Kapasite kullanım oranı sabit kalsa da gözler imalat sektöründe
Kayseri'deki iş dünyası ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisinin geleceğini etkileyen kritik verileri dikkatle izliyor. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…
Kayseri'deki iş dünyası, yatırımcılar ve vatandaşlar, Türkiye ekonomisinin nabzını tutan verilere yakından ilgi gösteriyor. Özellikle Ekim ayı ekonomik verileri, piyasaların odağında. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta açıkladığı kapasite kullanım oranı ve para politikası kararı sonrası, tüm gözler önümüzdeki hafta açıklanacak İmalat PMI verisinde.
Kapasite Kullanım Oranı açıklandı
TCMB'nin verilerine göre, imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı Ekim ayında yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre bir değişiklik göstermedi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında ise hafif bir düşüş gözlemlendi.
Aylar itibarıyla kapasite kullanım oranı (yüzde) şöyle: 2024 ocak ayı 76.2, şubat 76.4, mart 76.2, nisan 76.7, mayıs 76.3, haziran 76.3, temmuz 75.9, ağustos 75.4, eylül 74.9
İmalat PMI verisi 1 Kasım'da açıklanacak
Önümüzdeki hafta açıklanacak İmalat PMI verisi, imalat sektöründeki büyüme ve daralma eğilimleri hakkında önemli ipuçları verecek. Bu endeks, üretim, yeni siparişler ve istihdam gibi konularda sektör temsilcilerinin görüşlerini yansıtıyor. 50'nin üzerindeki bir değer, sektörde genişleme olduğunu gösterirken, 50'nin altında bir değer daralma sinyali veriyor. Ağustos ayında 47,8 olan İmalat PMI verisi Eylül ayında 44.30 olarak açıklanmıştı. Yavaşlama pandemi dönemindeki Mayıs 2020’den bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşmiş ve faaliyet koşullarındaki bozulma eğilimi altıncı aya ulaşmıştı.
Ekonomik Takvimde diğer önemli veriler
- Türkiye Ekonomik Güven Endeksi: Tüketicilerin ve işletmelerin geleceğe yönelik beklentilerini gösteren bu endeks, ekonomik aktivite hakkında önemli bilgiler sunacak.
- Turizm Geliri: Ülkeye gelen turistlerin harcamalarıyla elde edilen gelir, turizm sektörünün ve dolaylı olarak ülke ekonomisinin durumunu yansıtıyor.
- Ticaret Açığı: İthalat ve ihracat arasındaki farkı gösteren bu veri, ülkenin dış ticaret dengesini ortaya koyuyor.
- Yabancı Turist Girişi: Ülkeye gelen turist sayısı, turizm sektörünün canlılığını gösteriyor.
- Döviz Rezervleri: Merkez bankasının elindeki döviz miktarı, ülkenin dış ödemeler dengesini korumasında önemli bir rol oynuyor.
28 Ekim - 2 Kasım haftası Ekonomik Takvim
- 28 Ekim 2024 Pazartesi günü Cumhuriyet Bayramı sebebiyle resmi tatil, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma saatleri 12.30'a kadar olacak.
- 29 Ekim 2024 Salı günü ise Cumhuriyet Bayramı sebebiyle resmi tatil olduğu için veri akışı olmayacaktır.
- 30 Ekim 2024 Çarşamba günü Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayı verisi açıklanacak. Tüketicilerin, işletmelerin ve kurumların geleceğe yönelik ekonomik beklentilerini gösteren bir endekstir. Yüksek değer, olumlu beklentileri gösterir.
- 31 Ekim 2024 Perşembe günü Turizm Geliri 3. Çeyrek verisi açıklanacak. Ülkeye gelen turistlerin harcamalarıyla elde edilen gelir. Ülke ekonomisine önemli katkı sağlar.
- 31 Ekim 2024 Perşembe günü Eylül ayına ilişkin Ticaret Açığı verisi açıklanacak. Bir ayda yapılan toplam ithalat ile ihracat arasındaki farktır. Pozitif değer, ticaret açığı olduğunu gösterir.
- 31 Ekim 2024 Perşembe günü açıklanacak bir başka veri ise yıllık ve Eylül ayı Yabancı Turist Girişi verisidir. Ülkeye gelen yabancı turist sayısı. Turizm sektörünün canlılığını gösterir.
- 31 Ekim 2024 Perşembe günü Merkez bankasının elindeki toplam döviz miktarını belirten Brüt Döviz Rezervler ve brüt döviz rezervlerinden kısa vadeli borçlar çıkarıldığında elde edilen Net Döviz Rezervleri açıklanacak.
- 1 Kasım 2024 Cuma günü Ekim ayınına ilişkin İmalat PMI verisi açıklanacak. İmalat sektöründeki faaliyetlerin genel durumunu gösteren bir endekstir. 50'nin üzerindeki değerler sektörün genişlediğini gösterir.
- 2 Kasım 2024 Cumartesi günü ise Ekim ayına ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından Ticaret Dengesi ve İhracat verileri açıklanacak.