Kayseri'de deprem gerçeği: Sadece mikro bölgeleme yeterli mi?
Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından çevre illerdeki depremlerin Kayseri'de de hissedilmesi, şehrin deprem riskine karşı ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu gündeme getirdi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…
Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Kayseri'de de deprem endişeleri arttı. Özellikle çevre illerdeki depremlerin Kayseri'de de hissedilmesi, şehri deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleştirdi.
Çevre illerde meydana gelen depremlerin Kayseri'de hissedilmesini gazeteci Osman Çiftci'nin sosyal medya hesabından "Kayseri deprem master planı ve mikro bölgeleme çalışması neyi bekliyor?" sorusuyla gündeme getirmişti. Çiftci açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: "Kahramanmaraş’ta deprem oluyor, Kayseri de sallanıyor; Malatya’da deprem oluyor, Kayseri de sallanıyor; Sivas’ta deprem oluyor, Kayseri de sallanıyor. Son olarak Adana Kozan depremi de Kayseri’yi salladı. Kayseri deprem master planı ve mikro bölgeleme çalışması neyi bekliyor?"
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Özgür Yalçındağ da Çiftci'nin bu tespitine katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yalçındağ, sadece mikro bölgeleme çalışmalarının yeterli olmadığını, makro bölgeleme çalışmalarının da bir an önce yönetmeliklere dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yalçındağ, "Sadece mikro bölgeleme çalışması yetersizdir. Yönetmeliklerimiz de yetersizdir. Makro bölgeleme yapılmadan yapılacak mikro bölgeleme eksik kalacaktır. Makro bölgeleme çalışmalarının bir an önce yönetmeliklerde yer alması gerekiyor. Tabii depreme dirençli kentler istiyorsak!" diyerek mevcut durumun yetersizliğini ifade etti.
Yalçındağ, sözlerine şöyle devam etti: "Ama maalesef bizim ülkemizde jeofizik bilimi, diğer meslek disiplinleri tarafından yok sayıldığı için yönetmelikler de onların isteğine göre yapılmaktadır. Ne zaman bilime gerektiği önemi veririz, işte o zaman depreme karşı dirençli kentlerde yaşamaya başlarız. Evet, şaka gibi ama durum gerçekten bu! Yüz binlerce insanımızı depremlerde kaybetmiş olmamız, bazıları için onların meslek disiplinlerinin geçer akçe olmasından daha önemli değil… Yeter ki bazı meslek disiplinleri hep ön planda olsun! İnsan kahroluyor…"
Uzmanlar, deprem riskini azaltmak için bilimsel çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerektiğini ve yönetmeliklerin bu doğrultuda güncellenmesi gerektiğini belirtiyor.