Kayseri Baro Başkanı'ndan Kanal İstanbul tepkisi: Çok ağır sonuçları olacak

Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, 'Türkiye için her açıdan çok önemli ve ağır sonuçları olacak olan, kesin bir beka ve egemenlik tartışması yaratacak böyle bir projenin, tek bir kişinin ısrarıyla, büyük bir sır perdesi altında, nedenleri, aşamaları ve sonuçları tartışılmadan, adeta inatlaşılarak yapılıyor olması, kesinlikle kabul edilemez' dedi. Dursun, Kanal İstanbul ile ilgili halk oylaması çağrısı yaptı.

Kayseri Baro Başkanı'ndan Kanal İstanbul tepkisi: Çok ağır sonuçları olacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, Kanal İstanbul tartışmaları ile ilgili olarak konuştu. Dursun, “İnsanlarımızın büyük ekonomik sorunlar yaşadığı bir ortamda, bu paranın eğitim, eşitlik, sosyal adalet ve insan için harcanması daha hayırlı sonuçlara yol açacaktır” dedi ve ekledi: Yapılırsa her açıdan ağır sonuçları olacak” 

“Bu projenin Ülkemiz ve İstanbul için ağır sonuçları, kısa, orta ve uzun vadede ortaya çıkacak olup, kanaatimce bugün yaşayan nesiller ve gelecek nesiller tüm bunları yaşayarak göreceklerdir” diyen Dursun, “Etkileri çok büyük vehamet arz edecektir” dedi. Dursun, “Tüm bölgeyi etkileyecek bu proje karşısında, ABD, İsrail ve AB ülkelerinin durum ve tutumu oldukça ilginçtir. Projenin uluslararası hukuk, deniz hukuku ve Möntrö Sözleşmesi açısından öngörülemez (gerçekte ise öngörülür) sonuçları olacak olup, bu durum egemenlik haklarımızın tartışılmasına ve devredilmesine yol açabilecektir. Kanal projesinin, bir müddet sonra uluslararası finansörleri ve aşamaları ortaya çıktıkça, ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılabilecektir.Projenin ekosisteme, çevreye, güvenliğe, ulaşım, deprem, deniz felaketleri, yerleşim, göç, İstanbul'un adeta 3'e bölünmesi, Trakya'nın 2' ye bölünmesi, ortaya çıkacak suni adanın bölgesel ve çevresel sonuçları ve etkileri çok büyük vehamet arz edecektir” şeklinde konuştu.


“TÜRKİYE İÇİN HER AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ VE AĞIR SONUÇLARI OLACAK”
“Projenin Rant atağı, gayrimenkul ve tapu devirleri ve sonuçları, zaten uzun zamandır konuşulmaktadır.  Ortaya çıkacak korkunç gayrimenkul rant geliri, ülkede farklı kara para, yolsuzluk ve kirli ilişkilere neden olacaktır” ifadeleri ile de dikkat çeken Baro Başkanı Dursun şu ifadeleri kullandı: “Kanal geçişi, inşası, devri, ülkeler, sermaye ve şirketler vb. Hususlar nedeniyle, tüm bunların bir müddet sonra, şirket hisselerinin uygun bir süre sonra ABD ve İsrail karışımı bir yapının denetim ve yönetimine geçecek, Türkiye küçük hissedar olarak kalacak,  Boğazlar Komisyonunun ticaret ve şirket görüntüsünde nasıl hortladığını tekraren yaşayıp göreceğiz. 
İnsanlarımızın büyük ekonomik sorunlar yaşadığı bir ortamda, bu paranın eğitim, eşitlik, sosyal adalet ve insan için harcanması daha hayırlı sonuçlara yol açacaktır. Türkiye için her açıdan çok önemli ve ağır sonuçları olacak olan, kesin bir beka ve egemenlik tartışması yaratacak böyle bir projenin, tek bir kişinin ısrarıyla, büyük bir sır perdesi altında, nedenleri, aşamaları ve sonuçları tartışılmadan, adeta inatlaşılarak yapılıyor olması, kesinlikle kabul edilemez. Bu kadar ağır ve kritik sonuçları olacak olan bir projenin, en azından halk oylamasına sunulmasına itiraz etmezsiniz herhalde!