Kayseri'de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar dolandırıldı! İşte dolandırılan kişi sayısı

Ev sahibi olmak isteyen 49 ailenin umutlarının çalındığını belirten, 'Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 'Dünya üzerinde dolandırıcıların bu kadar cirit attığı başka bir ülke var mı bilmiyorum' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar dolandırıldı! İşte dolandırılan kişi sayısı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin Kayseri Adliyesi önünde düzenlediği basın açıklamasında çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı. 

Ev sahibi olmak isteyen 49 ailenin umutlarını çaldılar!

Kendisini emlakçı olarak tanıtan bir kişinin onlarca aileyi mağdur ettiğini belirten Şahin, ‘Ne olacak bu memleketin hali diyeceğimiz bir tabloyla daha karşı karşıyayız. Dünya üzerinde dolandırıcıların bu kadar rahat cirit attığı başka bir ülke var mı, bilmiyorum. İnsanlar uzun yıllar mücadele ediyorlar, çalışıyorlar, birikim yapıyorlar bir ev sahibi olalım diye. Sonra bir hayal tüccarı, dolandırıcı geliyor bu insanların umutlarını çalıyor.Bunu çalarken hiçbir şeyi de gayri resmi yapmıyor. Resmiyet üzerinden gidiyor. Düşünün bu kadar insan 20 yıl 30 yıl çalışmış biriktirmiş eski bir evi varmış onu satmış yenisini almak için arabasını satmış sağdan soldan borç almış fakat bir dolandırıcı hiçbir şeyden çekinmeden, korkmadan bu insanların hayallerini, birikimlerini çalmış. Bunu çalarken de bakın noteri kullanmış.’ dedi. 
İşlemlerin noterden yapıldığını belirten Şahin, bilişim çağında aynı dairenin, noter üzerinden iki farklı kişiye satışının mümkün olmaması gerektiğini belirterek, noterlerin yargılanamamasına tepki gösterdi. Söz konusu şahsın iki sene önce savcılığa şikayet edildiğini belirten Şahin, ‘Nasıl bir kanunumuz var? Dolandırıcıyı koruyor, dolandırıcıya cesaret veriyor. Bu insanlar korka korka bir şeyler yaparken dolandırıcılar çok rahat. Niye bu ülkede dolandırıcıların rahat cirit atmasını sağlayan yasalar var? Niye kimse bunun önüne geçmiyor? Niye savcılar 2 senedir bununla ilgili bir nitelikli dolandırıcılık davası açıp da gerekli cezayı vermiyor? Bu cezalar verilmediği sürece bu dolandırıcılıklar bitmeyecek, yenileri gündeme gelecek. Bakın öyle bir işlem yapılıyor ki şahıs tek başına değil, bu bir emlakçı falan değil. Bir çetesi var. Bu çeteyle beraber kişilerden aldıkları arabalar aynı kişiye veriliyor. Bütün herkes arabasını aynı kişiye veriyor. O kişi kim? Onun ortağı, daha önceki dükkanın sahibi…’ diye konuştu. 
Şahin, şuana kadar kendilerine ulaşan vatandaşların mağduriyetinin 1 milyon doları bulduğunu kaydederek, birçok mağdurun da korktuğu için şikayet edemediğini söyledi. 

İşlemler hep aynı noterden yapılıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Hatice Kübra Yılmaz, birleştirilen dosyada 49 şikayetçi ve 16 şüphelinin bulunduğunu belirterek, işlemlerin yapıldığı noterin katibi hakkında takipsizlik kararı verilmesini eleştirdi. 

Ev sahibi olmak isteyen 49 ailenin umutlarını çaldılar!

Yılmaz, ‘Yani bu işlem hep aynı katipte yapılıyor ve katip yönünden takipsizlik kararı veriliyor. Takipsizlik karar gerekçesi de şu: Noter katibi tarafından banka üzerinden herhangi bir para tahsil edilmemiş. Bu devirde banka üzerinden tahsilatın dolandırıcılıkta çok rahat bir şekilde ispatı mümkün olduğu için böyle bir şey yapmayacağı aslında hepimizce bilinen bir durum. Bu yüzden aslında HTS kayıtlarıyla, dosyadaki şüphelilerle bir bağlantısının olup olmadığı takip edilebilirdi. Ancak bu hususta bir etkin soruşturma maalesef ki, göremedik. Bundan sonrası için temennimiz daha etkin bir soruşturma olması. 2 yılı aşkın süredir maalesef dava açılamadı. Aslında bir dava açıldı ancak bazı kısmi eksiklikler yönünden iade edildi dosya. Burada yine altını çizmek istiyorum. Dava Asliye Ceza Mahkemesi'ne açıldı. İade edilen iddianame. Asliye Ceza Mahkemesi basit dolandırıcılık suçlarıyla görevlidir.
Ancak biz burada 49 mağdur, 15-16'ya yakın şüpheli görüyoruz. Banka kullanılmış, noterlikler kullanılmış. Dosyada TOKİ dolandırıcılığı olarak geçiyor. Yani devletin bir kurumu da dolandırılmış, kullanılmış bu dolandırıcılıkta. Biz bunları bir suç örgütü olarak görüyoruz. Sayın Savcımızdan bu şekilde nitelendirilmesini talep ediyoruz. Yetkili makamlardan etkin bir soruşturmayla mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.'

9 ay ev hapsi 

Dolandırıcılık olayının başı olarak görülen kişiye 9 ay ev hapsi verildiğini belirten Yılmaz, ‘Ev hapsi kararı kaldırıldığında yaptığı paylaşımı ben size göstermek istiyorum. Bir sosyal medya uygulamasından bir paylaşım yaptı ve şu yazı var: ‘Adalet er ya da geç yerini buldu. Mevzu yeni başlıyor.’  Yani bu aslında daha fazla kişiyi dolandıracağına bir delalet…’  diye konuştu. 

Mağdurlar: Adaleti biz mi sağlayalım!

Basın mensupların açıklamalarda bulunan mağdurlar da kendilerini mağdur eden M.D. isimli şahsın, kendilerine, ‘Bizim Ankara'da savcı, hakim tanıdıklarımız var. Biz bu yollarla yapıyoruz’ dediğini belirterek, ‘Adaleti biz mi sağlayalım’ sözleriyle tepkilerini dile getirdi.