7 katlı tarihi oyma kalede dikkat çeken detay!

Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen, Develi ilçesi Şahmelik Mahallesi'nde bulunan tarihi Şahmelik Kalesi'ne ait dikkat çekecek bir paylaşımda bulundu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

7 katlı tarihi oyma kalede dikkat çeken detay!

Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen, Develi ilçesi Şahmelik Mahallesi'nde bulunan 7 katlı tarihi Şahmelik Kalesi'ne ait dikkat çekecek bir paylaşımda bulundu. Ötegen, Hititler döneminden günümüze kadar uzanan tarihi yapının yer altı şehrinin planlarını paylaştı.

Kayseri'de 7 katlı oyma kale zamana meydan okuyor!

Şahmelik Mahallesi, Develi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer almakta olup, Hititlere ait olduğu belirlenen bu yer altı şehri, geçmişten günümüze tarihi yapısını koruyarak zamanın meydan okuduğu bir tarih ve kültür hazinesi olarak bilinmektedir. Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen'in paylaştığı yeraltı şehrinin planları, turizme kazandırılması için önem arz etmektedir.

Kayseri'de 7 katlı oyma kale zamana meydan okuyor!

Şahmelik köyünün yaklaşık 1 kilometre kuzeydoğusunda, Gölağız mevkiindeki kayalıklardaki kaya mezarları taş klinelidir. Bu alanda yaklaşık 300 metre kuzeyinde, Asma üstü sırtındaki kayalıklarda güvercinlikler bulunan kaya oyma mekanları mevcuttur. Ayrıca, kayalığın yamacında, yola kadar olan alanda bir nekropol alanı bulunmaktadır. Bu bölgenin yaklaşık 750 metre kuzeyinde ise yer altı şehri yer almaktadır. Yer altı şehrinde dar koridorlarla birbirine bağlanan odalar ve salonlar bulunmaktadır.

Şahmelik Mahallesi'ndeki tarihi kalenin yer altı şehri, Bizans, Roma ve Selçuklular dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Ötegen'in paylaştığı planlar, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliklerinin keşfedilerek turizme kazandırılması için önemlidir.

Kayseri'de 7 katlı oyma kale zamana meydan okuyor!