İŞTE 2015 YILINDA SAĞLIKTAKİ EN POPÜLER 10 GELİŞME

 İŞTE 2015 YILINDA SAĞLIKTAKİ EN POPÜLER 10 GELİŞME
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, 2015 yılında sağlıkta önemli 10 popüler gelişme hakkında bilgi verdi. Öner, “Geride bıraktığımız 2015 yılında her türlü hastalığa davetiye çıkaran obezite en önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıktı” dedi.

 2015 yılının sağlık alanında önemli çalışmaların yapıldığı bir yıl olduğunu ifade eden KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, Alzheimer, kanser, obezite ve riskli gebelik gibi alanlarda bilim dünyasının önemli bir mesafe kat ettiğini dile getirdi. Öner, “2015 yılının en popüler 10 gelişmesinde ilk olarak rahim ağzı kanserinin yüzde 99 nedeni olan HPV virüsüne karşı 9’lu aşının çıkması oldu. Aynı zamanda rahim ağzı kanser öncülerine karşı daha etkili bulundu. 9-26 yaş grubu tüm erkek ve kız çocuklarına yapılması önerildi. Bunun yanında yüksek  riskli gebeliklerde  anne kanından bakılan test ile gebelik zehirlenmesi  gelişip gelişmeyeceği ayrıca 20-22. gebelik  haftasında yapılan renkli doppler  ultrason ile bebekte gelişme geriliği ve annede gebeliğe bağlı tansiyon gelişip gelişmeyeceği ortaya konuldu. Böylelikle gebelik zehirlenmesine karşın etkin bir tanı ve tedavi stratejisi geliştirildi. Erken doğum riskinin önlenebileceği bulundu. Tüm gebelere son yıllarda artan göçlere bağlı gelişen boğmacanın neden olduğu yenidoğan ölümlerini önlemek için gebeliğin 27-36. haftasında Tdap denilen Tetanoz toksoidi, difteri toksoidi ve cansız boğmaca aşısı kombinasyonu yapılmasının hayati olduğu anlaşıldı.” şeklinde konuştu.

ALZHEİMER’A KARŞI MAYDONOZ, KEKİK,

KIRMIZI BİBER VE SARI PAPATYA

2015 yılında Alzheimer hastalığı konusunda da çalışmaların yapıldığını ve Alzheimer’ın beyinde Amyloid beta birikimine bağlı plakların ve tau proteinine bağlı düğümlerin neden olduğunun da bulunduğunu dile getiren Öner, şunları söyledi: “Alzheimer’a neden olan Amyloid betanın bulaşıcı olabileceği bir hücreden başka bir hücreye enfeksiyon gibi yayıldığı keşfedildi. Alzheimer’ın etkin tedavisi ve önlenmesinde dünyadaki 44 milyon Alzheimer hastasına umut oldu. Uzun dönem hafızanın hücreler arasında kurulan bağlardan kaynaklandığı ve bu bağların ne kadar kuvvetli olursa hafızanın o kadar güçlü olduğu bulundu. Ayrıca maydonoz, kekik, kırmızı biber ve sarı papatyada bulunan Apigenin’in ve düzenli kahve tüketiminin amiloid birikimini önleyerek Alzheimer gelişmesini engellediği bulundu. Apigenin ayrıca beyindeki kök hücrelerinin sinir hücrelerine farklılaşmasında etkili bulunmuş ve hafızayı güçlendirmek için günlük alımı önerilmiştir.”

EBOLA VİRÜSÜNÜN AŞISI BULUNDU

Açıklamasında, gen ekleme tekniği CRISPR ile bozuk genlere gen eklenebilerek düzeltilebileceği ve birçok genetik hastalığa ve kanser hastalığının bu şekilde tedavi edilebileceğinin de bulunduğunu ifade eden Öner, “Down sendromu başta olmak üzere birçok genetik hastalığa ve genlerdeki bozukluğa bağlı oluştu bulunan kansere tedavi umudu doğdu.

Bazı insanların hiçbir hastalığa yakalanmadan 100 yaşından fazla yaşamasının bazılarının ise 70 yaşında çok yaşlı görülmesinin sebebine yönelik çalışmada, yaşlanmanın 38 yaşından sonra başladığı ve yaşlanmanın genlerdeki sarmallardaki bozukluktan kaynaklandığı bulundu. Bilim Adamları yaşlanmanın ilerleyen yıllarda bu sarmaldaki bozukluğun ilaçla tedavi edilerek engellenebileceği hatta diyabet ve yüksek kolesterolle savaşacak ilaçlar üretilebileceğini belirtti.

2014-2015 yılında Afrika’da 11000’den fazla insanın ölümüne neden olan Ebola virüsünün aşısı bulundu ve 7651 Ganalı erişkin aşılandı.” diye konuştu.

“2015 YILININ EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU OBEZİTE”

2015 yılının en büyük sağlık sorununun obezite olarak rapor edildiğini ve obezite oranlarının tüm dünyada günden güne arttığı dile getiren Doç Dr. Öner, obezitenin birçok hastalığın da habercisi olduğunu söyledi. Öner, “Obezite ile ilişkili kalp hastalıkları, kanserler, diyabet, çocuk sahibi olamama, riskli gebeliklerin de birlikte artış gösterdiği bildirilmiştir. Kilo vermenin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, kan şekeri ve kolesterol takibi yapmanın, fiziksel aktiviteyi arttırmanın, sigarayı bırakmanın ve kan basıncını takip etmenin sağlıklı yaşam için gerekli olduğu ve bu yedi maddenin gerçekleştirildiğinde yaşamın yüzde 10 uzayabileceğini açıkladı. Bunun yanında sekiz kadından birinde yaşam boyu meme kanserine yakalanma şansızlığı görülmektedir. Etkin tedavide tarama ve erken tanı çok önemli fakat 45 yaşından önce mamografiyle taramanın ek katkısı gösterilemedi ve yıllık mamografi ile meme kanseri taramasının başlanması 40 yaşından 45’e çıkarıldı. Yeni çıkan bir ilaç ile AIDS’e neden olan HIV virüsünün bulaşmasını engelliyor.” dedi.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN