Kayseri'de ezan vakitleri (15 Haziran Cumartesi)
15 Haziran 2024 Cumartesi günü Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Kayseri'de namaz ve ezan vakitleri! Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.
Kayseri'de günde 5 vakit kılınan namazın başlangıç ve bitiş saatleri vatandaşlar tarafından takip edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Kayseri için namaz ve ezan vakitlerini sizler için hazırladık.
Kur’an’da namazın müminler için vakitleri belirlenmiş bir farîza olduğu ifade edilmiş, bu vakitlere açık şekilde veya işaret yoluyla değinilmiştir. Bununla birlikte namaz vakitleri daha çok Hz. Peygamber’in fiil ve sözleriyle açıklık kazanmıştır. Beş vakit namazın farz kılınmasının ardından Cebrâil Resûl-i Ekrem’e gelerek imamlık yapmış ve birinci gün namazları ilk vakitlerinde, ikinci gün son vakitlerinde kıldırarak başlangıç ve bitiş zamanlarını göstermiştir.
Sabah Namazının Vakti: İkinci fecrin (fecr-i sâdık) ortaya çıkmasından güneşin doğuşuna kadar geçen süredir. Fecr-i sâdık sabaha karşı doğu ufkunda tan yeri boyunca genişleyerek yayılan aydınlıktır. Bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.
Öğle Namazının Vakti: Güneşin tam tepe noktasına gelip kısa bir süre için gölgelerin kısalıp uzamasının durduğu vakte “vakt-i zevâl”, cisimlerin bu vakitte yere düşen gölgesine de “fey’-i zevâl” denir. Öğle namazının vakti zeval vaktinin bitiminden, yani güneşin gökyüzündeki tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar; sona erme anı hakkında ise iki görüş vardır: Hanefîler’den imâmeyne ve diğer üç mezhebe göre öğlenin vakti, bir cismin gölgesinin -zeval vaktindeki gölgesi hariç- kendisinin bir misline ulaştığı ana kadar devam eder. Bu anda “asr-ı evvel” denilen zaman dilimi başlar. Ebû Hanîfe’ye göre ise öğlenin vakti cisimlerin gölgelerinin fey’-i zevâl dışında kendilerinin iki misline ulaştığı anda son bulur; ardından gelen zamana da “asr-ı sânî” denir. Bu görüş farklılıkları dikkate alınarak öğle namazının asr-ı evvel girmeden önce ve ikindi namazının asr-ı sânî girdikten sonra kılınması tavsiye edilmiştir. Cuma namazının vakti de öğle namazının vakti gibidir.
İkindi Namazının Vakti: Fakihlerin çoğunluğuna göre eşyanın gölgesinin bir misline, Ebû Hanîfe’ye göre ise iki misline ulaştığı andan itibaren başlar ve güneşin batışına kadar devam eder.
Akşam Namazının Vakti: Güneşin batmasıyla başlar, batı ufkundaki şafağın kaybolmasıyla sona erer. Aralarında imâmeynin de bulunduğu çoğunluğa göre şafak güneş battıktan sonra ufukta meydana gelen kızıllıktır. Ebû Hanîfe’ye göre ise bu kızıllıktan sonra ortaya çıkan beyazlıktır.
Yatsı Namazının Vakti: Şafağın kaybolmasından itibaren başlar, ikinci fecrin doğuşuna kadar devam eder.
Vitir Namazının Vakti: Yatsı namazının vaktiyle aynıdır, ancak yatsı namazının ardından kılınması gerekir.
15 Haziran Cumartesi Kayseri için ezan saatleri:
İmsak: 03.15
Güneş: 05.06
Öğle: 12.44
İkindi: 16.38
Akşam: 20.11
Yatsı: 21.54