KANSER TEHLİKESİ!
Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi. Yani önemli bir sağlık problemi. Bu konuda yapılan açıklamalara göre, ülke genelinde yılda 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. İşte bu tehlike Kayseri’de de her geçen gün artıyor. Peki, Kayseri, “Kanseri” olarak anılmasın diye toplum yeterince bilgi sahibi mi? Kayseri’nin kanser haritası nasıl? Kansere en çok kadınlar da mı yoksa erkekler demi rastlanıyor? İşte çarpıcı veriler.
Toplumda diğer tehlikeler gibi kansere yönelikte farkındalık oluşturmaya çalışan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kent genelinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından aldığı son resmi verilere göre, en fazla görüşen kanser türlerinde akciğer kanseri, ilk sırada yer alıyor. Akciğer kanserini, deri ve meme kanseri izliyor. Kayseri’deki verilere göre ayrıca kanser tanısında erkekler, kadınları geçmiş durumda. Toplam 1975 kişiye kanser tanısının konduğu Kayseri’de bunların 836’sı kadın, 1139’u ise erkek. Eğer önlem alınmazsa riskte rakamlarda her geçen gün artıyor.
Dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon, ülke genelinde ise her yıl 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Yetkililer, duyarlılığının değişmemesi halinde bu sayının dünyada 2030 yılında 27 milyonu aşmasının beklendiğini belirtiyor ve ekliyor, “Alınacak bazı tedbirlerle kanser vakalarının 3'te 1 oranında önlenebilir”
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ FARKINDALIK İÇİN ÇALIŞIYOR
İşte bu kapsamda Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü de kamuoyunda duyarlılığı arttırmak için yoğun gayret gösteriyor. Kısa adı KETEM olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde ücretsiz taramaların yapıldığına dikkat çeken Kayseri Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, bu önemli sağlık sorunu konusunda toplumun bilinçlenmesinin önemli olduğunu belirtti. Karadağ, “Günümüzde insanın yaşadığı çevredeki fiziksel, biyolojik ve kimyasal kanserojenlerin sanayileşme sürecine paralel olarak artış göstermesi, biyolojik etkenler ve giderek artan sosyal etkenler nedeniyle Kanser önemli bir halk sorunu olarak hala gündemdeki yerini koruyor. Biz de bu kapsamda halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, kısacası farkındalık kazandırmak için çalışıyoruz. Kentteki diğer sağlık kuruluşları ile de işbirliği içerisindeyiz. Sık sık verileri topluyor ve bu konuda yapılması gerekenleri masaya yatırıyoruz” dedi.
ERKEK TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Halkın Bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nin kanserle mücadele de önemli bir işlevi yerine getirdiğini anlatan İl Müdürü Karadağ, vatandaşlara seslenerek, “Unutmayalım ki kanser erken teşhis, hayat kurtarır. Bu tehlike karşısında gelin hep birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu. Kayseri’de diğer sağlık kuruluşlarından da elde edilen son verilere göre toplamda 1975 kişiye değişik kanser tanısının konulduğuna dikkat çeken Karadağ, en fazla görülen kanser türlerinin ise akciğer, deri ve meme kanseri olduğunu söyledi.
KANSERDE ERKEKLER KADINLARI GEÇTİ
Kanser tanısı konulan 1975 kişinin 1139’unun erkek, 836’sının ise kadın olduğunu ifade eden Karadağ, “Akciğer kanseri tanısı konulanların 231’i erkek, 33’ü kadın. Bunun yanında deri kanserinde 129 erkek, 99 kadın. Meme kanserinde de 177 kadın ve 10 erkeğe ilimizde tanı konulmuş durumda” dedi.
İŞTE KAYSERİ’NİN KANSER HARİTASI
Diğer yandan Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün verilerine göre, kanser türleri ve tanı konulan toplam kişi sayısı, bir başka ifadeyle Kayseri’nin kanser haritası ise şu şekilde; Akciğer 264, Meme kanseri 187, Deri 228, Mesane kanseri 145, Mide 122, Tiroid kanseri 111, Prostat 99, Lösemi 98, kolon 97, Uterus 55, böbrek 53, Lenfoma 56. Beyin, Bağ dokusu, Dudak, Safra kesesi, Ağız içi ve tabanı gibi kanser türlerinin de dikkat çektiği resmi verilerde, Kayseri’de en az rastlanan kanser türleri ise şimdilik 5 sayısı ile ince bağırsak ve 1 ile göz kanseri.
Ortaya çıkan bu çarpıcı tablonun ardından erkek teşhisin önemine bir kez daha dikkat çekiyor ve Kayseri Olay olarak uyarıyoruz: “Kayseri, ‘Kanseri’ olmasın ve bilinçlenme ile birlikte kanser vakaları daha fazla artmasın”
Haber/Foto: Cafer ZENGİN