Kayseri'de bulduğu sıcak su hem kendisinin hem de bölgenin kaderini değiştirdi!
Kayseri'de sondaj yaparken bulduğu sıcak suyla hem kendinin hem de bölgenin kaderi değişti. Yurt dışında gördüğü modern yöntemleri Kayseri'nin Kocasinan İlçesine bağlı Düver ve Elmalı Mahallelerinde uygulayan Hacı Ali Altıntaş'ın başarı hikayesi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Düver ve Elmalı bölgesinde saniyede 50 litre sıcak su çıkarılan arazide modern yöntemlerle topraksız jeotermal serada domates üretimi yapılıyor. Bölge son yıllarda bu alandaki yatırımlarla dikkat çekiyor.
DÜVEL VE ELMALI’DA DİKKAT ÇEKEN YATIRIM ALANI
Düver Mahallesi'ndeki alanda 30 bin metrekare alanda kurulu sera da dikkat çekiyor. 65 yaşındaki Hacı Ali Altıntaş, 10 yılı aşkın süre Almanya'da işçi olarak çalıştığını, 1993'te Türkiye'ye dönerek sondaj işine başladığını ve seracılık hikayesinin de bu şekilde ortaya çıktığını belirtti.
YURT DIŞINDA GÖRDÜĞÜ MODERN TARIM TEKNİKLERİNİ MEMLEKETE TAŞIDI
Bölgede vatandaşa su kuyusu açarken sıcak suyu fark ettiklerini dile getiren Hacı Ali Altuntaş, yurt dışında gördüğü modern tarım tekniklerini bölgede uygulamaya başladıklarını söyledi. 2018 yılından bugüne bölgede topraksız tarım yaptıklarını ifade eden Altuntaş, 30 bin metrekare alanın sıcak suyla ısıtıldığını söyledi. Özellikle kışlık üretim yaptıklarını ifade eden Altıntaş, ürettikleri salkım domatesleri Almanya, Hollanda ve Polonya gönderdiklerini belirtti.
HEDEFİMİZ BİR 60 DEKAR DAHA YAPMAK! BÖLGENİN SERA BÖLGESİ OLMASI
İşlerin yoğunluğuna göre ortalama 35-40 arasında istihdam sağladıklarını kaydeden firma sahibi Hacı Ali Altıntaş, kışın her hafta bir TIR dolusu domates ürettiklerini belirtti. Yazın bu durumun iki katına çıktığını, ancak daha çok kışın üretim yaptıklarını söyleyen Altıntaş, bölgeye yönelik yeni hedeflerinin olduğunu da dile getirdi. Firma sahibi Hacı Ali Altıntaş, “Hedefimiz burasını bir 60 dekar daha yapmak. Bu bölgenin sera bölgesi olması. Burada 4 tane jeotermal sıcak su işletme ruhsatımız var” dedi.
ÜRETİMDE SIKINTIMIZ YOK, AMA…
Üretim aşamasında değil ama pazarlama aşamasında sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Altıntaş, “Biz ihracat yapıyoruz. Bazen hükümet yanlış karar mı alıyor dersiniz, ihracat kapanınca sıkıntılar yaşıyoruz. Sıkıntılar oldu. Dövizdeki hareketlilik, mazot fiyatlarındaki artış etkiliyor. Biz önümüzü görmeyi istiyoruz. Yoksa üretimde sıkıntı yok. Üretiyoruz, ama satışta, pazarlamada sıkıntılar oluyor” diye konuştu.
DEDE MESLEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR
Dede mesleğini devam ettiren ve Firma sahibi Hacı Ali Altıntaş’ın torunu olan Ali Haydar Altıntaş da İşletme Müdürü olarak görev yapıyor. Üretim aşamasında sıkıntı yaşamadıklarını ancak ürünü pazarlama konusunda önemli sorunlarla karşılaştıklarını belirten Ali Haydar Altıntaş, bu konuda ortaya çıkan sorunların giderilmesi çağrısı yaptı.
ÜRETİMDE DEĞİL, SATIŞ VE PAZAR AŞAMASINDA SORUN VAR! 15 LİRAYA ÜRETİLEN MALI 10 LİRAYA ALMAK İSTİYORLAR
Ali Haydar Altıntaş, “Üretim aşamasında pek bir sıkıntı yaşamıyoruz. Satarken, pazar sorunu oluyor. Malı değerinde satamıyoruz. Mesela 15 liraya mal ediyoruz. Bizden 10 liraya satılmasını istiyorlar. Öyle de olunca işletme olaraktan zarar görüyoruz. Bizim burada şimdi 40 personel var. 40 personel 40 aile demek, ev geçindiriyor demek. Biz burada üretim yapıp, para kazanacağız ki o 40 kişiye bakalım, geçimini sağlayalım. Buradaki amacımız o” şeklinde konuştu.
GÜZEL BİR SEZON GEÇİRDİK AMA ÜRETİM SONRASI AŞAMALARDA SORUN ÇIKIYOR
İşletmede Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Şükrü Kerse de, zirai ekibiyle birlikte serada görev yaptığını söyledi. Tohumdan, fideden itibaren sürecin takibini yaptıklarını ifade eden Şükrü Kerse, şu an sezonun sonuna geldiklerini belirtti. Güzel bir sezon geçirdiklerini vurgulayan Kerse de üretim açısından bir sıkıntının yaşanmadığını ancak satış aşamasında sorunların ortaya çıktığını söyledi.
FİYATLAR OYNAK OLMASIN, EN AZINDAN SATIŞ GARANTİMİZ OLSUN
Otomatik jeotermal iklimlendirme yöntemiyle sera domatesi yetiştiriciliği yaptıklarını dile getiren Kerse, zirai ilaç ve zirai gübre kullanmadan topraksız tarım tekniği ile domates yetiştirdiklerini belirtti. Üretim aşamasında faydalı böceklerde kullandıklarını ifade eden Kerse, şunları söyledi: “Biyolojik mücadele, arılar, polinasyon, tamamen otomasyon. Bizim üretimsel bir sıkıntımız yok. Satış pazarlama politikasında sıkıntı var. Bizim devletten beklentimiz, en azından bu kadar oynak fiyatların olmadığı, bu kadar 40 kişilere kadar istihdam sağlayan ve bunun devamı olan yeraltı kaynağı kendinin olan sürdürülebilir bir bölgede, çalıştığımız noktada en azından satış garantimiz olsun. Biz malımızı satıyoruz ama aradaki simsarlara düşüp, fiyat politikasından etkilenmek istemiyoruz ki ürettiğimizi düzgün değerinde, piyasasında satıp biz de ekmek yiyelim. Burada 40 kişi görev yapıyor. 4’le çarptığınız da 160 aile demek oluyor. Biz emeğimizin karşılığını hakkıyla yapmaya çalışıyoruz”
İNŞALLAH İŞLETMELER ARTTIKÇA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ DE ARTACAK
“İnşallah bölgeyi daha da aktif hale getirip, 30-40 değil, 300-500 dekarlara yükseltip, bu bölgeyi bir seracılık üssü yapma planındayız” diyen Ziraat Mühendisi Şükrü Kerse, “O doğrultuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. İşletmeler çoğaldıkça ürün çeşitliliği de artacak, istihdam sahası ve sayısı da artacak. Böylece sadece domates değil, diğer ürün çeşitliliği de ortaya çıkacak. Gülden, çiçekten tutun meyve üretimine kadar domates, biber, patlıcan yani aklınıza ne geliyorsa hepsi yapılabilir, ama şu anki bizim ana kalemimiz domates” dedi.