İşte Kartal Kavşağı Projesi'nin simülasyonu
Gazeteci Osman Çiftçi, MHP'nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Orhan Say'ın yeniden değerlendirilmesi yönündeki sözleriyle Kayseri'nin gündemine taşınan Kartal Kavşağı Projesi'ni simülasyonunu paylaşarak, yaşanan süreci tane tane anlattı. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Kayseri’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde en çok duyduğu ancak sonrasında bazı dönemler hariç çok fazla gündeme gelmeyen Kartal Kavşağı Projesi, MHP’nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Orhan Say’ın, Kartal Kavşağı projesinin gözden geçirilmesi konusunda fikir beyan etmesinin ardından yeniden Kayseri kamuoyun en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Proje iptal mi edilecek, yapılacak mı derken Kayseri Olay Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci, projenin son simülasyonunu paylaşarak, süreci tane tane anlattı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı Murat Baltacı’dan Kayseri Ulaşım Master Planı’ndaki Kartal Kavşağı Projeksiyonu ile ilgili bilgi almasının ardından projeyle ilgili görüşlerinin şekillendiğini ifade eden Çiftci, ‘MHP’nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Orhan Say’ın, Kartal Kavşağı projesinin gözden geçirilmesi konusunda fikir beyan etmesi “Kartal Kavşağı Projesi iptal mi edilecek?” sorusunu akıllara getirdi. Peki iptal mi edilecek ? İşte cevabı… Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun da Orhan Say gibi, ‘ alternatif yollar açılırsa sorun aşılır.’ diye düşündüğünü Büyükşehir Meclisi’nde başkan Memduh Büyükkılıç’ın, ‘babayiğitçe söylüyorum’ diyerek başladığı konuşmasından öğrendik Memduh Başkan, Orhan Say’a cevap verirken “bilimsel olarak hiç kimse bu kavşağın yapılmasına gerek yoktur diyemez, bir oturum düzenleyip sizleri bilgilendireceğiz.” diyerek bir kapı araladı aslında. Ben bu bilgilendirme sürecinde geç kalındığını düşünüyorum. Doğrusu ben de Mustafa Çelik’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hazırlanan Kayseri Ulaşım Master Planı’na göre Kartal Kavşağı Projesi’ne gerek olmadığı, alternatif yollarla sorunun çözülebileceği şeklinde bir bilgiye sahiptim. Ta ki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı Murat Baltacı’dan Kayseri Ulaşım Master Planı’ndaki Kartal Kavşağı Projeksiyonu ile ilgili bilgi alana kadar… ‘ dedi.
Kim ne diyebilir?
Projenin bilimsel verilerle hazırlandığını belirten Çiftci, ‘Kim ne diyebilir?’ diyerek, yazısını şöyle sürdürdü: ‘OSB’den Kartal Kavşağı’na gelen trafiğin 15 Temmuz Bulvarı’nın tamamlanmasıyla hafifleyeceği konuşuluyordu. Mustafa Çelik döneminde OSB dağ yolundan başlatılan 15 Temmuz Bulvarı Projesi Hacılar yolu ile kesiştiği yerde kaldı. Çelik’in 15 Temmuz Bulvarı projesi, Büyükkılıç döneminde Eskişehir Gecekondu Önleme Bölgesi’ne verilen bağlantı ile tamamlanarak geç de olsa trafiğe açıldı ve OSB yolcuları için Kartal Kavşağı’na ciddi bir alternatif oldu, evet OSB’den gelen trafik hafifletildi. Çelik döneminde Farabi Caddesi’nin devamında askeri alanın içerisinde tünel açılarak Cadde 38 tarafına doğru yapılacak yolun Kartal Kavşağı’nın yükünü hafifleteceği konuşuluyordu. Memduh Büyükkılıç döneminde bu proje yapılmadı, rafa kaldırıldı. Askeriyeye karşı yükümlülüklerin maliyetinin fazla olacağı ve tünel açılarak yol yapımının maliyetinin fazla olacağı düşüncesiyle bu proje hayata geçirilmedi, bu alternatif yol yapılmadı. Yapılsa Kartal Kavşağındaki trafik yükünü hafifletmez miydi? Hafifletirdi elbette ama Kartal Kavşağı’na transit geçiş projesini ortadan kaldırır mıydı ? Daire Başkanı Murat Baltacı’dan aldığım bilgiye göre Ulaşım Master Planı gereği alternatif yolları olsa bile bilimsel tüm verilere göre Kartal Kavşağı’nda transit geçiş şart görünüyormuş. Ulaşım Master Planı’na göre; Kayseri’nin doğu ve batı aksının kesiştiği en kritik nokta olması nedeniyle Kartal Kavşağı’nda transit geçişin sağlanacağı bir proje kaçınılmaz imiş. Master planını bu işin profesyonelleri, bilimsel verilerle hazırlandığına göre kim ne diyebilir? Kartal Kavşağı’nda kırmızı ışıksız, beklemeksizin geçişi sağlayacak proje Master planda önümüzdeki 20-25 yıllık projeksiyonda öngörülmüş gibi bir bilgi de var ama şimdiden neşter vurup sorunu kökten çözmek önemli bir tercih Başkanın olgunlaşmasını beklediği, gelişmeleri kamuoyundan sır gibi sakladığı, en önemli seçim projesiyle ilgili seçimlerin birinci yılına yaklaştığımız şu günlerde, yapılacak bilgilendirme ile çok önemli gelişmeler gündeme yansıyacak ve bunları kamuoyu yeni öğrenecek. Olay Türk TV’de Cem Atakan ile yaptığımız Sansürsüz programında projenin son halinin simülasyonunun bir kısmını canlı yayında Kayseri kamuoyu ile ilk kez biz paylaştık. O videoyu buradan da paylaşıyorum. Projenin çok katlı halinin üzerinde Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı’nca 24-25 kez revize yapılmış, katlı kavşak şeklinde değil zemin ve alt geçit şeklinde yeniden planlanmış. Yılsonuna ihale edilmesi bekleniyor, inşaat süresi de 8 ay olarak tahmin ediliyor.’
Atom karınca işin içinden çıkacaktır
Projenin hayata geçmesinin kaçınılmaz bir hal aldığını ifade eden Çiftçi’nin yazısının son bölümü ise şöyle: ‘Günde on binlerce aracın kullandığı kavşağın inşaat sürecinde şehir trafiği felç olacak desek yeridir. Trafikteki araç sayısı daha da artmadan bu işin bitmesi gerek. İnşallah inşaat başlamadan deplase yollar yapılır ve bu geçici deplase yollar trafik çilesini hafifletir. Mehmet Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde proje için ihtiyaç duyulan 33 milyon euro kredi Dünya Bankası’ndan dirençli şehirler kaleminden bulunmuştu. İnşallah daha da pahalıya patlamadan yapılır biter. Bu kavşak projesi tamamlandığında transit akan trafiğin sonraki kavşaklarda oluşturabileceği trafik yükü de düşünülmüştür diye umuyorum. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ne yapılan dev cami ile oluşacak trafik de detaylıca düşünülmüştür sanırım. Velhasıl, tüm hazırlıklar ve süreç Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın seçim projesi olan Kartal Kavşağ Projesi’nin hayata geçmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Şehrimiz için zorlu bir dönem de olsa Atom Karınca işin içinden çıkacaktır.’