Kalp hastaları dikkat! Uzmanı uyardı

Meteorolojiden alınan bilgilere göre Kayseri'yi gelecek hafta daha sıcak günler bekliyor. Güneşli günler yaklaşırken uzmanı vatandaşı bakın hangi konuda uyardı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kalp hastaları dikkat! Uzmanı uyardı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de gelecek haftalarda vatandaşı daha sıcak günler bekliyor. Bu durum sevindirirken bir yandan da sıcaklığa karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle kalp hastaları için durum daha ciddi görünüyor. Uyarı uzmanından geldi.

'KALP HASTALARI SICAK HAVALARDA EKSTRA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR'

Diyetisyen Kiraz Eroğlu, konu hakkında bilgi verirken şu ifadeleri kullandı; 
“Yaz aylarında kalp hastalıkları artıyor, bunun büyük sebebi sıcaklıklar artması. Sıcaklıkların arması ile vücut terliyor terleme ile birlikte vücuttan sıvı ve elektrolit kaybı oluyor. Buda böbrek fonksiyonlarında bozulmalara sebep olabiliyor. Böbrekler bunu dengelemek için böbrek üstü bezinden bir takım kimyasal salgılıyor. Buda damarların daralması, ani tansiyon yükselmesi ve kalp hastalıklarına sebep oluyor. 
Bir diğer sebep ise dış ortam ve iç ortam arasındaki ısı dengesini sabitlemek. Ciltteki damarlarımız soğuk havalarda büzüşüyor sıcak havalarda gevşiyor bu da kalbin iş yükünü arttırıyor. Kalp pompaladığı kanı ciltteki damarlara gönderiyor. Bu sefer diğer organlara giden kan akışı azalıyor. Bu yüzden özellikle kalp hastaları sıcak havalarda ekstra dikkat etmesi gerekiyor.”

Kalp hastaları dikkat! Uzmanı uyardıSICAK HAVALARDA NEYE DİKKAT ETMEMİZ LAZIM?
Eroğlu, “Sıcak havalarda kendimizi nasıl korumamız gerekiyor?” sorusuna da yanıt verdi. Eroğlu, “Özellikle güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde lütfen dışarı çıkmayalım. Daha çok açık renkli, bol kıyafetler tercih edelim. Sağlıklı beslenmeyi ve sporu yaşam tarzı haline getirelim. Ayrıca hafif egzersizler kalbi yormayacak egzersizler yapalım. Bunun yanında ağır, yağlı, kızartma , hamur işinden uzak duralım. Tuz ve şeker konusunda da kısıtlamalara gidebiliriz. Çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine daha çok limonata, ayran gibi doğal içecekleri tercih edelim. 

Kalp hastaları dikkat! Uzmanı uyardı
Özellikle ılık duş alın. Evinizi havalandırın, stresten uzak durun ve kalp hastasıysanız yaz aylarında doktorunuza mutlaka her yaz öncesi görüşmelere gidin ve ilaç düzenlemelerinizi yaptırın. Bütün bunlara dikkat ettiğiniz takdirde kalp çarpıntılarınız azalacak veya kalp hastasıysanız düzenlendiğiniz halde hayat kaliteniz artacaktır.” dedi. 

Kalp hastaları dikkat! Uzmanı uyardı

'SU İÇİN'
Eroğlu, su içmenin önemine de şu sözlerle dikkat çekti; “Özellikle kalp hastasıysanız susamayı beklemeden su için. Kilogram başına 30-35 mililitre su içmeniz yeterli olacaktır. Suları gün içerisine yayarak yudum yudum için. Bir anda fazla miktarda su içmeyin.”