Kayseri'de konut fiyatları ne kadar arttı?

Kayseri'de satılık konut fiyatları son 12 ayda ortalama yüzde 29,4 oranında artış kaydetti. Kayseri genelinde Mayıs ayında 1.047 adet konut satıldı. Ev fiyatlarının en çok artış sergilediği ilçe Hacılar oldu.

Kayseri'de konut fiyatları ne kadar arttı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ülke genelinde Mayıs ayındaki konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 oranında artış gösterdi. Ocak-Mayıs dönemindeki toplam konut satış rakamı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 düşüş sergileyerek 418 bin 79 adede geriledi. Bu dönemde konut satışlarının büyük bir bölümünü ikinci el satışlar oluşturdu. Ocak-Mayıs döneminde ilk defa satılan konut sayısı 127 bin 786 oldu ve ilk satışların toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 30,6 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemi konut satışları son sekiz yıldaki en düşük seviyeye geriledi. Özellikle büyük kentlerde kiralık evlere talep arttı. Salgının ne yönde bir seyir izleyeceği konusunda hâlâ büyük bir belirsizlik hâkim olduğundan yatırım amacıyla konut alımı durma noktasına gelmiş durumda. Büyük kentlerde yaşayan bireyler şu dönemde ev sahibi olmak yerine kirada ikamet etmeyi tercih ediyorlar. Popüler lokasyonlarda bulunan kiralık evlerin sayısı talebe kıyasla daha az olduğundan belli bölgelerde kiralık ev bulmak zor bir hâl aldı. Ancak, büyük şehirlerdeki mevcut konut stoğu hâlâ yüksek seviyelerde olduğundan bu durum genel olarak bir sorun teşkil etmiyor. Bununla birlikte kiralık ev talebinin arza oranla düşük olduğu semtlerde fiyatlar ciddi oranlarda arttı. Bu süreçte Kayseri satılık konut ilanlarının sayısında da belirgin bir değişim olmadı.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 24,9 oranında artarak 15 bin 740 adede ulaşırken yalnızca Mayıs ayı özelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 106,5 artarak 1.776 oldu. TL’deki değer kaybı bir yandan maliyetlerin artmasına neden olurken, diğer yandan yabancılar için konut fiyatlarını cazip hâle getiriyor. Mayıs ayındaki seyahat engelleri ve uçuş yasaklarına rağmen yabancı uyruklulara yapılan satışlarda bir önceki yıla göre artış görünmesinde baz etkisinin de rolü var.

Kayseri konut fiyatları
Kayseri’de konut fiyatları yıllık olarak yüzde 29,4 oranında artış sergiledi. Emlak arama motoru Flatfy, Türkiye genelinde bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı raporu yayınladı. Melikgazi satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 28,9 oranında artış gösterdi. Melikgazi ilçesinde 3+1 dairelerin Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 312.500 TL seviyelerinde gerçekleşti. Kocasinan’da satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 28,1 artış sağlarken 3+1 daireler için Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 308.750 TL düzeyinde seyretti. Talas’ta konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 30,8 oranında artış kaydetti. Talas’ta 3+1 dairelerin Mayıs ayı fiyatları ortalama 351.000 TL şeklinde oluştu. Develi’de apartman dairesi fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 39,7 artış gösterirken 3+1 dairelerin Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 278.000 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Kayseri genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 16,2 oranında artış sağladı. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Talas oldu. Talas’ta kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 23,6 oranında artış kaydetti. Melikgazi’deki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 15,4 oranında artış gösterirken Kocasinan’da kiralık evlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 16,1 seviyelerinde gerçekleşti. Develi kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 15,8 düzeyinde artış sergiledi.

Kayseri konut satış rakamları
Kayseri ili genelinde konut satışları Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 oranında artarak 1.047 adede ulaştı. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 53,3 oranında gerileyerek 179 adet olarak gerçekleşti. Kayseri genelinde ipotekli satışların Mayıs ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 17,1 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Mayıs ayında Kayseri’de toplam 968 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,8 oranında bir artış sağladı. Kayseri’de satılan sıfır konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 oranında artarak 311 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 27,4 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Mayıs’ta 836 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk beş ayında Kayseri genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında artarak 8 bin 778 adede çıktı. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,3 düşüş kaydederken 1.336 oldu. Kayseri’de Ocak-Mayıs döneminde satılan sıfır konut sayısı 2 bin 588 olurken bu rakam yüzde 6,5’lik bir artışa işaret etti.

