İşte Kayseri'nin 'gelişmişlik' tablosu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması açıklandı. Kayseri'nin ilçeleri kaçıncı sırada yer buldu? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

İşte Kayseri'nin 'gelişmişlik' tablosu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması (SEGE) araştırması tamamlandı. 

Araştırmanın amacı nedir?
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarıdır. Çalışmalarda, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilmekte ve söz konusu birimlerin gelişmişlik sıralaması ortaya konmaktadır.
 

SEGE araştırması neye göre yapılıyor?
Araştırma kapsamında sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler demografi, istihdam ve sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, finans, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi olmak üzere 8 boyutta gruplandırılmıştır. İlçe SEGE-2017 çalışmasında yer almayan yenilikçilik boyutu yenilik alanında kurumların ilçe düzeyinde veri altyapılarının gelişmesinin sonucu olarak bu çalışmada ayrı bir boyut olarak analize dahil edilebilmiştir. Çalışmada söz konusu 8 boyutta toplam 56 değişken kullanılmıştır. Değişkenlerin seçiminde kişi başı refah değerleriyle ilçelerin Türkiye içerisindeki paylarına ilişkin değerler arasında denge gözetilmiştir. Bununla birlikte boyutlar arası değişken sayısı ile gelişmişliğin sosyal ve ekonomik yönlerini temsil eden değişken sayısındaki dengeye de dikkat edilmiştir. 

Kayseri’nin ilçeleri kaçıncı sırada yer aldı?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafın 2022 yılının ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini açıkladı. Kayseri’nin ilçelerinin sıraları da belli oldu. 973 ilçenin tamamı için sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi skorları üretilmiş, ilçelerin gelişmişlik skorlarına göre sıralaması ve kademeleri belirlenmiştir. İşte o sıralama:

Melikgazi: 46. Sıra
Kocasinan: 71. Sıra 
Hacılar: 134. Sıra
Talas: 194. Sıra 
Develi: 396. Sıra
Yeşilhisar: 441. Sıra
İncesu: 491. Sıra
Özvatan: 510. Sıra 
Bünyan: 537. Sıra 
Yahyalı: 553. Sıra 
Pınarbaşı: 641. Sıra
Felahiye: 678. Sıra 
Sarıoğlan: 727. Sıra
Sarız: 765. Sıra
Tomarza: 767. Sıra
Akkışla: 846. Sıra 

İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması için TIKLAYIN