- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'de köylünün OSB tepkisi: Zengin babaları buraları aralarında parsel parsel paylaşıyor!
Kayseri'de köylünün OSB tepkisi: Zengin babaları buraları aralarında parsel parsel paylaşıyor!
Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi'nde Tarıma Dayalı OSB kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Ancak köylü bu konuda oldukça dertli. Kendilerine bilgi verilmemesinden yana dert yanan Elmalı sakinleri, 'Verimli toprakları bizim elimizden bir şekilde almaya çalışıyorlar. Bizi de hiçbir konuda bilgilendirmiyorlar' diye konuştu. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi'nde OSB kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bu konuda hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığına sunulan proje kabul edildi. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de bir süre önce bölgenin yapılaşmaya kapatılmasına yönelik bir karar alınmıştı. Bu yöndeki gelişmelerin ardından tüzel kişilik kazanan 1 milyon 227 bin metrekarelik bölgede fizibilite çalışmaları devam ediyor.
BÖLGEDE ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ
Ancak bölge sakinleri endişeli. Çünkü bugüne kadar kendilerine yönelik bir bilgilendirme yapılmamış. Tarım alanlarının geleceği konusunda endişe yaşayan Elmalı sakinleri, “Devletle ilişkisi olanlar, bu işlerden haberi olanlar buraları kendi aralarında parsel parsel paylaşıyorlar. Köylüye bilgi veren yok” diye konuştu.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde, Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocasinan Belediye Başkanlığı, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsasının kurucu üye olarak yer aldığı Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
KÖYLÜ: BİR ŞEYLER OLUYOR, AMA BİZE BİLGİ VERİLMİYOR
Ancak Elmalı sakinleri bu konuda endişeli. Gelişmeleri takip ettiklerini ifade eden vatandaşlar kendilerine bilgi verilmemesine isyan etti. Bölgede devam eden hızlı tren hat çalışmaları ile birlikte tarım alanlarının bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren vatandaşlar, şimdi de OSB çalışmalarıyla geleceklerinden endişe duyduklarını ifade etti.
KÖYLÜYÜ BİLGİLENDİRMİYORLAR! DİLEKÇE VERDİM CEVABI HALA YOK
Elmalı sakinlerinden Selahattin Sofular, köylerindeki mera arazinin de kamulaştırıldığını ifade ederek, köylüye bilgilendirme yapılmamasına tepki gösterdi. Sofular, “Yahu bizim memleket. Bizim toprağımızı alıp da başkası gelip buraya yeni yasayla kamulaştırıyorsan bize de bir kapı açılması lazım. Köylü olarak bizim de bundan faydalanmamız lazım. Elimden tapuyu alacaksın. Ben para istemiyorum, benim malımı iadesini istiyorum. Bize yardımcı olsunlar. Şu ana kadar bir bilgilendirme yok. Fakat bunun geçtiğini biliyorum. Bir çalışmanın olduğunu biliyorum. Bu konuda dilekçe de verdim. Hatta dilekçede şöyle verdim; bu kamulaştırma aldığınız yeri bize de yani en azından 18 uygulaması gibi sizin işiniz de kolaylaştırır. Bizim işimizi de kolaylaştırsın diye bir dilekçe verdim. Fakat cevabı da gelmedi” diye konuştu.
SANA KANUN KAPALI, BANA AÇIK YAPMASINLAR
Köylünün zarara uğratılmaması gerektiğini kaydeden Sofular, “Köylüye yardımcı olsunlar. Sen paranı alacaksın deyip, bize dayatma yapmasınlar. Sana kanun kapalı, bana açık yapmasınlar. Böyle bir mantık yok. Varsa eşitlik, köylümüzün, bizim menfaatimiz olan, yani her iki tarafın işimizi kolaylaştıralım. Mahkemeyle uğraşmayalım. Ömrümüz yetmiyor” dedi.
