam 30 bin sayıya ulaşacağız. Bu makineleri, en yoğun insanların yaşadığı yerlere koyacağız. Üniversitelere, millet bahçeleri, belediye giriş çıkışları, AVM'ler, marketlere, otellere, restoranlara koyacağız. Yerim müsait diyen herkese buyrun diyeceğiz ve makineleri koymalarını sağlayacağız. Bunu Kobilerle, Esnaf Odalarıyla birlikte yapacağız. Tabi Çevre Ajansı'nın kontrolünde, liderliğinde olacak. Bu sistemin içinde üreticiler var tüketiciler var. Birlikte hareket edeceğiz. Tüm dönüşebilir ürünleri bu sistemle ekonomiye kazandıracağız' şeklinde konuştu. Bakan Özhaseki, döngüsel ekonomide sürdürülebilir bir gelecek amaçladıklarını ifade etti. 

Kayseri'de Millet Bahçesine, AVM'lere, belediyelere, marketlere konulacak! Özhaseki açıkladı: Bunu yapan anında para kazanacak

Sistem nasıl çalışacak?

Depozito yönetim sistemi mobil uygulaması olacak. Vatandaşlar mobil uygulamayı cep telefonlarına indirecek. Daha sonra depozito iade noktasına gelip, karekodu okutacak. Geri dönüşebilir maddeleri iade makinesine atacak. İade noktasında işlem tamamlanınca bedeli anında vatandaşın e cüzdanına yüklenecek. 

Kayseri'de Millet Bahçesine, AVM'lere, belediyelere, marketlere konulacak! Özhaseki açıkladı: Bunu yapan anında para kazanacak

Depozito Yönetim Sistemi

Depozito Yönetim Sistemi, çevreyi kirletebilecek ürünlerin ve ambalajların fiyatına ek bir ücret ekleyerek, bu ürünlerin kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılması yerine, tüketicilerin doğrudan katılımıyla kontrollü ve düzenli bir şekilde toplanmasını sağlar. Tüketiciler tarafından kullanıldıktan sonra ortaya çıkan boş ambalajların geri dönüşüme gönderilmek üzere iade alınması ve tüketicilere depozito bedelinin geri ödenmesi sağlanarak, bu geri dönüşümle döngüsel ekonomiye kontrollü biçimde kazandırılmasını amaçlar.