Karar açıklandı! İşte yeni faiz oranı

Piyasaların yakından takip ettiği Kayserili vatandaşların merakla beklediği TCMM haftalık politika (repo) faiz kararı açıklandı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Karar açıklandı! İşte yeni faiz oranı

Tüm yurtta olduğu gibi Kayserili vatandaşlarında takip ettiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ekim Ayı Politika (Repo) Faiz kararını açıklandı. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığından toplandı. Para Politikası Kurulu ekim ayında haftalık politika (repo) faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkarttı. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığa geldiğinden bu yana toplam 2150 baz puan artış gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan faiz kararı açıklaması; "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan, jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Merkez Bankasının Eylül Politika Faiz Kararı ne olmuştu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ocak ayında faiz kararı açıklamamış şubat ayında ise politika (repo) faizinin yarım puan indirerek 8,50’ye çekmişti. Mart ayında ise değişiklik yapmamış, nisan ve mayıs ayında yüzde 8,5’da sabit tutmuştu. Haziran ayında yüzde 8,50’dan yüzde 15’e, temmuz ayında yüzde 17,5'a ağustos ayında yüzde 25'e eylül ayında ise yüzde 30'a çıkartmıştı.
Merkez Bankası ekim toplantısı hariç 2023 yılında 2 faiz kararı daha verecek. İşte o tarihler; 23 Kasım 2023, 21 Aralık 2023

Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Eki): Repo faiz oranları, para piyasasının likiditesini ve faiz getirilerini etkiler. Değişen repo faiz oranları, kısa vadeli yatırımlar yapılabilir.
Gecelik Borçlanma Faizi (Eki): Gecelik borçlanma faizi, bankaların borçlanma faizi, bankaların borçlanma faizi yaparken uyguladıkları faizi yansıtır.
Gecelik Faiz Oranları (Eki): Gecelik faiz oranı, bir ülkenin merkez bankasının kısa vadeli kredi ve borç verme sisteminde uygulanan faiz oranıdır. Bu oran, genellikle "gecelik borçlanma faiz oranı" veya "gecelik repo faiz oranı" olarak adlandırılır. Gecelik faiz oranları, bankaların ve diğer finansal büyüme gösteren kısa vadeli fon ihtiyaçlarını karşılamak veya fazla likiditeyi yatırım yapmak için kullanmak amacıyla merkez bankasından borç almak veya borç vermek için kullanmak için bir araçtır.