- Haberler
- Ekonomi
- 'Kayseri'de 3 bin Suriyeli şehri terk etti, 15 fabrika kapandı! Suriyeliler OSB'nin bel kemiği' iddiası
'Kayseri'de 3 bin Suriyeli şehri terk etti, 15 fabrika kapandı! Suriyeliler OSB'nin bel kemiği' iddiası
Yeni Şafak Gazetesi Kayseri ile ilgili akıllarda soru işaretleri bırakan bir haber yaptı. İddiaya göre Kayseri'de infial yaratan olay sonrası bazı Suriyeliler şehri terk etti ve bu nedenle 15 fabrika kapandı. Gazetenin iddiasına göre OSB'nin bel kemiğini Suriyeli oluşturuyor. Özel görüşmede işverenler 'Vandallara isyan eden işverenler, mesele isimlerini açıklamaya gelince korkuyor' Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Yeni Şafak'ın Kayseri ile ilgili haberinde şu ifadeler yer aldı: Kayseri’deki yüzlerce işyeri, ev ve aracın yakıldığı vandallığın ardından Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan yaklaşık 3 bin Suriyeli kenti terk etti. 15 fabrikada üretim durdu. Mağdur olduklarını ve bu istihdam açığını kapatamayacaklarını söyleyen iş verenler ise adlarını bile vermeye çekiniyor. Çünkü vandallara hedef olmaktan korkuyor.
Gazetenin iddiası: Özel görüşmede işverenler vandallara isyan etti
Kayseri’de Suriyelilere yönelik ırkçı vandallık, şehrin üretim konusunda kalbi olan Organize Sanayi Bölgesi’ni de (OSB) vurdu. 30 Haziran ve 1 Temmuz günlerde yaşananların ardından geçen 3 haftalık sürede sular durulmuş gibi görünse de sanayide işçi açığını önemli ölçüde karşılayan Suriyeliler şehri terk etmeye başladı. 3 haftada 3 bin Suriyeli işçinin şehri terk ettiği öğrenildi. Konuştuğumuz iş insanları 'Suriyeli çalışanlar önemli boşluğu dolduruyor. Geri dönmezlerse Hintli, İranlı ya da başka göçmen işçi almamız kaçınılmaz' diyor. Ancak özel görüşmede vandallara isyan eden işverenler, mesele isimlerini açıklamaya gelince korkuyor.
Yeni Şafak saha araştırması yaptı: OSB'nin bel kemiğini Suriyeli oluşturuyor
Yeni Şafak'ın yaptığı saha araştırmasına göre bin 605 şirketin bulunduğu Kayseri OSB'de saldırılar sonrası 15 şirkette üretim durdu. Haberde yer alan diğer ifadeler şu şekilde: Diğer yandan organize sanayi bölgesinde çalışan 30 bin Suriyeli işçinin yüzde 10'u yani 3 bini işi bırakıp Suriye'ye geri döndü. OSB'nin bel kemiğini oluşturan Suriyeli çalışanların geri kalanlarının da provokasyonlar nedeniyle işi bırakmasından büyük endişe duyuluyor. 5 üniversite bulunan Kayseri'de gençlerin hemen hemen hepsi 2 ya da 4 yıllık bölümlere yerleşip ardından masabaşı çalışabilecekleri bir iş istiyor. Dolayısıyla ara eleman denilen işlerde çalışacak işçi bulunamıyor. Bu açığı kapatan Suriyeliler de montaj, ambalajlama, paketleme, nakliye gibi pek çok iş alanlarında çalışıyor. Şehirde oluşturulmaya çalışılan kaos ortamı Suriyelilerin yanında iş adamlarını da rahatsız ediyor. İş adamları Türk işçilerinin çalışmak istemediği işlerde Suriyelilerin oldukça önemli bir görev üstlendiğini anlatarak, onların geri dönmesi halinde Hintli, İranlı ya da başka milletlerden göçmen işçi almanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Ancak halihazırda 13 yıllık bir birikimin de bulunduğuna dikkati çekerek, Suriyelilerin gönderilmesinin büyük zararlara neden olabileceği görüşünde birleşiyor.