İŞKUR'A SORU YAĞMURU!
Türkiye’de işsizlik kanayan bire yara. İşsizlik nedeniyle aileler dağılıyor ve istenmeyen bazı olaylar yaşanıyor. Resmi rakamlara göre, kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 500 bine dayandı. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 8,5 milyon. Son bir yılda da ülke genelinde Kayseri nüfusu kadar işsizin olduğu belirtiliyor.
Kayseri nüfusu 1 milyon 389 bin 680 kişi. Yine resmi verilere göre sadece Kayseri’de 2018 Ocak-Aralık döneminde işini kaybeden ve işsizlik sigortasından faydalanmak amacıyla başvuran kişi sayısı 30 bin 357 kişi. İşte ortaya çıkan bu tablo nedeniyle işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde hayata geçirilen Toplum Yararına Programlar, yani kısa adıyla TYP ile işsizler geçici süreyle asgari ücretle 9 ay istihdam ediliyor.
Bu konuda İŞKUR’a yoğun başvuru ve soru yağmuru var. Bu konudaki yoğun talep üzerine İŞKUR yetkilileri, “İl Müdürlüğümüz TYP başvuruları henüz başlamamıştır.” duyurusu yaptı. Bu duyuruya rağmen geçici süreyle de olsa iş sahibi olmak isteyen vatandaşlar, “Normalde bu zamana kadar olması lazımdı.” Ne zaman belli olur” , “TYP kalktı diyorlar doğrumu?” sorularını yönetti. Ortaya çıkan bu tabloda işsizin, TYP umudunu gözler önüne serdi. Peki, nedir bu TYP?
“TYP KALKTI MI?” DEDİKODUSUNA İŞKUR YETKİLİLERİ NE CEVAP VERDİ
Hem kuruma gelerek hem telefon açarak hem de sosyal medya üzerinden vatandaşların yoğun TYP ile ilgili yoğun soruları ile karşılaşan Kayseri İŞKUR yetkilileri, konuyla ilgili duyuru yaparak, şu ifadeleri kullandı: İl Müdürlüğümüz TYP başvuruları henüz başlamamıştır. Başladığı takdirde sayfamızdan duyurusu yapılacaktır.”
İŞKUR yetkilileri, vatandaşların “TYP kalktı diyorlar doğrumu?” “Kalkması ile ilgili bir durum söz konusu değil” cevabı vermeleri de dikkat çekti.
PEKİ, TOPLUM YARARINA PROGRAM (TYP) NEDİR?
TYP, “İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan program” olarak ifade ediliyor.
Katılım şartları, kuruma kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli ve malul aylığı almıyor olmak, öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri hariç)
ASGARİ ÜCRET VERİLİYOR
Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirleniyor. Bunlar noter kurası yöntemi, liste yöntemi, yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi. Katılımcılara aylık Asgari ücret ( yani 2.020,90 TL ödeme yapılıyor. Vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri ise 1.113,14 TL olarak belirtiliyor.
TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANIYOR?
Çevre temizliği, Kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, Ağaçlandırma, Park düzenlemeleri, Vadi ve dere ıslahı ve Erozyon engelleme çalışmaları.
TYP’DE KATILIMCILAR 9 AY ÇALIŞIYOR VE 14 GÜN ÜCRETSİZ İZİN KULLANABİLİYOR
TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 ay ve haftalık çalışma süresi de kırk beş saat olarak belirtiliyor. TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunuyor. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanabiliyor. Bir katılımcı TYP’den en fazla 24 ay yararlanabiliyor. TYP süresince 14 gün ücretsiz izin kullanma hakkı var. Yani ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmiyor.
KAYSERİ’DE İŞKUR’A KAYITLI İŞSİZ SAYISI 48 BİN 661
Diğer yandan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne 2018 Ocak Aralık döneminde 110 bin 275 kişi işe girmek amacı ile ilk kez başvuruda bulundu. Toplam kurumda kayıtlı işsiz sayısı 48 bin 661. Kayıtlı işgücü sayısı ise 102 bin 805. Bu dönemde 45 kamu, 16 bin 141 kişinin de özel sektör olmak üzere toplam 16 bin 186 kişinin işe yerleştirildiği ifade edildi.
ENGELLİ İŞSİZLİLERDE DURUM NE?
Yine 2018 Ocak Aralık döneminde 3 bin 352 kişi ilk kez almış oldukları engelli raporunu ibraz ederek İŞKUR'a başvuruda bulundu. Bu başvurularla birlikte İŞKUR'da kayıtlı engelli işgücü sayısı 2 bin 878, kayıtlı engelli işsiz sayısı ise bin 465 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde geçmişten gelen kayıtlarla birlikte işe yerleşen engelli sayısı ise bin 918 kişi (Tescil kayıtlar dahil) olarak gerçekleşti. 2018 yılı Aralık ayı sonu itibariyle engelli işçi çalıştırma zorunluluğu olan firmalarda ki doluluk oranı ise % 97,5.
KAYSERİ’DE 30 BİN 357 KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN BAŞVURDU!
2018 Ocak Aralık döneminde işini kaybeden ve işsizlik sigortasından faydalanmak amacıyla 30 bin 357 kişi başvuruda bulundu. Bu başvuruların ardından yapılan değerlendirme sonucunda da işsizlik maaşını hak eden 13 bin 608 kişiye işsizlik ödeneği bağlandı. Haber: Cafer ZENGİN