Kadınlar, şiddete ve ayrımcılığa karşı sözleşti

Kadınlar, şiddete ve ayrımcılığa karşı sözleşti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından öncülük edilen “Tutunduklarımız İstanbul Sözleşmesi’nin” tanıtımı yapıldı. Kentte faaliyet gösteren bazı kadın dernekleri bu konuda harekete geçti. Dernekler adına açıklama yapan Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, "İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve hukuki güvence özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir. Bu nedenle bu sözleşmenin gereği yapılmalıdır. Tüm kişi ve kurumları bu konuda desteğe davet ediyoruz" dedi.

 Bir restorantta gerçekleştirilen ve kadın STK temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında proje hakkında bilgi veren Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi’nin, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin uygulanmasına yönelik "Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi" isimli AB Projesinde etkin rol oynadığını söyledi. Projeyi tanıtmak amacıyla,19-20 Ekim tarihinde İç Anadolu Bölgesi’nde hak temelli kadın kuruluşları için eğitim programlarının düzenlendiğini ifade eden Uzunlu, “Kayseri’den Türk Kadınlar Birliği, Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği ve Kayseri Kadın Dayanışma Derneği temsilcilerinin katıldığı eğitimin temel hedefi hak temelli kadın örgütlerinin; 2011'de İstanbul'da imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne (İstanbul Sözleşmesi) dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddetle mücadele için her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmak olarak belirlenmiştir.” diye konuştu.

“BU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ KANUN HÜKMÜNDEDİR”

Açıklamasında, “Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90’ıncı maddesine göre taraf olunan uluslararası sözleşme hükümleri, kanun hükmündedir.” ifadelerini de kullanan Uzunlu, şunları söyledi: “Türk Kadınlar Birliği Anayasa’nın bu maddesinden yola çıkarak; ‘BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’nin (CEDAW) yıllardır Sivil Toplum Yürütme Kurulu Sekretaryasını yürütmektedir. Avrupa Konseyi bu çalışmaya ilaveten; ilk olarak Türkiye’nin imzaladığı ve bununla övündüğümüz, İstanbul’da imzalandığı için de tüm dünyada İstanbul Sözleşmesi olarak anılan bu sözleşmenin; bize sağladığı güvencenin bilinmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasının sağlanması için yapılacak çalışmalara yönelik proje teklifini Türk Kadınlar Birliği’ne sunmuştur. Kadın hakları konusunda sorumluluğunun bilincinde olan Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi, bu amaçla Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır” sloganıyla “Tutunduklarımız: İstanbul Projesi”ni hayata geçirmiştir.”

 “PROJE 1 ŞUBAT 2016 İLE 31 OCAK 2017 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANAK”

Projenin 1 Şubat 2016 ile 31 Ocak 2017 tarihleri arasında uygulanacağını dile getiren Uzunlu, “Sürekli gündemimizi oluşturan terör olaylarının yanı sıra hiç ara vermeden devam eden ‘kadına karşı şiddet’ haberleri de milletimizin huzur ve refahına yönelik olarak sürekli karşımıza çıkmaktadır. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve hukuki güvence özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir.” dedi.

“HERKESİ DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

Uzunlu şu ifadeleri kullandı: ”Kayseri’de Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi koordinesinde ‘Tutunduklarımız: İstanbul Projesi’ kapsamında; öğrenelim, öğretelim hedefiyle kentimizdeki hak temelli diğer kadın örgütlerine de çağrıda bulunulacak ve alınan eğitimlerin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Bu amaçla dernek temsilcileri ve uzmanlar davet edilerek atölye çalışmaları yapılacak; sözleşmeyi anlatan ve açıklayan broşürler bütün ilgililere ulaştırılacaktır. Hak temelli kadın örgütleri, akademisyenler, kamu görevlileri ve medya ile temasa geçilecektir. Sözleşmenin yaygınlaştırılması hedefiyle kamudaki sözleşme uygulamaları takip edilecektir. Kamu kurumlarına ziyaretler düzenlenecek, sözleşme kapsamında yapılmakta olan çalışmalarla ilgili bilgi alınacaktır. Bu ziyaretler sırasında kamu ve hak temelli kadın kuruluşları ile yapılabilecek iş birliği çalışmaları değerlendirilecektir. İzleme ve raporlama hedefi doğrultusunda sözleşmeyi denetleyen uzmanlar komitesi GREVIO’nun sivil toplum örgütleri ile de görüşeceği dikkate alınarak yerelden bilgi toplanacak, cevaplar hazırlanarak gölge raporlar oluşturulacaktır. Kampanya hazırlanması hedefi doğrultusunda kentimizde düzenlenecek etkinlikler diğer hak temelli kadın örgütleri ile birlikte planlanacaktır. Eşitlik ve kadına yönelik şiddet konularında eylem planları hazırlanacaktır. Kayseri Türk Kadınlar Birliği Şubesi, Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği ve Kayseri Kadın Dayanışma Derneği temsilcileri olarak, İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülkenin kadın örgütlerinden biri olmaktan onur duymakta ve üzerine düşen görev bilinciyle Kayseri’deki tüm kamu kuruluşlarını, hak temelli kadın örgütlerini ve medya temsilcilerini sözleşmenin kent gündeminde tutulmasına ve hayata geçirilmesine destek verilmesini sağlamaya davet ediyoruz.”

 Haber/Foto: Cafer ZENGİN-Güler Ruhsar AKTAŞ