VERİMLİ TOPRAKLARI BİZİM ELİMİZDEN BİR ŞEKİLDE ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
Bölgede çiftçilik yapan Alparslan Yerlitaş da, art arda yaşanan sıkıntıların çiftçileri üretemez hale getirdiğine dikkat çekti. Kamulaştırılan mera alanı ile olarak, "Burası köyümüzün bir alanı. Yaklaşık 600 bin metrekare olan bir yer. Büyüklerimiz, yetkililerimiz böyle öngörmüş ama nedense en son bizim bu işlerden haberimiz oluyor. Biz burada çiftçilik yapmaya çalışıyoruz. Su bulabilirsek çok güzel verim alabileceğimiz, verimli toprakları bizim elimizden bir şekilde almaya çalışıyorlar. Bizi de hiçbir konuda bilgilendirmiyorlar. Hiçbir açıklama görmedik bu yetkililerden” şeklinde konuştu.
ZENGİN BABALARI BURALARI KENDİ ARALARINDA PARSEL PARSEL PAYLAŞIYORLAR
“Neden bu çiftçinin elinde mal olduğunu herkes çöreklenmeye çalışıyor” isyanıyla da dikkat çeken çiftçi Alparslan Yerlitaş, “Biz öyle hissediyoruz. Sanki bizim elimizdeki malımıza çörekleniliyor. Yani orada bir menfaat var. Kayseri'deki veya bu işle uğraşanların zengin babaların parası var. Ben nereden istersem onu alırım. Devletle ilişkisi olanlar, bu işlerden haberi olanlar, buraları kendi aralarında parsel parsel paylaşıyorlar. Bizim olan mal, niye bir başkasına arz ediliyor? Ve bundan bizim haberimiz yok. Mağdur durumdayız” dedi.
KİMSENİN OLANLARDAN HABER YOK
Köylünün bu durumdan çok rahatsız olduğunu ifade eden Yerlitaş, “Sanki bir çocuğun elinden oyuncağını almış veya elinden ekmeği alınmış gibi hissediyoruz. Bundan dolayı, bununla ilgili de bize bir an önce bilgilendirme yapılmalı. Kimsenin haberi yok” şeklinde konuştu.
FABRİKAYI YAPABİLİRSİNİZ, HER ŞEYİ YAPABİLİRSİNİZ, PARANIZ OLABİLİR AMA BİR DİLİM EKMEĞE GÜN GELİR MUHTAÇ OLURSUNUZ
Yerlitaş, bölgede toplulaştırma çalışmasının, Yamula sulama projesinin de acilen yapılmasını da talep ederek, ayrıca sulama projelerinin de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yerlitaş, “Sulama projesinin bir an önce hayata geçirip bu verimli toprakların bir an önce suyla buluşmasını istiyoruz. Hep yetkililer ‘olacak’ diyor ama bir şey olduğu yok. Yaşımız artık geldi, geçiyor. Yetkililerden rica ediyoruz, fabrikayı yapabilirsiniz, her şeyi yapabilirsiniz, paranız olabilir ama bir dilim ekmeğe gün gelir muhtaç olursunuz. O yüzde üretim üretim diyoruz. Biz de elimizden geldiğince üretim yapmaya çalışıyoruz. Buna da destek verilsin. Biz üretmeye her zaman hazırız” diye konuştu.
AKBULUT: RANDEVU SİSTEMİNE ÇARE BULUNMALI
Elmalı sakinlerinden çiftçi Ethem Akbulut da bu konularda kendilerine bilgi veirlmemesine tepki gösterdi. Akbulut, aynı zamanda çiftçilerin yaşadığı randevu sıkıntısına da değindi. Randevu sisteminin yetersiz kaldığını kaydeden Akbulut, aynı zamanda açıklanan hububat fiyatlarında son yaşanan ekonomik gelişmelerden sonra hiçbir değerinin ve öneminin kalmadığını söyledi. Akbulut, “Bir çok sorunla kaşrı karşıyayız. Bunlara bir çare bulunmalı. Üreticler desteklenmeli. Bu konuda çiftçiler büyük mağduriyetler yaşıyor. Bu sorunlar acilen çözüme kavuşturulmalıdır” diye konuştu.