Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!

Kayseri'de son günlerde sosyal medyada yayılan mesaj dikkat çekti. Mesajda şirket sahipleri ve esnaflar uyarıldı. Uyarı akıllarda soru işaretleri bırakırken, CİMER'e ve Odalar'a şikayette bulunulması önerildi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de dikkat çeken ve düşündüren mesaj. Kulaktan kulağa, cepten cebe yayılıyor.  Kentte faaliyet gösteren şirket sahipleri ve esnaflar uyarıldı. Uyarıda ‘Yakında canınızı yakacak’ ifadesi de dikkat çekti. Söz konusu mesajda, bilanço usulü defter tutan tüm vergi mükelleflerine uyarıldı. Uyarıda 17 Ağustos tarihine dikkat çekildi. 

İşte o dikkat çeken mesaj

İşte giderek yayılan mesajda yer alan o ifadeler:  Sayın şirket sahipleri ve esnaflarımız; enflasyondan kaynaklanan fiktif kar yakında canınızı yakacak... Olmayan karın vergisini ödeyeceksiniz. 17 Ağustos’tan sonra Mali Müşavirinizi arayıp bize niye bu kadar vergi çıktı diye sormak yerine çıkacak vergiler için şikayetinizi, şimdiden bağlı bulunduğunuz Odalara ve CİMER’e yapmanız gerekiyor. Yetkililere (Mali Müşavirler yerine, Odalarınıza, Hükümete, meslek derneklerinize) bu konuda baskı kurmanız yararınıza olacaktır. Saygılarımızla!
Mali Müşavirler ve Muhasebeciler bu konuda yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekmek için mükelleflere bu mesajı atıyor. 

Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!

Paraya dönüşmeyen bir durumdan nasıl vergi talebinde bulunulabilir? 

Hükümetin enflasyondan dolayı oluşan değer artışlarının artışından vergi almak istediğini belirten Oda üyeleri, ‘Biz Mali Müşavirler diyoruz ki, bu değer artışlarından dolayı bir sorun yok, ama bu taşınmazlar, ürünler satılmadı ki vergisi ödensin. Paraya dönüşmeyen bir durumdan nasıl vergi talebinde bulunulabilir? Bu nedenle yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için Ankara’da eylem yaptık, ama yetkililer bu konuyla ilgili talepleri dikkate almıyor. Yaşanabilecek sıkıntılara yönelik adım atmıyor. Bu aynı zamanda büyük bir iş yükünü de beraberinde getirecek. Ne yazık ki süre uzatma konusunda da gerekli talepler göz ardı ediliyor’ şeklinde görüş belirtti.

Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!

Ankara’da eylem yapmışlardı

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya ve Oda üyeleri bir süre önce seslerini duyurmak için kısa adı TÜRMOB olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından Ankara’da gerçekleştirilen eyleme katılmışlardı.

Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!

Ankara’daki eylem sonrası açıklama yapan Başkan Yedikaya, talepleri içeren 10 madde sıralamıştı.  ‘Mesleğimiz ve geleceğimize sahip çıkmak için yürüdüğümüz bu yola bir araya gelerek başladık, bir arada kalarak ilerledik, birlikte çalışarak ve birlikte mücadele ederek başaracağız! Fikrimiz bir! Hareketimiz bir’ diyerek ‘Haklı Taleplerimiz’ başlığı altında şu ifadeleri kullanmıştı: İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır. Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli, Mali Müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir. İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir. İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir. TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır. Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olması sağlanmalıdır. Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi Mali Müşavirlere de verilmelidir. Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir. Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır. Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır.

Kayseri'de cepten cepe, kulaktan kulağa yayılan mesaj: Yakında canınızı yakacak!