Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) paylaştı. Verilere göre Kayseri en fazla işçi ölümlerin yaşandığı iller arasına girdi. İSİG Konya'da hayatını kaybeden Kayserili işçiyi de gündeme taşıdı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Şubat ayı raporunu paylaştı. Raporda yer alan verilere göre Şubat ayında Türkiye’de 144 işçi hayatını kaybetti.

Her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG, konuyla ilgili olarak ‘Yüzde 65’ini ulusal basından; yüzde 35’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında en az 144, her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti’ açıklaması yapıldı. 

Kayseri Talaslı…

Diğer yandan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden yapılan açıklamada Konya Ereğli'de şantiye şefi olarak çalışan Kayseri Talas’lı olan inşaat mühendisi Süleyman Sevimli’nin de hayatını kaybettiği ifade edilerek, şu ifadeler kullanıldı: Süleyman Sevimli.. 30 yaşlarında, inşaat mühendisi.. Konya Ereğli'de şantiye şefi olarak çalıştığı Sol Sahil Kapalı Sulama Sistemi Projesi'nde inşaat kalıbının üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.. Süleyman Demirel Üniversitesi mezunu.. Kayseri Talaslı..

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!

İSİG raporunda yer alan dikkat çeken veriler

İSİG raporunda şu ifadeler yer aldı: Şubat ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:
İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Taşımacılık işkolunda 17 işçi; Madencilik işkolunda 13 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 4 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti…

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!
• En çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi. Burada geçen ay dikkat çektiğimiz hususu tekrar hatırlatmamız gerekiyor: 11 deprem şehrimizdeki inşaatların başlaması ile işçi ölümleri haberleri gelmeye başladı. Ocak ayında 17 ve Şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisinin ölümü bu şehirlerde meydana geldi.
• Benzer bir şekilde geçen ay dikkat çektiğimiz bir başka hususu daha hatırlatmak istiyoruz. Devletin yaptığı inşaatlarda daha çok iş güvenliği önlemi alındığı belirtiliyor. Oysa inşaatlarda kamu, büyük özel şirket ya da müteahhitlerin yaptığı iş fark etmiyor. TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisi hayatını kaybetti.
• 31 Mart seçimleri yaklaşırken belediye işçisi ölümlerine değinmek istiyoruz. Şubat ayında en az 7 belediye (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) işçisi hayatını kaybetti.

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!

• Şubat ayında en az 3 moto kurye arkadaşımızı çalışma koşulları nedeniyle kaybettik. Diğer yandan sadece ölümler değil çok ciddi yaralanmalar da mevcut. Ordu’da çok hızlı gelen bir otomobilin çarpması sonucu 27 yaşındaki kurye arkadaşımız Cemil Bilgili’nin sol bacağı diz hizasından ampute edildi. 20 gün önce baba olan Cemil’e çarpan otomobilin sürücüsü olay yerinden kaçtı, daha sonra yakalanan bekçi olduğu tespit edilen şahsın alkollü olduğu, kurallara uymadığı tespit edilmesine rağmen serbest bırakıldı.
• Şubat ayındaki iş cinayetlerine sektörel açıdan bakarsak 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti.

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!

Kayseri’de yer aldı

Şubat ayında 47 şehirde ve yurtdışında 3 ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız:
26 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm İzmir’de; 10 ölüm Bursa’da; 9 ölüm Erzincan’da; 6’şar ölüm Antalya ve Konya’da; 5 ölüm Gaziantep’te; 3’er ölüm Balıkesir, Kayseri, Malatya, Sakarya, Şanlıurfa, Zonguldak ve Abhazya’da; 2’şer ölüm Adana, Aksaray, Ankara, Aydın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kocaeli, Manisa, Muğla, Muş ve Tekirdağ’da; 1’er ölüm Adıyaman, Artvin, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Hatay, Isparta, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Mardin, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Trabzon, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Gana ve Sırbistan’da meydana geldi…
• Çorlu-İstanbul-Gebze hattı, İzmir bölgesi, Bursa-Balıkesir civarı, Şanlıurfa-Gaziantep havzası ve Konya-Antalya civarı ilk iki ayda iş cinayetlerinin yoğunlaştığı bölgeler olarak öne çıkmaktadır.
Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 4 işçi hayatını kaybetti…
• Şubat ayında 18 yaş altında 6 çocuk işçinin hayatını kaybetti. Ocak ayını da eklediğimizde ilk iki ayda 13 çocuk işçi ölümü olduğunun altını çizelim. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasının meydana geldiği sektörün tarım olduğunu düşününce (Mayıs-Eylül arasında) bu yıl çocuk işçi ölümlerinde büyük bir artışın meydana geldiğini söylemeliyiz.

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!


