Kayseri'de de merakla bekleniyor! Ekonomik takvimde neler var?

Kayseri'deki iş dünyası ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisinin geleceğini etkileyen kritik verileri dikkatle izliyor. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Kayseri'de de merakla bekleniyor! Ekonomik takvimde neler var?

Kayseri'deki iş dünyası, yatırımcılar ve vatandaşlar, Türkiye ekonomisinin nabzını tutan önemli ekonomik verilere yakından bakıyor. Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Ekim ayı politika faizi olan repo faiz oranları yakından takip edildi. Önümüzdeki hafta ise Para Politikası Toplantı Özeti ve Kapasite Kullanım Oranı (Ekim) verilerinin açıklanması piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 17Ekim Perşembe günü Başkan Fatih Karahan Başkanlığında ekim ayı repo faiz oranını belirlemek için toplandı. Kurul, ekim ayı toplantısında repo faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu, Ocak ayında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’ten yüzde 45 düzeyine çıkarmıştı. Şubat ayında yüzde 45 düzeyinde sabit tutulmuş, Mart ayında ise yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmişti. Kurul, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında da yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermişti.

Kapasite Kullanım Oran Cuma günü açıklanacak

Önümüzdeki hafta, ekonomik aktivite hakkında önemli bilgiler veren Kapasite Kullanım Oranı verisi açıklanacak. Kapasite kullanım oranı, bir ekonominin veya bir sektörün ne kadar verimli çalıştığını anlamak için kullanılan önemli bir göstergedir. Bu oran, ekonomik politikaların belirlenmesinde, yatırım kararlarının alınmasında ve geleceğe yönelik beklentilerin oluşturulmasında önemli bir rol oynar. Kapasite Kullanım Oranı (Ekim) verisi 25 Ekim Cuma günü saat 10:00'da açıklanacak.

Aylar itibarıyla kapasite kullanım oranı (yüzde) şöyle: 2024 ocak ayı 76.2, şubat 76.4, mart 76.2, nisan 76.7, mayıs 76.3, haziran 76.3, temmuz 75.9, ağustos 75.4, eylül 74.9

Diğer önemli veriler

  • Merkezi Hükümet Borç Stoku: Devletin borç yükü hakkında bilgi verir ve kamu maliyesi konusunda önemli bir göstergedir.
  • Tüketici Güveni: Tüketicilerin geleceğe yönelik ekonomik beklentilerini yansıtır ve tüketim harcamaları üzerindeki etkisi açısından önemlidir.
  • Para Politikası Toplantı Özeti: Merkez Bankası'nın faiz kararlarının gerekçelerini ve geleceğe yönelik bakış açısını içerir.
  • Brüt ve Net Döviz Rezervleri: Ülkenin dış borçlarını ödeme kapasitesi ve para biriminin değerini etkiler.
  • İmalat Güveni: İmalat sektöründeki işletmelerin geleceğe yönelik beklentilerini gösterir ve yatırımlar üzerindeki etkisi açısından önemlidir.

21 - 25 Ekim haftası ekonomik takvim

  • 21 Ekim 2024, Pazartesi günü Merkezi Hükümet Borç Stoku (Eylül) ayı verisi açıklanacak. Devletin Eylül ayı itibarıyla aldığı toplam borç miktarı. Bu rakam, kamu maliyesi hakkında önemli bilgiler verir.
  • 23 Ekim 2024, Çarşamba günü Tüketici Güveni (Ekim) ayı verisi açıklanacak. Tüketicilerin geleceğe yönelik ekonomik beklentilerini yansıtan bir göstergedir. Tüketici güveninin yüksek olması, harcamaların artmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağlayabilir.
  • 24 Ekim 2024, Perşembe günü Para Politikası Toplantı Özeti açıklanacak. Merkez bankasının para politikası kararlarını ve bu kararların gerekçelerini içeren bir açıklama. Faiz oranları, enflasyon hedefleri gibi konular bu açıklamada yer alır.
  • 24 Ekim 2024, Perşembe günü Brüt Döviz Rezervleri açıklanacak. Merkez bankasının elindeki toplam döviz miktarı. Döviz rezervleri, ülkenin dış borçlarını ödeme kapasitesini ve para biriminin değerini etkiler.
  • 24 Ekim 2024, Perşembe günü Net Döviz Rezervleri açıklanacak. Brüt döviz rezervlerinden, kısa vadeli borçlar çıkarıldıktan sonra elde edilen rakam. Net döviz rezervleri, ülkenin gerçek döviz rezerv durumu hakkında daha doğru bir fikir verir.
  • 25 Ekim 2024, Cuma günü Kapasite Kullanım Oranı (Ekim) verisi açıklanacak. Üretim tesislerinin ne kadarının aktif olarak kullanıldığını gösteren bir oran. Yüksek kapasite kullanımı, ekonomik büyümenin güçlü olduğunu gösterir.
  • 25 Ekim 2024, Cuma günü İmalat Güveni (Ekim) verisi açıklanacak. İmalat sektöründeki işletmelerin geleceğe yönelik beklentilerini yansıtan bir göstergedir. İmalat güveninin yüksek olması, yatırımların artmasına ve üretimde canlanmaya işaret eder.