KADINLAR ANLATTI ERKEKLER BAKTI
25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele veren Mirabel kardeşler tecavüz edilip vahşice öldürülmelerinin ardından, Birleşmiş Milletlerin 1999’daki Genel Kurulu’nda alınan karar ile 25 Kasım tarihi "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak anılıyor. Kayserili kadınlarda, Kadın Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına basın açıklamasını Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Karaaslan yaptı. Mirabel kardeşlerin ölümünün üzerinden 54 yıl geçtiğini hatırlatan Karaaslan, “Ancak dünyanın her yerinde kadınlar hala hayatlarının her alanında şiddete maruz kalıyorlar. Kadınlar evli oldukları kocaları, sevgilileri, ağabeyleri veya babaları tarafından öldürülüyorlar, intihara zorlanıyorlar... Ölüm gerekçeleri farklı görünmekle birlikte, bu kadınların hepsi, kadın oldukları için ve kendilerine tanınan cinsiyet rollerinin dışına çıktıkları için öldürüldüler. Kadınların rengi, dili, inancı, ülkesi, değişiyor ama uğradıkları şiddetin kaynağı değişmiyor. Kadına yönelik her türlü şiddet, tek tek bireylerin kendi çıkmazlarından, geriliklerinden kaynaklanmıyor. Bilakis, erkek egemen sistemin kendisi, bu şiddeti binyıllardır yeniden yeniden üretiyor” dedi.
Karaaslan, kadına yönelik şiddetin son bulması için taleplerini ise şu şekilde sıraladı: -Devlet sorumluluğunda her on bin nüfusa bir kadın sığınma ev açılmalıdır. Kadına yönelik şiddetin tüm biçimleri için etkin bir şikayet mekanizması kurulmalıdır. Kanıtlama, belgeleme, soruşturma ve yargılama sürecindeki güçlükler kadının tekrar tekrar mağduriyetine yol açmayacak şekilde düzenlenmelidir. Ceza Kanunundaki "Haksiz Tahrik" ve kadına karşı şiddet davalarında uygulanan "haksız tahrik indirimleri" kaldırılmalıdır.Cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamalar kaldırılmalı, eylem ve eğitir projeler kadın örgütleriyle birlikte yaşama geçirilmelidir. Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programları başlatılmalıdır.Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılmalı parasız eğitim ve parasız sağlık ve sosyal güvenlik hakkı verilmelidir. Medya, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik edici yayınlar üzerinde kendi oto denetim mekanizmasını kurarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olara kullanmaktan vazgeçmelidir. Evde, sokakta, iş yerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmasını Kayserili kadınlar olarak istiyoruz.”
Kadınların basın açıklamasında Kayserili erkeklerin yaklaşımı da dikkat çekti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklaması sırasında çok sayıda erkeğin basın açıklaması uzaktan takip etmesi ve tepki vermemesi dikkat çekti. Haber/Foto: Güler Ruhsar Aktaş Hatip- Nejdet KALA