İstanbul'da deprem olursa Kayseri tahliyeye hazır mı?
Kayseri Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü açıkladı İstanbul'da yaşanacak büyük bir deprem olursa kurtarılan vatandaşlar 11 ile tahliye edilecek. İller arasında Kayseri'de var. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...
Kayseri Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü açıkladı İstanbul'da yaşanacak büyük bir deprem olursa kurtarılan vatandaşlar 11 ile tahliye edilecek. İller arasında Kayseri'de var.
AFAD, 'İstanbul’dan Tahliyesi Yapılacak Kişiler Nereye Gönderilecek?' başlığı ile yayımladığı metinde, "Destek iller iki grup olarak belirlendi. İlk etapta depremzedeler, Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek. İsteyenler de memleketlerine gönderilecek. İhtiyaca bağlı ikinci grup destek il olarak belirlenen Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’a da depremzedeler sevk edilebilecek." ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morivaki de bugün İhlas Haber Ajansına olası Marmara depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Morivaki, "Marmara Bölgesi tamamen İzmir’den sonra deniz içerisinde fay kırılırsa 7.7 ve 7.9’a kadar gelebilir" dedi.
Morivaki 6 Şubat depremlerine de değindi ve bölgede yeni bir depremin beklenmediğini de sözlerine ekledi. Morivaki, "Özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı uzun zamandır kırılmıyordu. Elazığ depreminden sonra Kahramanmaraş, Adıyaman’da dahil olmak üzere bu bölgede deprem oldu. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay’da artık 7.7 ve 7.6 şiddetinde deprem oldu ve bu bölgelerde yaklaşık 2 sene boyunca artçı depremler devam edecek. Ama bu bölgede yine aynı depremi beklemiyoruz. İleri de nerede olur diye sorarsanız da Doğu Anadolu Fay Hattının Hatay’dan sonra denizin içerisinde Kıbrıs’ta dahil bu Güney tarafta olur. Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş bu bölgeler, Marmara ve İzmir’de deprem olabilir diye düşünüyoruz. Zaten Türkiye ve Japonya aynı, her yerde deprem olabilir. Türkiye’nin şimdiye kadar enerji biriktirdiğini biliyoruz daha bu enerji kırılmadı ve depremler devam edebilir. Buna her zaman hazır olmak lazım. Marmara Bölgesi tamamen İzmir’den sonra deniz içerisinde fay kırılırsa 7.7 ve 7.9’a kadar gelebilir. Başlangıçlar yumuşak zeminde oluşuyor, bina temellerinin iyi olması lazım. Zeminde iyileşme yaptıktan sonra bina yapmak lazım. Hatay’da yeni binalarda çöktü. Bunun nedeni ise zeminin tam iyileştirilmeden bina yapılmasından kaynaklı. Bina güçlü ama zemin sağlam değil. Tünel kalıp yada forekazık yapmak lazım. Zemin kötüyse 2000’den sonraki bina mı, binanın yapımına izin var mı, yok mu bunlara da bakmak lazım. Maalesef Türkiye’de izinsiz bina çok var" dedi.