KANAL İSTANBUL TARTIŞMASINA KAYSERİ HATLI ÇÖZÜM!

KANAL İSTANBUL TARTIŞMASINA KAYSERİ HATLI ÇÖZÜM!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

“Kanal, İstanbul için felaket olur, su kaynakları yok olur, yer altı su kaynakları tehlikede, doğal denge bozulur, deprem riski var, trafiğe her gün 10 bin hafriyat kamyonu daha katılacak, bölgede büyük arazisi olan 3 büyük şirket arap şirketi” şeklinde konu başlıklarına dikkat çeken İmamoğlu, kanalın İstanbul’a faydasının değil zararının olacağını dile getirdi. Haber Türk’te katıldığı televizyon programında konuşulmayan Samsun-Ceyhan Boru Hattı projesini hatırlatan İmamoğlu, “Gelin boğazı, İstanbul’u koruyalım ve bu projeyi hayata geçirelim” çağrısı yaptı. “Samsun-Ceyhan boru hattı yapılacaktı, niçin yapılmadı?” diye soran Başkan İmamoğlu, bu projenin aynı zamanda Kayseri’de başta olmak üzere 8 ile ekonomik fayda sağlayacağına dikkat çekti.

HÜKÜMET TEMSİLCİLERİNİN DAHA ÖNCE YAPTIĞI AÇIKLAMALARI VE ÇIKAN HABERLERİ HATIRLATTI

Bu proje süreci başladığında hükümete yakın gazetelerin yaptığı haberlere ve ilgili hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaları da hatırlatan Başkan Ekrem İmamoğlu, “Samsun-Ceyhan boru hattı için ‘Ekolojik dengeye çok dikkat ettiğimiz boğazları korumaktaki hassasiyetimizin bir uzantısızdır bu proje’ diyor. Aynı zamanda ‘Bu projede siyasi kararlılığımız tamdır’ deniyor.  ‘Bölgesel güç olma yolunda mavi düş gerçek oldu’,  Boğazı korumak için bu proje önemli deniyor” ifadelerini kullandı. İstanbul’da kanalın maliyetinin de anlatıldığı gibi olmadığını dile getiren İmamoğlu, “Ben projeciyim, maliyet, keşif bedeli nedir bilirim. Gelin Samsun-Ceyhan boru hattı projesini yapalım 8 il Anadolu’da faydalansın ve aynı zamanda boğazı koruyalım” dedi.

“(KAYSERİ’NİN DE YER ALDIĞI) 8 İL, ANADOLU KAZANSIN”

İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı, “Samsun’dan, Ceyhan’a boru hattı çektiğiniz zaman mevcut tanker taşımacılığının yarısını buradan çözüyorsunuz ve bu proje 8.9 milyar lira bana göre 20’de biri çünkü öyle 75 milyar artı Büyükşehir’e maliyetleri 110 milyar değil, 105 milyar değil o kanal. Ben bu işi bilirim. Ben projeciyim. Maliyet nedir, keşif bedeli nedir? İşin gerçekleşmesi nedir iyi anlarım. Bakın burada Samsun, Ordu, Tokat, Sivas, Kayseri, Maraş, Adana, Osmaniye bütün bu şehirlere fayda sağlıyorsunuz. Bu projeyi yapın.  Bu projeyi yapın 8 tane il kazansın.  8 tane şehirde Anadolu halkı  para kazansın orda istihdam oluşsun, orda bu devreye girsin. Bakın Doğu Akdeniz’de  petrol arıyoruz, gaz arıyoruz  Aynı zamanda bu sisteme dahil olacağı en yakın noktaya iniyor. Karadeniz’e ulaştırıyorsunuz. Alın size proje. Çözüm. Boğazı koruyoruz.”

“NİÇİN YAPILMADI BU VERİMLİ PROJE?”

Diğer yandan İmamoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı bir başka açıklamada da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Lider Putin arasında yapılan görüşmelere de atıfta bulunarak, “Samsun-Ceyhan boru hattı yapılacaktı, niçin yapılmadı? Bakın hem Hazar petrollerini Samsun-Ceyhan boru hattıyla beraber Ceyhan’a taşınması söz konusuydu, Rusya bu konuya çok sıcak bakıyordu. Rusya’yla ilgili anlaşma zeminleri oluşmuştu. Gazetelerde yazıldı hatırlarsanız. Tahmin ediyorum 2 milyar doların üzerinde bir maliyeti söz konusuydu. Bunun ciddi bir bölümü istimlakla ilgili bir bütçeydi. 2.5 milyar dolarda olabilir. Gelin Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nı yapalım! Hatta Anadolu’nun ortasından geçsin. Anadolu’nun ortasından geçerken belki 1.5 milyar dolara yakın istimlak olan bu bütçeyle oradaki insanların köyündeki  merasından  geçerken  meraya, köye  yatırımlar yapılsın, istimlak parası  oradaki insanları  kalkındırsın. Ve kalıcı bir şekilde kuzeyden güneye bir petrol boru hattı yaparak geçişi sağlayalım. Tanker ihtiyacı da olmasın, azalsın. Öneriyse öneri. Bakın bu çok değerli bir projeydi, niçin yapılmadı? Rusya ile ilişkileri de sayın Cumhurbaşkanı’nın oldukça iyi. Sayın Putin ile bu görüşmeler tekrardan olgunlaştırılabilir yapılabilir. Buna kimse de karşı çıkmaz. Niçin yapılmadı bu verimli proje?” ifadelerini kullandı.  Haber: Cafer ZENGİN