Kayseri’de 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 26 bin 614 olurken 2020’de yüzde 12,8 oranında artış kaydederek 30 bin 33 adede ulaşmıştı. 2019’da sıfır konut satışları 8 bin 726 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 2,5 azalma sergileyerek 8 bin 508 adede gerilemişti. Kayseri’deki ipotekli konut satışları 2020’de 11 bin 421 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl Kayseri’nin en çok konut satışı yapılan ilçesi, Melikgazi oldu. Melikgazi’de 2020 yılında 13 bin 622 adet konut satışı gerçekleşti.

Konut sektöründe yeni yatırımlar
Geçtiğimiz sene en çok yapı ruhsatı verilen illerimiz sırasıyla İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve Antalya olurken bu sene İlk çeyrekte yapı ruhsatı verilen bina sayısı, ilk sıradaki İstanbul’da 3 bin 95 olurken onu ikinci sırada İzmir 2 bin 390 bina, üçüncü sırada Muğla 2 bin 199 bina, dördüncü sırada ise Antalya 1.470 bina ile izledi. Geçen yılın aynı döneminde Muğla'da 692 bina için yapı ruhsatı verilirken rakam bu yıl yüzde 217 oranında artışla 2 bin 199 adede fırladı. Bu artış oranıyla bina yapı ruhsatı sayısında İstanbul ve İzmir'den sonra üçüncü sıraya yerleşti.  Sakarya ise ilk çeyrekteki bina yapı ruhsatı sayısında bir önceki yıla göre yüzde 270'lik yükselişle ruhsat sayısının en fazla artış gösterdiği il oldu. Antalya da verilen yapı ruhsat sayısı açısından ilk sıralarda yer alan iller arasında. Bu dönemde sahil kentleri, ruhsat sayılarındaki artış oranlarıyla dikkat çekti. Salgın nedeniyle birçok aile şehirdeki yaşamlarını geride bırakıp sahil bölgelerinde yaşamayı tercih etti. Sahil kesimlerine talep o kadar arttı ki hem kiralık hem de satılık ev fiyatları birkaç katına kadar yükseldi. Bu bölgelerdeki konutlar çok daha hızlı el değiştirdi. Talebi gören ve fırsatı kaçırmak istemeyen konut üreticileri de yazlık bölgelerde yeni projeler hayata geçirmek üzere harekete geçtiler. Ayrıca bu dönemde müstakil tipteki konutlar için verilen ruhsat sayısında geçen yıla göre yüzde 201,8 artış gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi, 2020 genelinde yıllık yüzde 25 oranında artış göstermişken 2021 Nisan ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,5 oranında artış kaydetti. TL’deki değer kaybının devam etmesiyle birlikte inşaat maliyetlerindeki artışın da yükselerek sürdüğü görülüyor. Bu sebeple konut fiyatlarındaki artışın maliyet kaynaklı olarak devam etmesi yönünde güçlü beklenti mevcut.

Lider emlak arama sitesi Flatfy, ev arama uğraşında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra periyodik olarak emlak sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar hazırlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerini içeriyor ve ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Satılık daire veya kiralık ev bulmak isteyen bir kişi pek çok farklı emlak ilan sitesi gezerek aradığı özelliklerde ve konumda, bütçesine uygun alternatifler bulmaya çalışıyor. Bu tür siteler çok fazla sayıda olduğu için alıcı açısından bu süreç oldukça zaman alan, yorucu bir iş hâlini alıyor. Tam bu noktada devreye giren Flatfy, tüm bu emlak ilan platformlarında yayınlanan ilanları tek bir sayfada toplayarak dilediğiniz kriterlere göre arama yapmanıza olanak sağlıyor. Bu sayede aradığınız özelliklerde bir daire ya da ev bulmak çok daha kolay hâle geliyor.