İYİ PARTİ İL BAŞKANI ATAMAN: TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR

İYİ PARTİ İL BAŞKANI ATAMAN: TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti il yönetimi ziyaretlerini sürdürüyor. İl Başkanı Sebati Ataman ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, bu kez de hayvan pazarında besiciler ve samancıların dertlerini dinledi. Ataman, “Türkiye, kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şu an tarım ve hayvancılık can çekişiyor” dedi.

Yaptıkları ziyaretlerle ilgili açıklama yapan İYİ Parti İl Başkanı Sebati Ataman, “Besiciler ve samancılar ile yaptığımız görüşmelerde, geçen sene tonunu 350 TL’ye aldıkları samanı bu günlerde 800-850 TL’ye aldıklarını, samanın bu kadar pahalı olmasının en büyük nedeninin, hayvancılık ve çiftçilikle uğraşmayan başka meslek sahipleri ve zenginler tarafından stoklanması olduğu bu şartlarda besicilerin zor günler yaşadığını böyle giderse hayvancılığın bitme noktasına geldiğini üzülerek öğrendik. Besiciler geçen yıl canlı  kilogramını  21 TL’ye sattıkları hayvanı bu yıl canlı kilogramını 31 TL’ye sattıklarını, karkas eti geçen sene 29 TL’ye sattıklarını bu yıl ise 33,5 TL’ye sattıklarını, yemin torbasının geçen sene torbasının 50 TL olduğunu bu sene ise torbasının 88 TL olduğunu söyleyen besiciler, Kayseri’de hayvancılık yapan besicilerin kurban sonrası hayvan alamadıklarını, besi çiftliklerinin yüzde 80’inin boş olduğunu öğrendik.” dedi.

STOKÇULARIN TESPİT EDİLEREK GEREKLİ İŞLEM YAPILMALI

Saman stokçuluğunun önlenmesi ve stokçuların tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini dile getiren Ataman, “Bir inek günlük 35 TL’lik yem yerken,  15 litre süt veriyor, süt toptancıları 2,20 kuruştan süt alıyor. Yani yem parasını bile karşılayamıyor.  Eğer kendi satarsa 3 TL’ye satıyor, emek ve diğer masraflar hariç. Böyle bir durumda nasıl insanlar hayvan besleyebilir. Hayvancılığın bitmemesi için, saman stokçuluğunun önlenmesi ve stokçuların tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Hayvancılık için verilen teşviklerin kontrol edilmesi, Kayseri’de modern bir hayvan pazarının kurulmasının, mera alanlarının mera vasfından çıkarılmamasının ilimiz ekonomisi ve besiciler için son derece önem arz etmektedir. Kendi kendine yeten ülkemiz maalesef, tarım ve hayvancılıkta can çekişmektedir” diye konuştu.