'KALK KÖR GELDİ' DENİLİR Mİ?
Erciyes Üniversitesi öğrencileri, farkındalık oluşturmak için Meydan Parkı’na empati alanı kurdu ve vatandaşlara engellilerin yaşadığı sorunları tekerlekli sandalye, beyaz baston gibi araçlarla da uygulamalı olarak gösterdi. Vatandaş, engelli olmanın zorluklarını uygulamalı olarak öğrendi ve konu hakkında bilgi sahibi oldu. Öğrenciler aynı zamanda engelliler ile ilgili olarak kentte gözlemledikleri bazı olumsuzlukları da anlatarak, konuya dikkat çekti.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde öğrenciler de harekete geçti. Meydan Parkı’na stant kuran duyarlı öğrenciler, kamuoyunun dikkatini çekmek için yoğun çaba harcadı. Engellilerin yaşadığı sorunları uygulamalı olarak vatandaşa gösteren ve anlatan öğrenciler, bu yolla kamuoyunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti. Erciyes Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Buket Türkan, vatandaşa engellilerin neler yaşadığını anlatmak istediklerini söyledi.
Türkan, “Amacımız engellilerin yaşadıklarını dikkat çekmek ve onlara yaşamda bir yer bulmalarını sağlamak. Onlarla derneklerinde konuştuk, çektikleri sıkıntıları dinledik. İnsanların görme engelli ve engelli insanların farkında olup onları ayrıştırmak, yadırgamak yerine onlarla birlikte yürümeyi amaçladık bu projede. Görme engellilere özel hazırlanan alfabeyi öğrenmeye çalıştık. Çok zor bir alfabe onların ne yaşadığını, o zaman daha iyi anladık. Bizim gözlerimiz görüyor ama onlar biz normal gören insanlardan daha fazla kitap okuyorlar. Bunun istatistikleri çok farklı bir rakam bu bizim için ayrıca utanç verici bir durum. Bize yardım edenlerin yardımı ile farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Bize ilgi gösteren vatandaşlardın sayısı oldukça fazla . Ama ilgi gösterenler arasında en çok yaşlı vatandaşlar var. Onlar da yaşlandıkça engelli adayı olduklarının daha da farkındalar. Ancak böyle düşünmemek de lazım. Çünkü buradan çıktığımızda başımıza ne geleceğini engelli olup olmayacağımızı bilmiyoruz. Bu proje Kayseri’nin yanı sıra Mersin, İskenderun gibi şehirlerde de hayata geçiriliyor. Geçen yıl da empati çadırı kurmuştuk ve 3 kişiydik, bu yıl sayımız daha da arttı ve artacak. Engellileri anlamak için engelli olmalarına gerek yok. Biz şu mesajı vermeye çalışıyoruz. Ayrıca bir tramvayda rastladım, görme engelli bir vatandaşa yardım etmeye çalışırken ‘Kalk kör geldi’ diyerek rencide edecek şekilde yardım etmeye çalışıyorlar. Onun ayakta durabilmesi için tutacak bir yer zaten yeterli. Onları rencide ederek değil, içimize alarak yardım etmeyi öğrenmeliyiz.” dedi.
Haber/ Foto: Güler Ruhsar AKTAŞ