• Şubat ayında; 13 yaşındaki Yasin Dombay bir fırına kamyonetten odun taşırken kafası açılan arka kasa kapağı ile duvar arasında sıkışarak; 17 yaşındaki Furkan Çifçi çalıştığı tamirhanede çalıştırdığı otomobilin içinde uyuyakalıp egzoz gazından zehirlenerek; 17 yaşındaki Arda Günay bir işyerinin 7. katında sanayi tipi asansörü tamir ederken duvar ile kabin arasında sıkışarak; 17 yaşındaki MESEM’li Murat Can Eryılmaz 13 katlı bir inşaatta çalışırken yüksekten düşerek; 16 yaşındaki moto kurye Baran G. sipariş götürürken başka bir motosikletle çarpışarak; 15-17 yaş aralığındaki Deniz Tutan (yaşını tam öğrenemedik) çalıştığı kağıt toplama merkezinde intihar ederek; hayatlarını kaybettiler.
• Her ne kadar MESEM son aylarda öne çıksa da bu ay ölen çocukların sadece biri MESEM kapsamında inşaatta çalışan öğrencidir, bir tanesi moto kuryedir ve diğer dördü sanayide çalışan çıraklardır.

Şubat ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Kayseri'de 3 işçi hayatını kaybetti!

Yüksekten Düşme nedeniyle 31 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 31 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 25 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 14 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 11 işçi; Şiddet nedeniyle 6 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; İntihar nedeniyle 3 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti…
• İnşaatlarda yüksekten düşmeler, başta madencilik olmak üzere sanayide ezilme ve göçükler, taşımacılık işkolunda trafik kazaları ve tüm işkollarını yatay bir kesen olan aşırı-yoğun-fazla çalıştırmanın bir sonucu olan kalp krizi nedenli ölümler öne çıkmaktadır…
2024 yılının Şubat ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 144 işçinin isimleri…
Kazım Cengiz, Nesip Emir, Aynur Çorbacıoğlu, Mehmet Koçyiğit, Sabri Ergin, Caner Gürkan, Cengiz Demirci, Emrah Bakırcı, Samet Gümüş, Emine Arslan, İbrahim Aydemir, Musa Genç, Yasin Dombay, Mehmet Sarı, Baykul Sağlam, Uğur Yıldız, Şaban Yılmaz, Kenan Öz, Fahrettin Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya, Ramazan Çimen, Mehmet Kazar, Abdurrahman Şahin, Beytullah Çohadar, Murat Çetinkaya, Serkan Akgün, İhsan Tünar, Ökkeş Öztekin, Yaşar Gümeçoğlu, Rıdvan Aladağ, Sinan Reşit Ekiz, Hasan Üstünova, Nebil El Rahmun, Hikmet Tayfun Çaktır, Ömer Astarcıoğlu, Mesut Polat, Necip Batır, İlyas Yaman, Mehmet Şahin, Adem Askan, Halis Alkan, Murat Çakan, Osman Timurcioğlu, Gökhan Eren, Furkan Çifçi, Mustafa Küçükçayır, Şenol Vardar, Beyhani İkisivri, Arda Günay, Lemi Bahadır Menteşeli, İsmet İnanoğlu, Abdullahvasi Hasan, Özgür Sezer, Cafer Kahraman, Mailcan Kamber, Faruk Aydın, Arif Topal, Azad Çelik, Baran Albayrak, Faruk Aktaş, Emin B., M.N.G., Doğan Moraner, Yasin Can, Turgay Arık, Musab Muhammed, Ünal Yalçın, Bayram Yalçın, Hüseyin Bükcüoğlu, Ahmet Nöbetçigil, Eyüp Özer, Mustafa Göçer, Bülent Gökçe, Ömer Bilici, Yusuf Sami Şahin, Ali Osman Şanal, Gökhan Yılmaz, Sergen Karadağ, Salih Karataş, Mert Arı, Emir Toplu, Ayhan Tokergil, Abdullah Gökalp, Reis Arslantosun, Hüseyin Buzçu, Özgür Akkaya, Cemil Kılıç, Murat Can Eryılmaz, Ali Baba Gökalp, Zülfü Çınar, Kayhan Alakoç, Gürsel Kurşun, Ayhan Yılmaz, Levan Solomanidze, Müfik Atacan, Mehmet Ç., Nezir Berberoğlu, Nihat Gülcan, Murat Ayvaz, Yusuf Gürpınar, Ersin Sezmen, İsmail G., Mustafa Zengi, Yusuf Tan, Cahit Arar, Gültekin Akçan, Oğuz Erge, Hasan Mehmet Uyanık, Murat Çalışkan, Murat Altıntaş, Zeynep Kılınç, Ahmet Atav, Hüseyin Tutuk, Oğuz Kök, Oktay Kara, Beytullah Onar, Burcu Demir, Baran G., Bilal Kuluber, Ahmet Demirel, Hasan Çıbık, Abbas Karadağ, Durmuş Yetim, İsmail Kanmaz, Zülfü Çelikdemir, Buğrahan Bıyıklı, Samet Güdük, Kenan İpek, Deniz Tutan, Muhammet Yusuf Bucuğa, Eyüp Maytalman, Ufuk Şahin, Ali Güler, Şeref Demizcik, İsmail Özalp, Mevlüd Özdemir, Coşkun Sezer, Önder Erduvan, Ali Karagüler, Ercan Öztürk ve ismini öğrenemediğimiz üç işçi...