Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi gündeminde bulunan konuları görüşüp kararta bağlamak için toplandı. Meclis'te eski Başbakan merhum Bülent Ecevit'le ilgili dikkat çeken bir madde de oylandı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısı, Memduh Büyükkılıç başkanlığında  yapıldı. Meclis toplantısında 41 asıl, 38 ek olmak üzere toplam 79 gündem maddesi görüşüldü.

 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu yapılan toplantıda bazı isim değişiklikleri de gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve Eğitim ve Kültür Komisyonuna havale edilen isim değişikliği talepleri de Meclis’te görüşüldü.
Meclis’te Kocasinan ilçesi, Barbaros Mahallesi’nde bulunan Kaldırım Caddesi isminin Atilla Nuhoğlu Caddesi olarak değiştirilmesi yönündeki talep ile ilgili hazırlanan Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülüyor

Diğer yandan Belediye Meclisi’nde gündeme gelen ve bir süredir komisyonda görüşülen Bülent Ecevit ismi ile ilgili de nasıl hareket edileceği merak konusu oldu. Dünkü toplantıda Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisinin bu yılın başında alınan kararla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde uygun görülecek bir caddeye eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit isminin verilmesi yönündeki konu da gündeme geldi. Bu yöndeki talep Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda bir süredir görüşülüyor. Komisyon taleple ilgili olarak süre istedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Bülent Ecevit ismi nereye verilecek?

Komisyona havale edilen konuyla ilgili olarak, komisyon üyeleri ‘Yapılan tetkik ve inceleme neticesinde; söz konusu talep ile ilgili çalışmalar devam ettiğinden, bir sonraki toplantıda yeniden değerlendirilmesinin oy birliği ile kabulünün uygun olacağı’ görüşünü belirtti. Konu bir sonraki Meclis’te yeniden gündeme gelecek. Peki Türkiye’de siyasete damgasını vuran, siyasi yaşamında 5 kez Başbakanlık görevinde bulunan, ‘Karaoğlan’ olarak anılan Bülent Ecevit ismi Kayseri’de hangi cadde ve sokağa verilecek? Bu yönde verilecek karar merak konusu oldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Bülent Ecevit kimdir?

Bülent Ecevit, 1925'te İstanbul'da doğdu. 1943-1950 yılları arasında Kastamonu Milletvekilliği yapan Prof. Dr. Fahri Ecevit ile Ressam Nazlı Ecevit çiftinin çocukları Bülent Ecevit, Rahşan Aral ile 1946 yılında evlendi. Ankara'da 1944'te Basın-Yayın Genel Müdürlüğüne İngilizce çevirmeni olarak giren Ecevit, 1946'dan 1950'ye kadar Londra'da Türk Basın Ataşeliğinde görev yaptı.

1950-1960 arasında Ulus gazetesinde, ardından Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalışan Ecevit, 1965'te Milliyet gazetesinde günlük yazılar yazmaya başladı. Ecevit, 1957-1980 arasında önce Ankara, sonra Zonguldak'tan CHP milletvekili oldu, 1960-1961'de Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1961-1965 arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükümetlerde Çalışma Bakanı görevinde bulunan Ecevit, bu dönemde toplu sözleşme ve grev haklarının yasalaşması, sendikal özgürlüğün sağlanması ve sosyal güvenlik konularındaki kararlara imza attı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

CHP'nin en üst organı olan Parti Meclisine 1959'da giren Ecevit, 1966'da CHP'de başlayan "Demokratik Sol Hareket"le birlikte Genel Sekreterliğe seçildi. 1971'de ise partisinin askeri yönetimce oluşturulan hükümete katkıda bulunmasına karşı çıkarak bu görevinden ayrıldı. Ecevit, istifa ettikten sonraki dönemde CHP'nin "değişmez" genel başkanı gibi görülen 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye karşı çalışma yürüttü. CHP'nin 1972'de yapılan 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Parti Meclisi, İnönü'ye rağmen Ecevit'in yanında yer aldı. Bunun üzerine İsmet İnönü, 33 yıldır yürüttüğü CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. Ecevit, 14 Mayıs 1972'de toplanan "Genel Başkanlık Seçimi Özel Kurultayı"nda CHP'nin yeni Genel Başkanı oldu. 1973 seçimlerinde en çok oyu aldığı halde hükümeti kuramayan Ecevit, 1974 yılının çok tartışılan CHP-MSP koalisyonunun başbakanı oldu. Ecevit, CHP'nin 1973'teki seçim kampanyası sırasında Kars'ın Susuz ilçesinde çiftçilik yapan Şahzade Şahin'in evine misafir oldu. Şahin'in burada Ecevit'e söylediği "Bizi bu dar günlerden kurtar Karaoğlan" sözü ertesi gün gazetelere yansıdı ve bu tarihten sonra Ecevit, "Karaoğlan" olarak anılmaya başlandı. Bülent Ecevit'in Başbakanlığını yaptığı 37. hükümet, 20 Temmuz 1974'te "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirerek adaya barışı getirdi. Ecevit'in başında bulunduğu hükümet, harekat sonrası Türkiye'ye uygulanan ambargolara karşı direnişiyle de akıllarda yer etti. Bülent Ecevit, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, askeri yönetime kar­şı çıkışları nedeniyle üç kez hapse mahkum edildi. Siyasal haklarından yoksun bırakıldığı yıllarda da siyasi çalışmalarını sürdürdüğü gerekçesiyle Ecevit hakkında 130 dava açıldı. Bülent Ecevit'in siyasal haklarından yoksun bırakıldığı dönemde eşi Rahşan Ecevit tarafından Demokratik Sol Parti (DSP) kuruldu. 1987'deki halk oylamasıyla siyasi yasağı kaldırılan Ecevit, DSP Genel Başkanlığına seçildi. DSP, 1994 seçimlerinden sonra solun en büyük partisi konumuna geldi. Ecevit, DTP ve ANAP ile kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de Başbakan oldu. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Ecevit'in, 11 Ocak 1999-28 Mayıs 1999 tarihleri arasında Başbakanlık yaptığı 56. Hükümet döneminde bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirildi. Bülent Ecevit, 1999 seçimleri sonrasında DSP'nin MHP ve ANAP ile koalisyonu sonucu kurulan 57. Hükümet'in başbakanlığını yürüttü. Partisi 2002'deki erken seçimlerde barajı aşamayan Bülent Ecevit, 2004 yılında yapılan DSP 6. Olağan Kurultayı ile aktif siyaseti bıraktı. Bülent Ecevit, 18 Mayıs 2006'da geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi altına alındı. Yaklaşık 6 ay boyunca tedavi gördü, yoğun bakımda kaldı. Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006'da 81 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde Bülent Ecevit mesaisi! Komisyon neden süre istedi?

Eski Başbakan Ecevit'in cenazesi, 11 Kasım 2006'da Devlet Mezarlığı'na defnedildi. Siyasi kimliğinin yanı sıra şair ve yazar kimliği ile de tanınan Ecevit, şiir ve siyaset üzerine çok sayıda kitap yazdı. Ecevit'in, büyük bir kısmını Rahşan Ecevit'e yazdığı bilinen şiirlerinden oluşan "El ele büyüttük sevgiyi" hafızalarda en çok yer eden eseri oldu.