Kayseri'de 216 çocuk 190 koruyucu ailenin gözetiminde
Eskiden Yetiştirme Yurdu denilince iteklenmiş ,kaderine terk edilmiş ,pencere önlerinde sevilmeyi, aranmayı bekleyen, soğuk odalarda, ranzalarda kendi dünyasında geleceğinden bi haber çocuklar yetiştiğini yetiştirme yurdunda büyüyen babamın üzücü anılarından biliyordum.
Ülkenin geleceği çocuklarımıza sahip çıkmak mümkün…
Kayseri’de 216 çocuk 190 koruyucu ailenin gözetiminde
Röportaj: Güler Ruhsar AKTAŞ
Eskiden Yetiştirme Yurdu denilince; iteklenmiş ,kaderine terk edilmiş ,pencere önlerinde sevilmeyi,aranmayı bekleyen, soğuk odalarda, ranzalarda kendi dünyasında geleceğinden bi haber çocuklar yetiştiğini yetiştirme yurdunda büyüyen babamın üzücü anılarından biliyordum.
Şimdilerde durum çok şükür böyle değil, bunu mutlulukla gördüm diyebilirim. Bir süredir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer ile haber ve röportaj konusunda kurumda görüşme şansı yakaladım Ve mutlulukla gördüm ki eski manzaraların çoğunluğu artık yaşanmıyor. Durum gayet iç açıcı…
İstemeyiz hiçbirimiz çocukların evinden ailesinden sevgiden uzak büyümesini elbette…
Ama gerçeklik başka istekler başkaysa…
O gerçeklikleri daha çekilir daha pozitif hale getirmek biz insanların çabası ile mümkün..
Bu vesile ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer ve çocuklarımızın geleceğine katkıda bulunmak için fedakarane çalışan kurum personeline başarılar dilerim…
Koruyucu Aile olabilmeye ilişkin röportajımızı ve merak ettiğiniz soruların yanıtıyla baş başa bırakıyorum Mutlu Haftalar Ey Okur!
Güler Ruhsar AKTAŞ: *Müdürlüğünüzün çalışma alanları ve bünyesinde ki kuruluşlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat ÖZER : Ülkemizdeki aile, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler ve sosyal yardımlar bakanlığımız çatısı altında toplanmıştır. İl Müdürlüğümüz bünyesinde vermiş olduğumuz hizmetler; Aile ve Toplum Hizmetleri, Sosyal Yardımlar, Kadının Statüsü, Çocuk Hizmetleri, Engellli ve Yaşlı Hizmetleri ve Şehit Yakınları ve Gazi Hizmetleri olmak üzere toplam altı ana hizmet birimimiz bulunmaktadır.
Kurumsal bakım alanında ise halen 18 Çocuk Evi, 1 Çocuk İlk Kabul Birimi, 1 Gebe Çocuk ve Çocuk Anneler Ünitesi, 1 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, 2 Çocuk Destek Merkezi, 1 Engellli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 Kadın Konukevi, 3 Sosyal Hizmet Merkezi ve 1 Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi olmak üzere 10 sosyal hizmet kuruluşu bulunmaktadır.
Sosyal devlet olmanın gereği olarak kurulmuş olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tüm risk grubu insanların yaşamlarını organize ederek ve korunmaya muhtaç kesimleri sahiplenerek, ürettiği hizmetlerin niteliği ve niceliği itibariyle, kamu yönetimimizin vazgeçilmez en büyük ve en önemli bakanlıklardan biridir.
Kurum olarak elbette ki önce çocukların ailesi yani çocukların ailelerinden ayrılmasını engelleme süreciniz vardır. Kayseri’de koruma altında bulunan kaç çocuk ver ve bu çocukların eğitim süreçlerini anlatır mısınız.
İl Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarda şuan itibari ile toplam 208 çocuğumuz hizmet almaktadır. Bu çocuklarımız özellikleri ve korunma altına alınış biçimleri nedeniyle çeşitli birimlere dağılmış bulunmaktadır. Bu çocuklarımızın eğitim durumuna değinmek gerekirse; okul çağına gelmiş her çocuğumuz öğrenim hayatına devam etmektedir. Çocuklarımızın diğer aile çocukları ile hiç bir farkı bulunmamaktadır. Aynı imkanlardan yararlanmaktadır.
Müdürlüğünüze bağlı personel, bu alanlarda hizmet içi eğitime tutuluyor mu? Ne gibi eğitimler veriliyor? Personel sayısı yeterli mi?
İl müdürlüğümüze bağlı personellerimiz periyodik olarak hizmet içi eğitimlere tabi tutulmaktadır. Bu eğitimlerimiz sayesinde personellerimiz hem motivasyon hem de gelişimleri olarak üst düzeye ulaşmaktadırlar.
