Kayseri'de çiftçilik alarm veriyor! Kabus sürüyor

Kayseri'de çiftçilik ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. Rakam her yıl düşüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri de Kayseri'deki düşündüren tabloyu gün yüzüne çıkardı. Çiftçi sayısındaki azalma devam ediyor. İşte rakamlarla ortaya çıkan gerçekler. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de çiftçilik alarm veriyor! Kabus sürüyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çiftçi sayısı azalıyor.  Vatandaşlar ekmekten vaz geçiyor. Tarım alanları da her geçen yıl azalırken, yaşanan sıkıntılar üreticileri topraktan el çektiriyor. Sadece Kayseri’de değil ülke genelinde de çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor. Girdi maliyetlerindeki artış,  tarımsal üretimin karşılığını sürekli düşürüyor. Kazandığını borçlara veren çiftçiler de bu şartlarda çiftçilik yapmanın zorlukları nedeniyle kara kara düşünüyor. 

Kayseri'de çiftçilik alarm veriyor! Kabus sürüyor

Kayseri'de seçilmiş sektörlerin bankalardan kullandıkları kredilerdeki artış da bir süre önce dikkat çekmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  (BDDK) verilerine göre, 2023 yılı Aralık ayı sonu itibari ile bankalara seçilmiş sektörlerin toplam borcu 41 milyar 987 milyon 26 bin lira olurken, en fazla borcu olan sektör sıralamasında ziraat ve balıkçılık sektörü 10 milyar 878 milyon 270 bin lira ile ilk sırada yer almıştı.

Kayseri'de çiftçilik alarm veriyor! Kabus sürüyor

 Çiftçi borç sarmalında

Kayseri’de 2023 yılı Aralık ayı sonu itibari ile seçilmiş sektörlerin toplam borcu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 62,0 arttı. En fazla borcu artan sektör ise yüzde 86,6 oranı ile ziraat ve balıkçılık sektörü olarak ortaya çıktı.

Kayseri'de çiftçilik alarm veriyor! Kabus sürüyor

 Kayseri’de çiftçi sayısı her geçen yıl azalıyor

Her geçen yıl zorlaşan şartlar nedeniyle çiftçi sayısı Kayseri’de azalıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şubat 2024 verilerine göre Kayseri’de çiftçi sayısı önceki yıla göre yüzde 7,9 oranında azalış ile 8 bin 879’dan, 8 bin 179’a geriledi. Yani Kayseri’de aktif sigortalı sayısına bakıldığında kentte son bir yılda 700 çiftçi daha çiftçiliği bıraktı.