İŞSİZLİK TABLOSU!

İŞSİZLİK TABLOSU!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’de işsizlik kanayan yara olarak gündemdeki yerini alıyor. Bu konuda CHP Milletvekili veli Ağbaba, Meclis’te söz aldı ve Kayseri örneği verdi. Sorunların çözüleceği vaadiyle hayata geçirilen “Başkanlık Sisteminin” üzerinden bir yılın geçtiğini belirten Ağbaba, “Türkiye tarihinin en yüksek işsizliğini yaşıyoruz. Kayıtlı işsiz sayımız 4 milyon 500 bine dayandı. Geniş tanımlı işsiz sayımız 8,5 milyon. Yani Katar nüfusunun tam 3 katı kayıtsız işsizimiz var. Bir başka deyimle geçen yıldan bu yana, tam bir yılda  Kayseri nüfusu kadar işsizimiz oluşmuş, Kayseri nüfusu kadar” ifadelerini, kullandı. TÜİK’in  verilerine göre, Kayseri nüfusu 1 milyon 389 bin 680 kişi.  Yine resmi verilere göre sadece Kayseri’de 2018 Ocak – Aralık döneminde işini kaybeden ve işsizlik sigortasından faydalanmak amacıyla 30 bin 357 kişi başvuruda bulundu.

 

 

İstanbul seçimlerinin sona ermesi ile birlikte iş çevreleri “Artık 4 yıl süreyle seçim istemiyoruz ve gündem ekonomi olmalı” çağrısı yapmaya başladı. Bu konuda son olarak Kayseri Sanayi Odası ile Ticaret Odası yöneticileri de iktidara çağrıda bulundu. Çünkü ekonomide yaşanan sorunlarla birlikte vatandaş da zor günler geçiriyor. Özellikle son bir yılda işsizlik rakamlarında da artışın yaşandığı belirtiliyor. Bu konuda çarpıcı bir açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan geldi. CHP’li vekil Meclis’te işsizlik tablosunda gelinen noktayı Kayseri örneği ile anlattı.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin üzerinden bir yılın geçtiğini ve sorunların çözüleceğine daha da arttığını savunan Ağbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, bakın ne olacak, faizler düşecek…” yönünde yaptığı bir açıklamayı Meclis’te  cep telefonundan dinletti.

“SON BİR YILDA KAYSERİ NÜFUSU KADAR İŞSİZİMİZ OLUŞMUŞ”

Ağbaba, Meclis’te şu ifadeleri kullandı, “Bakın, faiz ne olmuş? 24’ünden sonra faiz yüzde 30’u bulmuş, dolar 6 TL’ye dayanmış, işsizlik yüzde 14 olmuş. Patates, soğan, patlıcan gazeteler yazıyor, terör örgütü olmuş. ‘Bostan’ diye bir terör örgütü icat etmişsiniz, tanzim satışlarda kuyruklar oluşmuş, tarım-hayvancılık batmış, gençler iş bulamıyor yani uçacaktık çakıldık sayenizde. Tek adamlığın dış politikada, ekonomide, hukuk düzeninde yaptığı tahribatları biliyoruz. Çalışma yaşamına getirdiklerini görseniz tam bir açlık. Bakın, Türkiye tarihinin en yüksek işsizliğini yaşıyoruz. Kayıtlı işsiz sayımız 4 milyon 500 bine dayandı. Geniş tanımlı işsiz sayımız 8,5 milyon. 8,5 milyonun ne anlama geldiğini anlatmak için size bir çarpıcı örnek vereyim; Siz çok seviyorsunuz, Katar nüfusunun tam 3 katı kayıtsız işsizimiz var. Bir başka deyimle geçen yıldan bu yana, tam bir yılda, Kayseri nüfusu kadar işsizimiz oluşmuş, Kayseri nüfusu kadar.”

“3600 SÖZÜ VERDİNİZ, BU SÖZÜ DE YERİNBE GETİRİN”

3600 konusunda sözler verildiğini ve tutulmadığını da dile getiren Ağbaba, “ Söz verilip de unutulan diğer bir mesele var, o da 3600. Yiğitseniz hodri meydan,  3600’ü çıkaralım. Bakın, öğretmeni, hemşiresini, memurunu, polisini seçim meydanlarında kandırmak kolay, onları kullanmak kolay ama bu yaptığınız ne vicdana sığar ne siyasi ahlaka sığar. Polise, öğretmene, infaz koruma memurlarına, din görevlilerine, hemşirelere, idare memurlarına gelin 3600’ü verelim.” dedi.

KAYSERİ’DE İŞKUR’A KAYITLI İŞSİZ SAYISI 48 BİN 661

Diğer yandan CHP Milletvekili Ağbaba’nın,  “İşsiz sayısı son bir yılda Kayseri nüfusu kadar artı. Her 4 gençten biri işsiz” açıklamasının ardından kentteki resmi veriler de dikkat çekici. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne 2018 Ocak  Aralık döneminde 110 bin 275 kişi işe girmek amacı ile ilk kez başvuruda bulundu. Toplam kurumda kayıtlı işsiz sayısı 48 bin 661. Kayıtlı işgücü sayısı ise 102 bin 805. Bu dönemde 45 kamu, 16 bin 141 kişinin de özel sektör olmak üzere toplam 16 bin 186 kişinin  işe yerleştirildiği ifade edildi.

ENGELLİ İŞSİZLİLERDE DURUM NE?

Yine 2018 Ocak  Aralık döneminde 3 bin 352 kişi ilk kez almış oldukları engelli raporunu ibraz ederek İŞKUR'a başvuruda bulundu.  Bu başvurularla birlikte İŞKUR'da kayıtlı engelli işgücü sayısı 2 bin 878, kayıtlı engelli işsiz sayısı ise bin 465 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde geçmişten gelen kayıtlarla birlikte işe yerleşen engelli sayısı ise bin 918 kişi (Tescil kayıtlar dahil) olarak gerçekleşti. 2018 yılı Aralık ayı sonu itibariyle engelli işçi çalıştırma zorunluluğu olan firmalarda ki doluluk oranı ise % 97,5.

KAYSERİ’DE 30 BİN 357 KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN BAŞVURDU!

2018 Ocak  Aralık döneminde işini kaybeden ve işsizlik sigortasından faydalanmak amacıyla 30 bin 357 kişi başvuruda bulundu. Bu başvuruların ardından yapılan değerlendirme sonucunda da işsizlik maaşını hak eden 13 bin 608 kişiye işsizlik ödeneği bağlandı.  Haber: Cafer ZENGİN