Yaptığımız eğitimler sadece personellerimiz yönelik olarak değil toplumun her kesimine yönelik olarak verilmektedir. Örneğin evlenme hazırlığındaki kişilere evlilik öncesi eğitim, boşanma aşamasında bulunanlara boşanma süreci danışmanlığı, çocuk ve yetişkinlere cinsel istismar eğitimleri ve mahremiyet, iş hayatına uyum eğitimleri ve aile eğitim programı kapsamında 24 farklı modül içeriğinde aile ait bütün konularda eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler ilçelerimizi de kapsamaktadır. 2018 yılı içerisinde 20.000 üzerinde kişiye bu eğitimler verilmiştir.
Bildiğimiz kadarı ile kurumunuzun çalışma alanları arasında şehit aileleri ve gazilere yönelik hizmetlerde bulunuyor. Bu kesime yönelik sağlanan istihdam oranları nedir?
İlimizdeki şehit ve gazi işlemlerinin bütün koordinasyonu müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Türkiye’deki ilkler arasında bulunan Psikososyal destek ekibimiz tarafından şehit ve gazi ailelerimizin zor anlarında her türlü destek verilmektedir.
İlimizde; 372 şehit, 681 gazi bulunmaktadır. 2018 yılı itibari ile olmak üzere toplam 466 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının ataması yapılmıştır. 3514 adet ücretsiz seyahat kartı müracaatı alınmış olup basımı yapılan ücretsiz seyahat kartları sahiplerine teslim edilmiştir
Sosyal risk haritasının oluşturulması projesinden bahsedebilir miyiz? Sosyal risk haritası kimleri kapsar ve amacı nedir?
Kayseri ilimizde yaptığımız hizmetlere yön vermek adına çeşitli hizmet alanlarına yönelik analizler yapmak amacıyla risk haritamız oluşturulmuştur. Risk haritamız ile ilimizin hangi ilçesinde ve mahallesinde hangi riskler bulunmaktadır bunu bilerek tedbirlerimizi almaktayız.
Risk haritamızın ana başlıkları; İntihara Teşebbüs Vakaları, Uyuşturucu Madde Kullanımından Suça Sürüklenen Çocuklar, Boşanma Durumları, Evlenme Durumları, Kadına Karşı Şiddet Vakaları, Suça Sürüklenen Çocuklar, Ekonomik Destek Talepleri Ve Sosyal Yardımlar, Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yönelik Tedbirler, Engelli Evde Bakım Hizmetleri olarak belirlenmiştir.
Çocuğu cinsel istismardan korumak için gerçekleştirilen mahremiyet eğitimi konusunda bilgi verebilir misiniz? Mahremiyet eğitimini kimlere veriyorsunuz?
Cinsel istismar konusuyla ilgili olarak ilimizde İl Müdürlüğümüzün koordinesinde paydaş olarak ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarın Önlenmesi Protokolü imzalanarak çocuk ve yetişkinlere bu eğitimler verilmektedir. Ayrıca Aile Eğitim Programı kapsamında da mahremiyet eğitimleri devam etmektedir.
Eskiden; yetiştirme yurdu denildiğinde insanın aklına çocukların çok da mutlu olmadığı, belki sadece başını sokacak güvenli bir çatı altında olmak istediğinde bulunduğu, geleceğinin ve oradan çıktığının ne olduğunu bilmediği bir yer geliyordu aklımıza. Şimdi durum çok farklı, Şimdi ki adı ile sevgi evlerinin yeni yapısından ve orada yetişen bireylerin, geleceğine ilişkin ne gibi önlemler alındığından bahseder misiniz?
İlimizde bakanlığımızın hizmet dönüşümü kapsamında yetiştirme yurtları kapatılarak ev tipi çocuk evleri hizmet modeline geçilmiş bulunmaktadır. Bu hizmet modeliyle çocuklarımıza 18 adet ilimizin çeşitli mahallelerinde ev tahsis edilmiş ve her ev için 3 bakıcı personel ve bir ev sorumlusu verilerek normal aile yaşamına kavuşturulmuştur. Çocuklarımızla normal aile çocukları arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Bu çocuklarımız 18 yaşını ve öğrenim hayatlarını tamamlamaları sonucunda 3413 sayılı kanun kapsamında işe yerleştirilmektedirler.
Bir de günümüzde evlilik müessesinin sağlam temeller üzerine oluşturulması adına evlilik öncesi eğitim programı veriyorsunuz. Bu programdan ve sonuçlarından bahsetmeniz mümkün mü?
Program ile evlilik çağına gelmiş ve aile kurmak için bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatına hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Evlilik uyumunda; eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmaktadır.
Evlilik Öncesi Eğitim Programı sadece evlenmek üzere gelen çiftlere değil, silahaltındaki er ve erbaşlara, polis okulları ve üniversitelerin son sınıf öğrencilerine de verilmektedir. Bu eğitimin içeriğinde 1. Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri 2. Aile Hukuku 3. Evlilik ve Sağlık alanları bulunmaktadır.
Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında 2016 Mayıs ayında Türkiye de ilk kez metropol belediyeler ve Develi Belediyesi olmak üzere toplamda 6 Belediye Başkanlığı, Kayseri Barosu, İl Müftülüğü ve Valilik dahil Müdürlüğümüzce Evlilik Öncesi Eğitim Programı İş Birliği Protokolü imzalanmış ve nikah dairelerine evlenmek üzere başvuran çiftlere eğitim verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda 2018 yılında 8646 kişiye evlilik öncesi eğitimi verilmiştir. Yine aile danışmanlığı kapsamında “aile ve boşanma süreci hizmeti” veriyorsunuz. Bu proje neleri kapsıyor. Hedef nedir, bilgi verebilir misiniz?
Aile içi problem yaşayan, boşanma düşüncesinde ya da boşanma sürecinde olan çiftlerin süreci sağlıklı yönetebilmeleri amacıyla tarafımızca sunulan danışmanlık hizmetine Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı denilmektedir. Bu danışmanlık hizmetimiz Boşanma öncesi ve esnasında verildiği gibi boşanma sonrası başvuruda bulunan ailelere verilmektedir.
İl Müdürlüğümüz meslek personeli tarafından Kayseri İlimizde 2018 yılı içerisinde 45 Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı talebi alınmıştır. Bu taleplerin 31’i boşanma öncesi olup çalışmalar neticesinde 31 aile boşanmaktan vazgeçmişlerdir.
*Biliyoruz ki İl Müdürü olarak çok önem verdiğiniz bir proje var. “Koruyucu aile projesi”. Nedir, koruyucu aile? Kimler koruyucu aile olabilir? Koruycu ailelelerin yükümlülükleri nelerdir? Koruyucu ailelere ve yerleştirilen çocuğa sağlanan olanaklar nelerdir? Koruyucu aile hizmeti “bakım modelleri” nelerdir?
Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmelerine Koruyucu Aile Hizmeti ve bu hizmeti veren aile ya da kişilere Koruyucu Aile denilmektedir.
Koruyucu aile olabilme şartları;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Türkiye’de sürekli ikamet etmek,
25-65 yaş aralığında olmak,
En az ilkokul mezunu olmak,
Düzenli gelire sahip olmak,
Evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz olmak,
Çocuğun öz anne babası ya da vasisi olmamaktır.
Öz ailesi ile yaşama şansını bir süreliğine kaybetmiş, evlat edinme gibi daha uzun süreli ve kalıcı bakımdan yararlandırılamayan her korunmaya muhtaç çocuğun kuruluş bakımına girmeden Koruyucu Aile Hizmetinden yararlandırılması planlanmaktadır. 2018 yılında koruyucu aile hizmeti kapsamında; 216 çocuk 190 koruyucu aile yanına yerleştirilmiştir. 2018 yılı içerisinde koruyucu ailelere yanlarında bulunan çocuklar için bakım, yetiştirilme, eğitim, harçlık, giyim, okul masrafları, okula ulaşım giderleri, eğitimlerini ve gelişimlerini destekleyecek ya da meslek edindirme kapsamındaki kurslara karşılık olmak üzere toplam 1.980.655,55 TL İl Müdürlüğümüzce ödenmiştir.
ASDEP Projesi var bir de çok önemli bir proje aslında sorunu oluşurken önlemek gibi bir özelliği var bu projenin sanki bilgi verebilir misiniz?
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer ASDEP programı hakkında Haber Merkezimize bilgi verdi. Aile ve Sosyal Destek Programı diye açılımını yaptığımız ASDEP devlet ve hükümet programıdır 2015 yılında temeli atılan ASDEP 3 yıldır 81 ilde taşra teşkilatında hayata geçmiş bir program. ASDEP çalışmasındaki arkadaşlarımız psikoloji ,sosyoloji ,sosyal hizmet, ocuk gelişiminde alanı bilen psikoloji ve formasyon alt yapısı olan arkadaşlar. Sosyal ve travmatik olaylarda 183 yelekleri ile her alanda sahada çalışan arkadaşlar. ASDEP’in temel amacı sosyal olaylarda talep değil arz odaklı. Devletin vatandaşın ayağına uzmanlar aracılığıyla gitmesini hedef almış bir program. Mahallelerimiz de muhtarlarımızdan bilgi alarak ilçelerde mahallelerde sıkıntısı problemi olan arkadaşlarımız vasıtasıyla sorun analizi ve risk haritası çıkararak ekonomik , ailevi , evlilik gibi problemleri olanları tespit edip bu paket programla il müdürlüğünde yapılan istişare ile sosyal bir hizmet belirleniyor. 15 Bin haneyi uzmanlarımız ziyaret etti. 3 sosyal hizmet merkezinde uzmanlarımız inceliyor ve çözümü için yeni çalışmalar yapıyoruz. Bu projede 2018 yılında 3 Bin ASDEP personeli alımı yapılacak Kayseri’ye 30 yada 40 kişi ASDEP personeli düşecektir. Kayseri için güzel olmasını diliyorum. Toplumdaki sosyal meseleler İl Müdürlüğümüz tarafından müdahale edilen bir sistem haline geldi. Iskaladığımız yada göremediğimiz her türlü vaka katlanarak önümüze geliyor maalesef. Biz burada fedakarlıkla kendimizden vermek zorundayız. Personelimize de teşekkür ediyorum.