Kayseri'de en çok üreten ilçe belli oldu

Kayseri'de Develi Kent Konseyi kapsamında Hayvancılık Konseyi toplantısı yapıldı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de en çok üreten ilçe belli oldu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develi’de Kent Konseyi çalışmalarının ilki Hayvancılık Konseyi ile başladı. Develi Belediye Başkanı Adem Şengül’ün daveti üzerine düzenlenen programa Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ergün Tuğluk, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Toker, Develi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Avanoğlu, ilçedeki üç bin hayvancılık işletmesini temsilen 70 işletme sahibi, 19 adet veteriner kliniğini temsilen 9 veteriner hekim, koyun yetiştiricileri, arı yetiştiricileri, manda yetiştiricileri ve kesimhane temsilciler ile kayseri damızlık sığır yetiştiricileri birliği başkanı, develi süt üreticileri birliği başkanı, ziraat odası, ticaret odası, sulama birliği temsilcileri katıldı. 

Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Kaymakam Yusuf Turan başkanlık etti. Toplantıda üreticiler yaşadıklarını sorunları anlatırken katılımcılar çözüm önerileri sundu. Sorunların ve çözümlerin birlikte ele alınarak Develi Hayvancılık Raporu oluşturulacağı bildirildi. 

Toplantıda konuşan Kaymakam Yusuf Turan, Develi Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı düzenleyeceğini söyledi. 

'Kayseri’de süt üretiminde birinci, et üretiminde ikinci olan Develi’de'

Hayvan Sağlığı Ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ergün Tuğluk ise Kayseri’de süt üretiminde birinci, et üretiminde ikinci olan Develi’de hayvancılığın gelişmesi ile ilgili toplantı düzenlenmesinin Kayseri için rol model bir çalışma olduğunun altını çizdi. 

Başkan Şengül ise konuşmasında, “Develi ilçemizin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan hayvancılığın, öncelikle bölgemizde ve ilerleyen süreçte ülkemizde marka haline getirmek amacı ile sektörün sorunları ve çözümlerinin tartışıldığı ‘Develi Hayvancılık Konseyi’  Kent Konseyinin ana unsurlarından birisidir.

Develi Kent Konseyinin oluşturulması için STK ve sektör paydaşlarımızın davet edilerek üretim aşamasında karşılaşılan sorunlara çözüm önerilerini almış bulunmaktayız.
İlerleyen günlerde tarım komisyonu, enerji komisyonu, tarımsal alet imalat sektörü temsilcileri ile de toplantılar düzenleyerek hem ilçemizin gelişim sürecine katkıyı hem de markalaşmayı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Kayseri'de en çok üreten ilçe

Şengül Develi’deki hayvancılığın gelişmesi ve Develi ekonomisine, istihdamına, eğitime katkıları konusunda da şunları söyledi; Develi ilçemizde Zamantı Tüneli’nden Develi Ovası’na gelen ve sulu tarımın can damarı olan basınçlı sulama sistemlerimiz. Dünyanın sayılı tarım ve hayvancılık çiftliğinin rol model uygulamaları ile örnek olan Saray Tarım İşletmeleri gibi bir tesisin öncülüğünde kurulan yüzlerce işletmenin İlçemizde bulunması arazi toplulaştırma çalışmalarının hızla devam etmesi gibi olumlu nedenler ilçemize olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. İlçemizde ve bölgemizde Tarım ve hayvancılığa ilginin artmasında bu işin gelişmesinde öncü olan başta Saray Tarım İşletmelerimizin değerli yöneticileri ve uzmanlarına da teşekkür ediyoruz.

Develi deyince akla son yıllarda hep ilk olarak tarım ve hayvancılık gelmeye başlamıştır. İlçemizin geleceği, ilçemizde hayvancılığın gelişmesi ülke ve bölge hayvancılığının beklentilerine cevap verilecek hale gelinmesi için ilçemizde tarım ve hayvancılık konularında sektörlerin birliğini sağlayarak sizlerin aracılığı ile ihtiyaçların tespit edilip ve problemleri çözüme ulaştırmak için bir araya gelmeyi istedik.

Değerli üreticilerimiz, elbette sektörel olarak her gün birçok sorunlarla karşılaşıyoruz. Ama her şeye rağmen Develi, hayvancılıkta çekim merkezi oluyor, olmaya da devam ediyor.  İlçemizde en büyük ekonomik yatırımın Hayvancılığa yapılmaktadır. Sizlerin üstün gayretleri ve mücadeleniz sayesinde büyükbaş, manda, küçükbaş Sürü varlığımız, modern kesimhanelerimiz, süt toplama ağımız, kaba ve kesif yem üretimimiz, arıcılığımız ile birlikte, veteriner klinik sayımız. hayvan sağlığı uzmanlarımızda da önemli bir artış görülmektedir.

İlçemizdeki yaklaşık 3 bin besi işletmesinin ihtiyacı olan bazı kaba ve kesif yem de ilçe ve il dışından karşılanmaktadır. Sektörün ihtiyacı olan sürü yöneticisi, hayvan bakımcısı, kesimci, sakadatçı, nalbant gibi ana elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Gençlerimiz ise bu mesleklere maalesef rağbet göstermediği için yurdun çeşitli bölgelerinden Elemanlar getirilerek talepler karşılanıyor.

İşte tam bu noktada İlçemizdeki KAYÜ-Develi Seyrani Kampüsünde kurulması planlanan Tarım Hayvancılık MYO ya ve ilçemiz Muammer Kocatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümüne Mesleki Eğitim Merkezinde ara eleman yetiştiriciliğine Halk Eğitimde Kasaplık ve Sakatatcılık kurslarına olan ihtiyaç daha da artıyor. Bu ve benzeri gelişmeler göz önüne alındığında paydaşların birlikte hareket etmesi ile hayvancılık ve tarım faaliyetlerinde kalite de artacaktır.  İlçemiz nüfusunun büyük bir çoğunluğu hayvancılıkla iştigal ederek geçimini sağlamaktadır. Kırsal kalkınmanın yolunun kilometre taşı da hayvancılıktır diyor ve bizler de çalışmalarımıza ona göre yön vermeye çalışıyoruz, çalışacağız.”