'İnsanlık tarihinin en acı olayı'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, binlerce kişinin öldüğü Çerkes Sürgünü'nün 160. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayınladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

'İnsanlık tarihinin en acı olayı'

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, binlerce kişinin öldüğü Çerkes Sürgünü’nün 160. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayarak, "Çerkes halkının acılarını yürekten paylaşıyorum." dedi.

Bakan Mehmet Özhaseki sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi; "İnsanlık tarihinin en acı olaylarından biri olan Çerkes Sürgünü’nün 160. yıl dönümünde yurtlarından sürgün edilerek soykırıma uğrayan Çerkes kardeşlerimizi rahmetle yâd ediyor, Çerkes halkının acılarını yürekten paylaşıyorum" dedi.

Çerkes Sürgünü

Rusya’nın Kuzey Kafkasya’yı ele geçirip Karadeniz sahiline inmek için 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü. Kafkas Dağları'nın iç kesimlerine ilerleyen Ruslar, teslim olan Çerkesleri ya Çarlık ordusuna katılmaya ya da göç etmeye zorladı. Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes bir ay içinde sürgün edildi. Yol şartları, salgın hastalıklar ve açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

'İnsanlık tarihinin en acı olayı'