- Haberler
- Güncel
- KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCISI USTA: "2014 YILI İÇERİSİNDE KAYSERİ'DE 47 BİN ADET SUÇ İŞLENDİ"
KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCISI USTA: "2014 YILI İÇERİSİNDE KAYSERİ'DE 47 BİN ADET SUÇ İŞLENDİ"
Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, "Kayseri'de 2014 yılı içerisinde 47 bin adet suç işlendi" dedi. Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, her işin kendine göre bir riski olduğunu söyleyerek, "Polisseniz, jandarmaysanız veya askerseniz gidip bir çatışmada ölme riskiniz diğer insanlara göre yüksektir. Cumhuriyet savcıları ve hakimler suç yargılamalarına baktığı için bu risk biraz daha fazla olarak duruyor" dedi.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Kariyer Günleri'ne katıldı. Burada konuşan Usta, Kayseri'de işlenen suç sayısına ilişkin konuştu. 2014 yılı içerisinde Kayseri'de 47 bin adet suç işlendiğini söyleyen Başsavcı Usta, "Kayseri’de Cumhuriyet Başsavcılığı geçen yıl itibari ile 47 bin soruşturmaya bakmış. Toplam işlenen suç sayısı 47 bindir. Bunun içerisinde 98 adet adam öldürme ve öldürmeye teşebbüs var. 4 bin 800 civarında da hırsızlıkla ilgili bize evrak gelmiş. Bunlara polis ve jandarmadan gelenlerin hepsi dahildir. Hepsi bilgisayar ortamında kayıtlıdır. İstatistik verilerini de alabiliyoruz" dedi.
Usta ayrıca, "Bu suçların ortalama olarak yarısı hakkında takipsizlik veriliyor. Yarısı hakkında da dava açılıyor. Mahkemelerin ne kadarının mahkumiyetle neticelendirildiği de eleştiri konusudur" ifadelerini kullandı.
"CUMHURİYET SAVCILARININ VE HAKİMLERİN ÖLÜM RİSKİ DAHA FAZLADIR"
Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri'ne konuk oldu. Burada hukuk öğrencilerine seslenen Usta, geçtiğimiz günlerde savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin olarak, "Savcımıza Allah rahmet eylesin. Çok üzücü bir olaydı. Adliyelerin güvenliği sağlanmalıdır fakat her savcı ve her hakime güvenlik vermekte mümkün değildir. Kayseri Adliyesi’nde 45 tane savcı var. 70 civarında hakim var. Hepsine güvenlik vermek mümkün değildir ki zaten kendileri de istemezler. Yanında bir koruma polisi ile dolaşmak iyi bir şey değildir. Yani bir markete gideceksin yanında biri de olacak. Bu çok istenmeyen bir durumdur. Genellikle de istemezler ama çok önemli davalara bakan savcılarımıza ve hakimlerimize koruma polisi veriyorlar. O savcımızda koruma polisi yoktu. Zaten memur suçları bürosunda çalışan bir savcımızdı. Konu araştırılıyor. Adliyenin güvenliğinde herhangi bir zafiyet var mı diye araştırılıyor" ifadelerini kullandı.
"BAŞSAVCILARDA VE HAKİMLERDE ÖLÜM RİSKİ DAHA FAZLADIR"
Usta, "Genel itibari ile her mesleğin kendine göre bir riski vardır. Polisseniz, jandarmaysanız veya askerseniz gidip bir çatışmada ölme riskiniz diğer insanlara göre yüksektir. Cumhuriyet savcıları ve hakimler suç yargılamalarına baktığı için bu risk biraz daha fazla olarak duruyor. Sen haklı olarak karar vermişsindir ama karşıdaki kişinin psikolojik yapısı bozuktur, kararı beğenmez. Hakimin veya savcının kasıtlı hareket ettiğini düşünebilir. Şizofren hastası olabilir. Bunlar yaşanmıştır. Gider adliyede değil de değil de, adliye dışında da yapabilir. Bu şekilde saldırıya uğrayan meslektaşlarımız olmuştur" diye konuştu.